Valitse syntisi
Lukossa. Mihin sinä olet sidoksissa? Kuva: Katri Saarela

Lukossa. Mihin sinä olet sidoksissa? Kuva: Katri Saarela

Valitse syntisi

Viikon teema puhuu kiusauksista. Ja Jeesuksesta, joka kesti omansa.

Synnistä ja kiusauksista on syytä puhua.

Mitäpä jos se on niin, että meillä jokaisella on omin kiusauksemme – se johon me törmäämme ja joka on sidoksissa juuri meidän omimpaan persoonallisuuteemme? Eli minulla on eri kiusaukset kuin sinulla. (Sorry!)

Silloin tärkeintä on löytää se omansa. Ja osata taistella juuri sitä vastaan.

Vanhassa kielessä puhuttiin helmasynnistä. Ruotsiksi skötesynd eli sylisynti. Englanniksi besetting sin eli kaiken saartava synti.

Vanha traditio puhuu siitä, että helmasynti on ihmisen menestystekijän kääntöpuoli. Se, minkä piti tuoda meille menestys, kääntyykin tuhotekijäksi.

Jos synnintunnustuksen tarkoituksena on tuoda helpotusta, se edellyttää, että osaamme tunnustaa oikean syntimme. Siis helmasyntimme. Juurisyntimme.

Näitä vanhan kirkon tunnustamia helmasyntejä ovat viha (maailma on täynnä virheitä), ylpeys (koko maailma tarvitsee minua), itsepetos (tärkeintä on suoritus), kateus (mikä minulta puuttuu), saituus (voin tarvita tätä vielä), pelko (tietoisuus uhkasta), ahneus (pelko osattomaksi jäämisestä), himo eli ylenpalttisuus (aina roiskuu kun rapataan) ja laiskuus (älä turhaan keinuta venettä).

Kun käyt ripittäytymässä, voit tietysti puhua yksittäisistä vääristä teoista. Mutta vielä tärkeämpää olisi tiedostaa helmasyntisi. Se, mistä tekosi kumpusi.

Olli Valtonen

1. paastonajan sunnuntai

Jeesus, kiusausten voittaja
Väri: violetti
Valo: kaksi kynttilää
Tekstit: Ps. 91: 1–4, 11–12, 1. Moos. 4: 3–10 tai 1. Moos. 3: 1–7 (8–19), Jaak.1: 12–15, Matt. 16: 21–23

Jaa tämä artikkeli: