Vaikuttajat

Vaikuttajat

Helsingin yhteisessä kirkkovaltuustossa hyväksyttiin joulukuun puolivälissä talousarvio. Tapansa mukaan yhtymän tarkan euron nainen, hallintojohtaja Tarkka esitteli johdollaan valmistellun budjetin. Esittelyn jälkeen puheenjohtaja Raittila avasi tomerasti keskustelun. Yhtään puheenvuoroa ei kuitenkaan pyydetty, joten silmäiltyään hetken hämillään ympärilleen Raittila kumautti nuijan pöytään. Vähän yli sadan miljoonan euron suunnitelma oli hyväksytty pulinoitta.

Hetken päästä käytiin vilkas keskustelu selvityksestä, jossa oli tiedusteltu seurakunnallisten luottamushenkilöiden kokemuksia mahdollisuuksistaan vaikuttaa asioihin. Usea valtuutettu kävi puhujapöntössä narisemassa siitä, kuinka vähän heillä päättäjinä on valtaa.

Kirkon hallinto ja kirkollinen päätöksenteon kulttuuri ovat sen verran monipolvisia, että niiden kiemuroissa valta on helposti sillä, joka sen ottaa. Me kokeneet ja harmaat virkamiehet mielellämme käytämme valtaa, mikä onkin viisasta, koska tiedämme asiat parhaiten. Luottamushenkilöiden tärkeä rooli on luottaa meidän hyviin arvioihimme ja viisauteemme eli hyväksyä esityksemme.

Kyllä Helsingin kirkkovaltuutetuilta on oikeasti löytynyt myös niin sanotusti munaa. Hyvä esimerkki tästä on avustusten poistaminen naispappeuteen sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin nihkeästi suhtautuvilta lähetysjärjestöiltä. Helsingin valtuustosta mallia ovat sittemmin ottaneet usean muun paikkakunnan päättäjät.

Tämän vuoden marraskuussa on jälleen seurakuntavaalit. Niissä valitaan vaikuttajia päättämään seurakuntien ja myös koko kirkon asioista. Helsinkiläiset luottamushenkilöt päättävät muun muassa vuosittain siitä, mihin nuo noin sata miljoonaa euroa käytetään. He osallistuvat myös kirkon linjan määrittämiseen, osittain oman seurakunnan ruohonjuuritason työssä, osin valitsemalla edustajia kirkon yhteisiin elimiin kuten kirkolliskokoukseen. Saattaapa olla, että syksyllä valittavat edustajat pääsevät valitsemaan myös uutta piispaa.

Toivottavasti monet nykyiset luottamushenkilöt jatkavat piirun verran kypsempinä panemaan tylsille virkamiehille hanttiin. Uusia vaikuttajiakin toki aina kaivataan. Ehdokaslistoja voi alkaa kokoamaan jo nyt keväällä.

Seppo Simola, päätoimittaja
seppo.simola@evl.fi

Jaa tämä artikkeli: