null Vaihtoehto ateismille

Puheenvuorot

Vaihtoehto ateismille

Jumala on ikuinen. Hän on elävää energiaa. Hänestä on peräisin kaikki, mikä nytkin on. Niin sanotussa alkupamauksessa noin 14 miljardia vuotta sitten energiasta syntyi aine, josta tuli aikojen kuluessa yhä moninaisempaa. Ateistit uskovat kaiken alkaneen tyhjästä, mutta käsitykseni mukaan "tyhjästä on paha nyhjäistä".

Jumala kehitti aineista organismeja, koneistoja, joiden käyttäjäksi hän asetti elämää. Näin syntyi alkusolusta lähtien koko eliökunta, joka sopeutui kulloisiinkin olosuhteisiin.

Ihmisetkin ovat tämän kehityksen tulosta. Elämää itsessämme nimitämme hengeksi, sieluksi, minuudeksi... Kuoltuamme raihnaistunut koneistomme siirtyy luonnon kiertokulkuun ja henkemme vapautuu ja liittyy elävään Jumalaan.

Olemme toistaiseksi niin alkeellinen laji, ettemme tiedä vastausta kysymykseen, miksi tämä kaikki tapahtuu ja mihin tämä kehitys johtaa. Panteismi on lähinnä näitä ajatuksia, joita voi riitelemättä perustella keskusteltaessa ateistien, agnostikkojen tai erilaisten uskovaisten kanssa.

Usko Jumalaan ja detaljoitu uskonto ovat eri käsitteitä. Viimemainittujen vivahde-erot ovat usein syynä terrorismiin ja sotiin.

Eero Oulasvirta

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.