Väkivallan kasvot

Väkivallan kasvot

Helsingin Sanomissa elokuussa oli seuraavanlaisia ajatuksia. Oli tapaus, jossa kolme nuorta poikaa pidätettiin Brasiliassa syytettyinä varkauksista ja kaksi heistä teloitettiin. Yksi pojista selvisi hengissä, koska hän tekeytyi kuolleeksi. Poliisinauhat tallensivat tapahtuman. Arviolta 2 000 ihmistä vuosittain tapetaan poliisin toimesta. Syitä on usein poliisilaitoksen rakenne, kontrollin puute ja yhteiskunnan välinpitämättömyys. Lavastuksena uhrin taskuun laitetaan aseita ja huumeita. Uhrit ovat usein mustia ja köyhiä nuoria miehiä.

Yhdysvaltojen erikoisjoukkoja epäillään sadoista murhista Afganistanissa. Kuolleet olivat amerikkalaisten käyttämissä jätesäkeissä. Elokuun lopussa Yhdysvalloissa oli rotukiista, jossa valkoinen poliisi tappoi aseettoman mustan miehen. Valtaosa USA:n poliiseista on valkoihoista rotua. Ehkä se asia aiheuttaa häiriöitä ja ennakkoluuloja eri rotujen kesken.

Yhteenvetona kaikista mainitsemistani tapauksista ne ovat rikoksia ihmisyyttä vastaan. Poliisien tekemät murhat ja terroristien teot ovat yhtä törkeitä. ”Älä tapa” on viides käsky. Ei poikkeusta sääntöön!

Lyyro Kivisalo
Helsinki

 

Jaa tämä artikkeli: