Vain olemalla väärässä voi oppia uutta

Vain olemalla väärässä voi oppia uutta

Tänä päivänä joudun valitettavan usein tapaamaan ihmisiä jotka ovat ”aina oikeassa”. Tuntuu siltä, että oikeassa oleminen on tärkeämpää kuin mikään muu. Myöntäminen itselle, että on väärässä, oppiakseen uutta, ei tule kuuloonkaan.

On ihmisiä, jotka yksinkertaisesti hermostuvat ja pyrkivät esimerkiksi nöyryyttämään ”vastustajan” hänen uskottavuutensa heikentämiseksi. Helpoin tapa tehdä tämä on yksinkertaisesti nauraa toisen väitteelle. Miksi näin on puolustauduttava? Onko se muka tappio, jos on väärässä? Eikö kyse olekaan mielipiteitten ja tiedon vaihtamisesta? Onko kyse siis vain ja ainoastaan voittamisesta, maksoi mitä maksoi?

Se, että on aina oikeassa, osaa kääntää asian aina siihen suuntaan, ettei olisi väärässä, että kykenee nöyryyttämään toisen väittelyssä, ei vaadi ihmiseltä paljoa. Siihen pystyy lähes kuka tahansa. Se ei vaadi lahjakuutta, älykkyyttä tai luonteen vahvuutta. On helppoa olla aina oikeassa, kun jokaiselle asialle on vain yksi oikea vastaus. Ei tarvitse kuin tuntea nämä ”oikeat” vastaukset. Miten silloin voisikaan olla väärässä?

Se, että ymmärtää olleensa väärässä ja myöntää sen, on ensimmäinen askel kohti uuden oppimista. Vaikka olisi oikeassa, voi kuitenkin oppia uutta, jos hyväksyy muitakin näkemyksiä, muita ”oikeita” vastauksia.

Lauri Ranta

Jaa tämä artikkeli: