Väitellään: Loman loppuminen on iloinen asia, Kirsi Ahola!
Psykologi Kirsi Ahola Työterveyslaitokselta pohtii lomanviettoa työhyvinvoinnin ja palautumisen näkökulmasta.
Mitä parempi loma, sitä vaikeampi on palata töihin.
– Ei pidä paikkaansa. Sen sijaan rutiinien ja rytmin muutoksiin sopeutuminen kuluttaa psyykkistä energiaa. Siinä mielessä loman loppuminen on aina haastavaa.
Lomalta palatessa ahdistus tai stressi voi olla tavallista maanantaiahdistusta suurempi.
– Näin voi olla, etenkin jos työssä on epäkohtia tai edessäpäin on vaikeita asioita ja rankka syksy. Neuvon ottamaan kuormittavat ja ikävät asiat puheeksi. Loman tuoma etäisyys auttaa usein näkemään asioita kirkkaammin. Sen sijaan, että vain sinnittelisi, voisi epäkohdista puhua rakentavasti – mistä voisi ottaa oppia ja mitä kannattaa tehdä samalla tavalla ja mitä toisin.
Pitkäksi venähtänyttä terassikautta on hankala lopettaa.
– Runsaan alkoholinkäytön yhtäkkinen lopettaminen on vaikeaa. Voi tuntua mahdottomalta selvitä lounaasta ilman viiniä. Muutosta voisi tehdä vähitellen viimeisellä lomaviikolla. Samalla voisi siirtää myös päälaellaan olevaa unirytmiä työ- ja toimintakuntoon.
Loman loppuminen voi olla iloinen asia.
– Voi hyvinkin olla, ja monestakin syystä. Ihmisten elämäntilanteet ovat hyvin erilaisia. Jos ja kun loma on tarjonnut lepoa, virkistystä ja vaihtelua, moni on lomalta palatessaan energinen ja halukas tarttumaan töihin. Jollekin toiselle voi työhön paluu tuntua helpotukselta pitkään ja vaativaan perhelomaan verrattuna.
Pitkään lomaillut tarvitsee pehmeän laskun.
– Pehmeä lasku töihin tekee hyvää kaikille, koska siirtymä vaatii energiaa. Siksi on hyvä, ettei ole etukäteen sovittuja aikatauluja tai ulkopuolista kontrollia, vaan lomalta palaaja voi itse säännellä ja suunnitella töiden aloittamistaan.
Lomalla ladatut akut tyhjenevät nopeasti.
– Totta. Loman vaikutus kestää yllättävän vähän aikaa, noin kuukauden kuluessa sen hyvinvointivaikutukset ovat haihtuneet. Siksi onkin viisasta, ettei pidä kaikkea lomaa kesällä, vaan myös pitkin vuotta, vaikka pitkiä viikonloppuja.
Loma-ajalla syntynyttä rentoa elämäntapaa on vaikea siirtää töihin.
– Lomaan kannattaa suhtautua vähemmän dramaattisesti. Kyseessä ei ole kerran elämässä tilanne, vaan tasaisin välein toistuva asia. Kesä jatkuu, vaikka loma loppuu. Kannattaa miettiä, mitä voi tuoda lomalta arkeensa. Kesäaika on usein töissäkin erilaista. Voi käydä ulkona kävelemässä, ostaa jäätelön ja syödä parvekkeella. Illat ja viikonloput ovat vapaa-aikaa. Arjen ja loman eron ei tarvitse olla mustavalkoinen.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee

Hauska syysloma ilmaiseksi – koululaiset voivat tehdä pääkaupunkiseudulla maksutta vaikka mitä
AjankohtaistaAloittaisiko syyslomalainen luistelukauden vai tekisi rap-biisin? Kiinnostaako askartelu tai Minecraft? Tekemistä on tarjolla niin pikkukoululaisille kuin teineille.