Väliaikainen apu
Ironian mestari. Raimo Klemola kertoo oman tarinansa. – Jouduin vankilaan, ja minulle sanottiin, etten enää ole tuetun asumismuodon tarpeessa, kun en ollut kotona. No, vankilassahan minä en tarvitse edes omaa avainta, kun minulle avataan ovet ja pannaan myös kiinni.

Ironian mestari. Raimo Klemola kertoo oman tarinansa. – Jouduin vankilaan, ja minulle sanottiin, etten enää ole tuetun asumismuodon tarpeessa, kun en ollut kotona. No, vankilassahan minä en tarvitse edes omaa avainta, kun minulle avataan ovet ja pannaan myös kiinni.

Väliaikainen apu

Asunnottomien kanssa työskentelevä ammattilainen pitää Toisenlainen hiihtoloma -kampanjan riskejä liian suurina.

Teksti Juhani Huttunen
Kuva Esko Jämsä

Raimo Klemola tarvitsee kolikoita. Hän istuu pyöreän pöydän ääressä Teatteri Kalliossa Siltavuorenkadulla. Seinänvierustalla on termospulloissa kahvia, teevettä ja tuorekelmuun pakattuja juustoleipiä.

Klemola ei halua matkustaa pummilla, mutta viimeisen metron jälkeen on keksittävä lämmin paikka. Niinpä raitiolinjat ovat tutut, sillä Klemola on asunnoton.

– Vähän aikaa sitten vietin yötä Rastilan leirialueen grillikatoksessa. Pilkoin retkikirveellä Landola-kitarani nuotioon. Poliisi kyllä tuntee minut, he tulivat katsomaan, että hei, onkos se sissi-Raikka, haluatko lämpimään!

Klemola sanoo olevansakin entinen palkkasotilas.

– Minulla on myös Espanjan kansalaisuus, ja olen taistellut kuusivuotisella sopimuksella espanjanlegioonalaisena muun muassa Sierra Leonen sisällissodassa, hän tarinoi.

Meneillään on Kallion seurakuntalaisen, pastori Marjaana Toiviaisen, ideoima kampanja Toisenlainen hiihtoloma. Siinä vapaaehtoiset majoittavat asunnottomia viikoksi omiin koteihinsa.

– Meille on tullut yli 300 auttamishaluista yhteydenottoa. Minusta jonkinlainen viesti on siinä, että ihmiset haluavat olla osa jotakin, Toiviainen sanoo.

Ulko-ovi käy tiuhaan. Sisään astuu romanipariskunta, jolle ojennetaan vaatepaketti ja makuualusta. Toiviaisen keskeyttää myös Facebook. Tapahtumasivun inboxiin tulee jatkuvalla syötöllä viestejä.

– Ihmiset haluavat lahjoittaa kaiken turhan. Mutta Helsingin talvessa ei tee mitään käytetyllä vanhojentanssien puvulla.

– Niinpä yksilöimme tarkasti, että nyt tarvitaan vaikka miesten talvikengät kokoa 43, Toiviainen selvittää.

Suomessa on tällä hetkellä 7 500 yksinäistä asunnotonta. Asunnottomia perheitä on 420. Vailla vakinaista asuntoa ry:n asumis- ja palvelunohjaajan Ulla Pyyvaaran mukaan keskeisiä asunnottomuuden syitä ovat elämänhallinnan puuttuminen ja kalliit vuokrat.

– Asunnottomista joka neljäs on alle 25-vuotias. Usein asunnottomuus on seurausta pikavippivelkaisuudesta ja maksuhäiriömerkinnöistä, Pyyvaara sanoo.

– Tapaan työssäni liian usein myös päihteettömiä opiskelijoita, joiden opintotuki ei riitä vuokranmaksuun.

Pyyvaarasta on huolestuttavaa, että psykiatriseen hoitoon on hankala päästä, jolloin asunnoton jää väliinputoajaksi.

– Lisäksi taustalla saattavat olla lapsuuden traumaattiset kokemukset, kuten perheessä koettu väkivalta.

Pyyvaaran mukaan traumaattiset kokemukset tekevät joistakin kävijöistä sulkeutuneita ja välinpitämättömiä itseään kohtaan. Useat asunnottomat ovat hautoneet itsemurhaa. Pyyvaaran mielestä tähän liittyy Toisenlaisen hiihtoloman kaltaisen kampanjan vaarallisuus.

– Elämänhallinnan kadottamisesta seuraa monesti vakava päihdekierre. Helsingissä asunnottoman on vaikea irrottautua huumeringistä, jossa yksilöstä halutaan hyötyä. Kun asunnoton on niin sanotusti radalla, ei hän voi mennä mihin tahansa paikkaan, saati tuntemattoman kotiin.

– Enemmän vastuuttaisin päättäjiä etsimään ratkaisuja, miten esimerkiksi vuokramarkkinat saataisiin kohtuullisiksi.

Taas ovi käy. Sisään astuu vapaaehtoisia majoittajia. He antavat Marjaana Toiviaiselle henkilötietonsa. Kallion seurakunta antaa majoittajille sata euroa ruoka- ja hygieniatarvikkeiden hankintaan. Toiviainen tietää vapaaehtoismajoittamisen riskit.

– Emme majoita moniongelmaisia. Päiväkeskusten ja eri järjestöjen ammattilaiset auttavat löytämään asunnottomia, joita on turvallista majoittaa, hän sanoo.

– Tilapäisasunnottomissa on muun muassa avioeron kokeneita perheenisiä tai luottotietonsa menettäneitä opiskelijoita.

Halukkaita majoittajia ilmaantui pitkin hiihtolomaviikkoa. Heidän kohdallaan toisenlainen hiihtoloma venyy vielä tämän lehden mentyä painoon. Entä, kun viikko on kulunut?

– Se tässä koko jutussa on kaikkein hurjinta, Toiviainen sanoo.

Jaa tämä artikkeli: