null Väkivallasta voi seurata uskonkriisi

Rauni Kortesalmi on ohjannut väkivaltaa kohdanneiden naisten vertaistukiryhmiä 11 vuotta.

Rauni Kortesalmi on ohjannut väkivaltaa kohdanneiden naisten vertaistukiryhmiä 11 vuotta.

Väkivallasta voi seurata uskonkriisi

Uskonyhteisöstä on apua uhrille, jos se tuomitsee väkivallan.

Suomi on naisille EU:n toiseksi väkivaltaisin maa. Maaliskuussa julkaistun tutkimuksen mukaan suomalaisista naisista 47 prosenttia on kokenut fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa 15 ikävuoden jälkeen. Väkivaltaa tai sen uhkaa kokeneiden naisten auttava puhelin Naisten Linja on lisännyt päivystystunteja puhelinpalveluun, mutta lähes 800 puhelua jää vuosittain vastaamatta.

Uskonnollisuus voi tuoda väkivaltaiseen avioliittoon lisätaakkaa tai voimaannuttaa uhria. Anja, 67, tutustui ex-mieheensä seurakunnassa. Mies oli tavattoman viehättävä, mutta saattoi kotona raivota milloin mistäkin. Anja ajatteli, ettei uskova voi erota, ja rukoili Jumalaa.

Alkoholista irti päässyt mies oli tullut Anjan seurakuntaan etsimään elämälleen tarkoitusta, mutta sortui seitsemän avioliittovuoden jälkeen juomaan uudestaan. Seurakuntalaiset eivät uskoneet Anjaa.

–Itsehän olet osasi valinnut, minulle sanottiin.

Lopulta lapsen hätä sai Anjan lähtemään.

– Tyttäremme oli 13-vuotias, kun hän soitti minulle töihin itkien hysteerisesti, että isä oli sammunut lattialle. Tytär pelkäsi, että mies oli kuollut. Saimme kirkolta huoneen kuukaudeksi, minkä jälkeen muutimme tutun asuntoon. Kolmen vuoden asumuseron jälkeen mies otti avioeron löydettyään uuden tyttöystävän.

Anja ei luopunut uskostaan.

– Kun luin Raamattua, ihmisarvoni nousi. Minun ei tarvitse olla sivupersoona ja tukahduttaa itseäni.

Rauni Kortesalmi on ohjannut väkivaltaa kohdanneiden naisten vertaistukiryhmiä 11 vuotta. Hänen mukaansa väkivaltaisessa liitossa, jonka osapuolet ovat uskovaisia, erityispiirteenä on anteeksiantamisen väärinkäyttö.

– Kristityn elämään kuuluu anteeksipyytäminen ja anteeksiantaminen. Kun väkivaltaa pyydetään anteeksi, uhrin kokemukselle ei jää tilaa, Kortesalmi sanoo.

Väkivallasta voi seurata uskonkriisi.

– Jotkut väkivallan uhrit kysyvät, miksi Jumala sallii tämän. Toiset taas sanovat, etteivät olisi jaksaneet ilman uskoa Jumalaan.

Jos avioero on väkivallan kokijalle omantunnon kysymys, uhrin auttamisessa voi olla parempi puhua erilleen muutosta kuin avioerosta. Uskonyhteisöstä voi olla apua uhrille, jos yhteisössä lisätään tietoa perheväkivallasta ja väkivalta tuomitaan. Väkivalta ei kuitenkaan ole vain yhteisön asia, vaan kuuluu myös viranomaisille.

Väkivallan uhreja löytyy kaikista kulttuureista. Maahanmuuttajanaisille tarkoitettu Monika-Naiset -liitto tarjoaa erityispalveluja väkivaltaa kokeneille maahanmuuttajataustaisille naisille ja lapsille.

– Suhteesta irrottautumisen vaikeus on yhteistä kaikille väkivallan uhreille, Kortesalmi sanoo.

Anjan nimi on muutettu.


Naisten Linjan avoin Päänavaus selviytymiseen -ryhmä kokoontuu parillisten viikkojen tiistaisin klo 18–19.45 Naisjärjestöjen Keskusliiton tiloissa, Fredrikinkatu 39 C 22, Helsinki. Lisätietoja p. 09 436 1008 tai toimisto@naistenlinja.fi. Naisten Linjan maksuton neuvonta- ja tukipuhelin 0800 02400 ma–pe klo 16–20 ja la–su klo 12–16.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.