Vaikuttava äänivalli kantautuu kirkolta
Suomen ainoa säkkipilliorkesteri harjoittelee Lauttasaaren kirkolla.
Teksti ja kuva Ulf Sundström
Mitä saadaan, kun yhdistetään muun muassa consumer data asset expert, Branch Manager, atk-opiskelija, arkeologi, musiikinopettaja, kehityspäällikkö, parkettimies ja kelttiläinen kulttuuri? Kyllä, Suomen ainoa säkkipilliorkesteri.
Lauttasaaren kirkon tornin juurella, ruotsinkielisen Johannes församlingin St. Jacob -kirkossa harjoittelee vuoden ympäri torstai-iltaisin Skotlannin ylämaan säkkipilliä soittava, kansainvälisissä kilpailuissa mainetta ja menestystä niittänyt yhdeksänhenkinen Helsinki Pipes and Drums. Tänään on lomien vuoksi paikalla kolme yhtyeen pillistiä. Annukka Matilainen , Eevastiina Korri ja Gavin Hardie saavat kolmistaan aikaan ikimuistoisen volyymin, kun he ryhtyvät virittämään soittimiaan.
– Isäni John Hardie perusti Skotlannin ylämaan säkkipilliorkesterin vuonna 1991 MacGregor Highlanders -nimellä, kertoo yhtyeen nykyinen johtaja, sukunsa MacIntosh-klaanin tartanista valmistettuun kilttiin pukeutunut Gavin Hardie. Skotlannin ylämaan säkkipilliä soittava yhtye on esiintynyt The Helsinki Pipes and Drums -nimellä vuodesta 1997.
Säkkipilli on vaativa soitin. Aloittelevalta pillistiltä kuluu yleensä noin vuosi ennen kuin hän pystyy soittamaan edes yhden kappaleen. Soittaminen aloitetaan harjoituspillillä, jolla harjoitellaan sormitekniikkaa kuudesta kuukaudesta vuoteen.
– Sormitekniikan on tultava selkäytimestä, sillä puhaltaminen vaatii täyden keskittymisen, sanoo isältään säkkipillin soiton salat oppinut Gavin.
Helsingistä on hankala löytää äänekkäälle bändille sopivia harjoitustiloja. Yhtyeen jäsenet kiittävät yhteen ääneen onneaan hyvien harjoitustilojen löydyttyä tutun papin kautta.
– Näin aikanaan Riverdance -musikaalin, joka teki minuun lähtemättömän vaikutuksen. Siitä alkoi kiinnostukseni kelttejä ja säkkipilliä kohtaan. Sitten näin vuonna 2000 Helsinki Pipes and Drumsin esiintymässä Valkoisessa salissa Helsingissä, ja se oli menoa, muistelee heti sen jälkeen bändiin liittynyt Eevastiina Korri.
Yhtye on kansainvälisellä mittapuulla pieni. Se haluaisi uusia jäseniä orkesteriinsa.
– Koulutamme pillistit alusta alkaen, kunhan motivoituneita oppilaita löytyy. Ja meiltä voi pyytää opetusta, vaikkei bändiin liittyisikään, sanoo Annukka Matilainen.
– Uramme kohokohtia ovat olleet St. Patrik’s Dayn paraati Manhattanilla New Yorkissa sekä esiintymiset muun muassa Hamina Tattoossa, Kotkan Meripäivillä ja televisiossa. Esiinnymme pienissä ja suurissa tilaisuuksissa. Meidät voi tilata vaikka häihin tai hautajaisiin soittamaan perinteisissä asuissamme, takaamme unohtumattoman musiikkielämyksen, muistuttaa Gavin.
Toimittajakin sai kokeilla säkkipilliä. Puhkuin ja puhalsin säkin täyteen ilmaa. Puristin sitä kuin henkeni hädässä vasemmalla kädellä kainalossani. Hikikarpalot kihosivat otsalleni. Ja sain aikaiseksi pelkkää pörinää.
Pilli ylittää täysin musikaaliset ja fyysiset kykyni. Siitä vain kaikki uteliaat ja motivoituneet puhaltajat kokeilemaan. Ei voi kuin ihailla näitä taitavia soittoniekkoja, jotka pienessä, mutta sitäkin äänekkäämmässä orkesterissaan ylläpitävät Skotlannin ylämaan perinteitä Lauttasaaressa.
Lisätietoja: www.bagpipe.fi
Jaa tämä artikkeli: