null Väkivallasta pääsee irti

Luottamuksella. – Hakekaa apua, soittakaa nimettömänä, liittykää ohjattuun vertaistukiryhmään, rohkaisevat Annikka Poussu-Pyykkönen (vas.) ja Tanja Harju väkivaltaisia naisia. Vaikka kuinka hävettäisi, terapeutin kanssa voi puhua avoimesti.

Luottamuksella. – Hakekaa apua, soittakaa nimettömänä, liittykää ohjattuun vertaistukiryhmään, rohkaisevat Annikka Poussu-Pyykkönen (vas.) ja Tanja Harju väkivaltaisia naisia. Vaikka kuinka hävettäisi, terapeutin kanssa voi puhua avoimesti.

Väkivallasta pääsee irti

Maria Akatemian Demeter-työ auttaa naisia, jotka käyttävät tai pelkäävät käyttävänsä väkivaltaa.

Teksti Salla Korpela
Kuva Sirpa Päivinen
Kun nainen tuntee itsensä riittävän hyvin ja on äidin ja puolison roolissaan tarpeeksi aikuinen, hänen ei tarvitse satuttaa läheisiään henkisesti eikä fyysisesti.

Entäpä, jos naisella napsahtaa ja hän tarttuu lapseen liian kovakouraisesti, ravistaa, tukistaa tai lyö? Jos maltti menee ja hän sähisee raivokkaita loukkauksen sanoja kumppanilleen, sylkee päin kasvoja, hakkaa tai hakee käteensä aseen?

Maria Akatemiassa on perehdytty asiaan, josta on vaikea puhua ääneen.

– Naisen väkivalta on erityisen syvä tabu. Siihen liittyy hyvin suurta häpeää, toteaa vastaava psykoterapeutti Annikka Poussu-Pyykkönen . Hän työskentelee terapeuttina Demeter-työssä. Se tarjoaa apua naisille, jotka käyttävät tai pelkäävät käyttävänsä väkivaltaa.

Demeter-työssä lähdetään siitä, että vaikka väkivallantekoja ei voi hyväksyä, väkivalta ei ole pahuutta, vaan sillä on syvät syynsä. Niiden tiedostaminen voi auttaa vähentämään tuhoisaa käytöstä tai lopettamaan sen kokonaan.

Väkivallan avaimia haetaan ihmisen varhaisista kokemuksista. Jos esimerkiksi uhmaava lapsi laukaisee äidissä väkivaltaisen käytöksen, kyse on syvimmiltään lapsen uhman herättämistä, kauan sitten kapseloiduista tunteista.

– Jokaisen tuhoavasti käyttäytyvän ihmisen sisällä on kaltoin kohdeltu sisäinen lapsi, Poussu-Pyykkönen toteaa.

Jos lapsi ei saa kasvaa hyväksyvän, turvallisen katseen alla, hän joutuu tukahduttamaan tunteitaan ja tarpeitaan. Lapsi saattaa joutua kannattelemaan vanhempiaan, jolloin omien ja vanhempien tunteiden raja hämärtyy. Tällaisia ihmisistä voi tulla yli-itsenäisiä pärjääjiä, ylikilttejä ja toisten hyväksynnästä riippuvaisia aikuisia. Naisille käy helposti näin.

Kun sitten oma lapsi koettelee rajoja, se voi tuntua henkilökohtaiselta loukkaukselta eikä nainen pysy äidin roolissa. Hän saattaa myös odottaa puolisoltaan sellaista turvallisuuden kokemusta, jota vaille on jäänyt suhteessa omaan äitiinsä ja jollaista ei voi puolisolta saada. Tällaiset turhautumiset saattavat purkautua väkivaltana.

Tietoisuuden lisäämiseen tähtäävässä työskentelyssä ei haeta syyllisiä vaan ymmärrystä ja sitä kautta kykyä pysäyttää ylireagointi. Maria Akatemiassa lähdetään laajasta väkivaltakäsityksestä: joidenkin kapseloidut tunteet räjähtelevät ulospäin väkivaltana, toisten taas sisäänpäin masennuksena.

Palveluiden piiriin pääsee soittamalla Avoimeen linjaan. Numeroon voi soittaa nimettömänä ja keskustelut ovat ehdottoman luottamuksellisia.

– Monille asiasta ääneen puhuminen on jo valtava helpotus, Annikka Poussu-Pyykkönen toteaa.

Puhelinkeskustelun jälkeen nainen voidaan ohjata kartoituskeskusteluun terapeutin luo. Jos motivaatiota riittää, nainen voi osallistua ammattimaisesti ohjattuun vertaistukiryhmään. Noin 6–8 hengen suljetut ryhmät kokoontuvat kerran viikossa 15 kertaa. Raha-automaattiyhdistyksen tuella Maria Akatemia pystyy tarjoamaan nämä palvelut maksutta.

Häpeä alkaa hellittää, kun omille tunteille ja kokemukselle löytyvät sanat.

– Kun luottamus syntyy, samantapaisia asioita kokeneen ryhmän yhteisöllisyys avaa näköaloja, Poussu-Pyykkönen kuvailee. Ryhmässä puhutut asiat jäävät tietenkin ryhmän sisälle.

Kun haavat ovat syntyneet suhteessa toisiin ihmisiin, ne voivat myös parantua eheyttävässä vuorovaikutuksessa.

Monelle Avoimelle linjalle soittavalle naiselle – ja kenties vielä useammalle soittamatta jättävälle – kipeä kysymys on: tehdäänkö Maria Akatemiasta saman tien lastensuojeluilmoitus, jos äiti on käyttäytynyt väkivaltaisesti?

– Asiasta keskustellaan äidin kanssa ja jos on tarve, ilmoitus tehdään yhdessä. Monet pelkäävät turhaan, että lastensuojelu vie heti lapset pois vanhemmiltaan. Avohuollolla on tukitoimia, joista perhe voi hyötyä.

Maria Akatemiassa on vuodesta 2010 tehty ennaltaehkäisevää työtä maahanmuuttajataustaisten naisten kanssa. Signaali maahanmuuttajanaisten tuen tarpeellisuudesta tuli poliisilta, turvakodista ja lastenklinikalta.

– Näissä naisissa on samanlainen sisäinen haava riippumatta siitä, mistä päin maailmaa he tulevat. Erityiskysymyksenä on eräissä kulttuureissa harjoitettava kuritus- tai kunniaväkivalta, kertoo maahanmuuttajatyöstä vastaava MaSu-projektikoordinaattori Tanja Harju .

Maahanmuuttajataustaiset naiset kokoontuvat omissa keskusteluryhmissään. Työskentelyn itsestään selvänä lähtökohtana on fyysisen kurituksen kieltävä Suomen laki ja kaikkien perheenjäsenten loukkaamattomuus.

Maria Akatemiaan ei ole pitkiä jonoja. Vaikka itseä kuinka hävettäisi ja mieltä vaivaisi syyllisyys, voi olla varma, että puhelimen päässä saa kunnioittavan, myötätuntoisen kohtelun.

– Ei kannata jäädä asian kanssa yksin. Jos pelottaa, mitä kotona voi tapahtua joulunpyhinä, kannattaa ennakoida ja keskustella asiasta, Annikka Poussu-Pyykkönen rohkaisee.

Maria Akatemian avoin linja p. 09 7562 2260,
ti ja to kello 16–18, pe kello 12–14.
Huom. joulutauko 22.12.–2.1.
Lisätietoja: www.maria-akatemia.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.