Vahingollinen perinne poikki
Tuloksellista valistusta. Kuvan etiopialainen isoäiti totesi opetusta saatuaan, että hänen lastenlapsiaan ei enää ympärileikata.

Tuloksellista valistusta. Kuvan etiopialainen isoäiti totesi opetusta saatuaan, että hänen lastenlapsiaan ei enää ympärileikata.

Vahingollinen perinne poikki

Tyttöjen ympärileikkaukset jatkuvat yhä Etiopiassa, vaikka mikään uskonto ei niitä vaadi.

Terveydenhoitaja Elisa Blombergista kasvoi naisten puolestapuhuja, kun hän näki työssään, millaisia vaikeuksia ympärileikkaus naisille tuottaa. Hän työskenteli yli 25 vuotta Suomen Lähetysseuran palveluksessa Etiopiassa, josta 16 vuotta kenttätyössä.
Blomberg hoiti äitejä ja lapsia, lääkitsi ja rokotti, antoi terveysvalistusta ja avusti synnytyksissä. Ne ovat ympäri­leik­kauk­sen tähden erityisen tuskallisia ja voivat vaatia jopa hengen. Etiopiassa tytöille tehdään laaja ympärileikkaus, jossa koko klitoris ja häpyhuulet poistetaan.

Naisten ympärileikkaus kiellettiin Etiopiassa lailla vuonna 2004, mutta perinne elää sitkeäs­ti, vaikka leikkausten määrä on hiukan vähentynyt. Mikään uskonto ei vaadi ympärileikkausta, mutta etiopialaiset sanovat sen kuuluvan heidän kulttuuriinsa.

Maaseudulla ympärileikkauksen tekee usein kansanparantaja. Leikattava tyttö on iältään noin 5–14-vuotias. Joskus haava kurotaan umpeen, toisinaan se jätetään arpeutumaan. Parantuminen kestää viikkoja, ja virtsaaminen, ulostaminen ja kuukautiset saattavat tuottaa kipua koko naisen eliniän.
”Ympärileikkauksen uskotaan suojelevan naista. Leikatun naisen seksuaalisuus pysyy valtaa pitävän miehen kontrollissa”, Blomberg kertoo.
Tavan mukaan leikkaamaton nainen ei pääse naimisiin eikä synnytä, mitä pidetään naisen tärkeimpänä tehtävänä. Vain prostituoitu on perinteisesti leikkaamaton.
Kerran Blomberg oli mukana pitkässä pihtisynnytyksessä, jossa syntyi iso poika, perheen 13. lapsi. Kun isä tuli lasta katsomaan, Blomberg huomautti, että vaimo saattaa kuolla, jos lapsia vielä tulee tiheään. Isä tokaisi, että härkä kyntää ja vaimo synnyttää.
Erityisesti ympärileikattujen naisten ensimmäiset yhdynnät ovat tuskallisia, kun arvet repeytyvät auki. Jos synnyttäjä ei saa apua, synnytys voi kestää vuorokausia, ja lopulta kudokset repeävät.
Blomberg näki naisia, joiden synnytyksessä revenneestä avanteesta virtsa ja uloste jatkuvasti vuotivat. Hän auttoi heitä Addis Abebaan, kansainvälisellä rahoituksella toimivaan Hamlin Fistula -sairaalaan, joka tekee naisille ilmaisia avanteen korjausleikkauksia.

Vahingollisen perinteen katkaisemisen ydin on naisten koulutus. Näin vakuuttaa opettaja ja Lähetysseuran kirkollisen työn koordinaattori Päivi Anttila, joka työskenteli Etio­piassa 15 vuotta.
”Oppia saatuaan naiset nousevat jaloilleen ja alkavat vaatia oikeutta omaan koskemattomuuteensa. He näkevät arvonsa ihmisinä. Myös nuoret, koulutetut miehet ymmärtävät tradition vahingollisuuden”, Anttila sanoo.
Etiopian Mekane Yesus -kirkon naiset työskentelevät voimakkaasti tyttöjen ympärileikkauksen lopettamiseksi. Kirkon ja Lähetysseuran yhteistyönä koulutetaan vetäjiä tyttöpiireihin, joissa kerrotaan ympärileikkauksen ja lapsiavioliiton seurauksista. Piireissä olleita tyttöjä ei usein enää ympärileikata.
Espoon seurakunnat tukevat Suomen Lähetysseuran työtä.
 

Jaa tämä artikkeli: