null Väitellään: Enkeleihin voi uskoa, vaikkei niitä näkisi, Esko Miettinen!

Väitellään: Enkeleihin voi uskoa, vaikkei niitä näkisi, Esko Miettinen!

Teologi-tietokirjailija Esko Miettinen puolustaa enkeleitä.

Kokemukset enkeleistä ovat harvinaisia.

– Hyvin monet ihmiset ovat kerran tai kaksi elämässään nähneet valoilmiön, jonka ovat tulkinneet valo-olennoksi tai enkeliksi. Pieni määrä ihmisiä näkee jatkuvasti henkiolentoja, ja jotkut elävät enkelien kanssa.

Se, että näkee enkeleitä, kertoo herkkäuskoisuudesta.

– Enkeleiden näkeminen on mielestäni erikoiskyky, jota esimerkiksi minulla ei ole. Sitä voisi verrata musikaalisuuteen. Laulan ja soitan jonkun verran, mutta kun tapaan todella musikaalisen ihmisen, joudun toteamaan, että minulta puuttuu jotain. Niinpä oikea paikkani konsertissa on kuulijana penkissä.

– Jos toinen kertoo nähneensä enkelin, en voi sanoa, ettei niin olisi tapahtunut.

Enkeleihin voi uskoa, vaikkei niitä näkisi.

– Totta kai heihin voi uskoa.

Enkeleillä on aina siivet ja valoisa, hohtava olemus.

– Kristinuskossa on väitetty aika jyrkästi, ettei enkeleillä ole siipiä. Siivet olisivat vain taiteen symboli, joka kertoo enkelien liikkuvan vauhdilla paikasta toiseen.

Enkelit ovat kilttejä ja hyväntahtoisia olentoja.

– Itse asiassa enkelit ovat aivan muuta. Enkelit ovat taistelijoita, joiden tehtävänä on vastustaa pahaa. Etenkin silloin, kun puhutaan lapsille, enkelit voivat helposti muuttua väärällä tavalla lastenkamariväeksi. Vanhojen kirkkojen seinissä olevat enkelihahmot ovat juhlallisia ja ankaria. Jos enkelit olisivat lempeitä kuin sylikoirat, ei heidän tarvitsisi ensi töikseen todeta, että älkää pelätkö, niin kuin he Uuden testamentin mukaan tekevät.

Enkelit kuuluvat kristinuskoon.

– Niin kuuluvat. Kristillisyys, johon ei kuulu enkeleitä, on poroporvarillista uskontoa tai pelkkää moraalioppia. Yksi enkeleiden tehtävistä on olla merkkinä toisesta todellisuudesta. Ehkä on jopa niin, ettei voi olla kristitty uskomatta enkeleihin.

Jotkut uskovat enkeleihin, mutta eivät usko Jumalaan.

– Väite pitää paikkansa. Enkeliuskosta on voinut joillekin tulla jumalauskon korvike. Ilmiötä voi kritisoida siitä, että se hylkää rikkaan kristillisen perinteen, jossa enkelit ovat jumalauskon yksi osa. Toisaalta nykyajan materialististen elämänasenteiden ja lohduttoman henkisen ilmapiirin keskellä voi ajatella, että on hyvä, jos ihmisellä on edes enkelit.

Kaikkien maailmankuvaan enkelit eivät kuulu.

– On aika epätodennäköistä, että ihminen, joka on kiinni materialistisessa maailmankuvassa, näkisi enkeleitä. Varmimmin enkeleitä näkee sellainen, joka on taipuvainen ajattelemaan, että näkyvän maailman rinnalla on henkinen puoli, toinen todellisuus, joka vaikuttaa elämään.

– Enkeleitä on eri uskonnoissa. Juutalaisuudella ja kristinuskolla ja islamilla on yhteiset enkelit Mikael ja Gabriel.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.