null Väitellään: Moni nainen ottaa edelleen miehensä sukunimen

Elina Stormbom on ottanut miehensä sukunimen. – Yhä edelleen kyselen kuitenkin itseltäni, onko tämä nykyinen nimi se oikea vai ei, hän sanoo. Kuva: Jukka Granstrom

Elina Stormbom on ottanut miehensä sukunimen. – Yhä edelleen kyselen kuitenkin itseltäni, onko tämä nykyinen nimi se oikea vai ei, hän sanoo. Kuva: Jukka Granstrom

Hyvä elämä

Väitellään: Moni nainen ottaa edelleen miehensä sukunimen

Yhteisen nimen koetaan vahvistavan suhdetta, tietää asiaa tutkinut filosofian maisteri Elina Stormbom.

Sukunimen valinta on monimutkainen prosessi.

– Naimisiin menevillä on useita vaihtoehtoja. He voivat ottaa yhteiseksi sukunimekseen miehen tai naisen sukunimen. Molemmat tai toinen voi ottaa kaksoisnimen. Puolisoiden sukunimistä voi muodostaa myös kokonaan uuden nimen, kuten vaikka Virta + Koski = Virrankoski. Tai yhteiseksi sukunimeksi voidaan ottaa joku muu jommassakummassa suvussa esiintynyt nimi. Monet naiset suhtautuvat näihin vaihtoehtoihin periaatteessa myönteisesti ja avoimesti.

– Tämän lisäksi molemmat puolisoista voivat säilyttää oman sukunimensä. Näin tekee yli 25 prosenttia puolisoista, ja tämä määrä on nousussa.

Mies määrää puolison sukunimen.

– Noin 65 prosenttia avioituvista päätyy valitsemaan miehen sukunimen. Monet naiset sanovat, että he ovat tehneet päätöksen itsenäisesti. Jokainen oli kuitenkin pitänyt puolison mielipidettä tärkeänä päätöstä tehdessään.

– Moni kokee yhä, että naisen sukunimen ottava mies on tossun alla.

Avioituvat valitsevat yhteisen nimen lasten takia.

– Usein on näin. Yhteenkuuluvuus on niin tärkeää, että moni nainen ottaa miehen sukunimen, vaikka ei pidä sitä erityisen viehättävänä.
 

"Sukunimi oli tuolle naiselle kuin moottoripyöräjengiläiselle liivi. Hän ei luopuisi siitä mistään hinnasta."


Moni haaveilee kiehtovista nimistä.

– Kiehtovia nimiä miettivät lähinnä naiset, joille avioituminen ei ole ajankohtaista. Heillä on paljon odotuksia, haaveita ja toiveita siitä, millainen mahdollisen sukunimen olisi hyvä olla. He myös tietävät, mitä asioita he eivät haluaisi omaan sukunimeensä. Ihannesukunimenä pidetään harvinaista tai yhteiskuntaluokkaan tai persoonaan sopivaa nimeä. Tästä huolimatta, kun avioituminen lähestyy, moni nainen valitsee oman tai miehen sukunimen.

Nainen kokee sukunimen osaksi identiteettiään.

– Sukunimi-identiteetti voi olla vahva tai löyhä. Nimen vaihtaminen on vaikeaa, jos identiteetti on vahva. Moni kokee, että jos hän luopuu sukunimestään, hän luopuu myös identiteetistään. Eräs haastateltavani totesi, että sukunimi oli hänelle kuin moottoripyöräjengiläiselle liivi. Hän ei luopuisi siitä mistään hinnasta.

– Jos sukunimi-identiteetti on löyhä, vaihtaminen on helpompaa. Jotkut kokevat, että identiteetti ei ole nimestä kiinni.

Sukunimi viestittää asemasta.

– Jotkut naiset haluavat viestittää sukunimen valinnallaan yhteiskunnallista statusta tai arvoa. Nimi voi viestiä esimerkiksi kuulumista tiettyyn sukuun. Vastaavasti kun nainen valitsee tavallisen nimen, hän haluaa välttää erilaisuuden tai erikoisuuden leimaa. Epämiellyttäviä mielikuvia herättävä sukunimi jää usein valitsematta.

Oman nimensä säilyttävät ovat feministejä.

– Oman sukunimensä säilyttämisellä nainen haluaa viestiä tasa-arvoa, itsenäisyyttä ja mahdollisuutta tehdä omia päätöksiä. Miehen sukunimen tai kaksoisnimen ottaneet haluavat taas viestiä naimisissa oloa.

Pariskunnan sukunimivalinta selviää kysymällä.

– Kyllä. Haastattelin pro gradu -tutkimukseeni avioliittoon aikovia, äskettäin avioliiton solmineita ja sellaisia, joille avioituminen ei ole ajankohtaista. Näiden lisäksi aineistooni kuului 250 naisen vastaukset nettilomakkeeseen.

Hassu sukunimi voi olla rakas.

– Nän on. Haastattelin naista, jonka sukunimi on Sikiö. Hän tiesi nimeen liittyvistä negatiivisista mielikuvista. Hän ajatteli, ettei silti vaihtaisi sukunimeään, jos olisi menossa naimisiin. Erikoisesta nimestä oli tullut iso osa identiteettiä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.