Vallan käyttäjät
Kirkko ja kaupunki kysyi, kenellä on kirkossa valtaa. Syntyi miehinen lista.
Siellä missä asioita valmistellaan, käytetään jo suurta päätäntävaltaa. Siksi valta on keskittynyt kirkossa johtajille ja johtaville virkamiehille – niin kuin muuallakin hallinnossa. Kirkollisilla vaikuttajilla on laajat verkostot, joiden kautta asioita voidaan pohjustaa tehokkaasti.
Kyselyyn vastasivat päätoimittaja Reetta Meriläinen, kirjailija-pastori Jaakko Heinimäki, professori Heikki Kotila, päätoimittaja Mari Teinilä, hiippakuntadekaani Kaarlo Kalliala ja toimittaja Sirkku Nyström.
Irja Askola, Espoon hiippakuntasihteeri. Vahvasti kokeva ja selkeästi sanova oikeudenmukaisuuden esitaistelija, jonka ekumeeninen tausta Euroopan kirkkojen konferenssissa antaa sanoille painoa. Julkaissut myös runokirjoja. Askolasta povataan maan ensimmäistä naispiispaa.
Risto Cantell, kirkkoneuvos. Cantell on suomalaisen teologia- ja kabinettikeskeisen ekumenian harmaa eminenssi. Kirkon ”ulkoministeri”.
Pekka Huokuna, kirkkoneuvos. Huokuna on kirkkohallituksen vahva mies, joka osaa tehdä päätöksiä. Hän tuo kirkkohallitukseen itäisen Suomen näkökulmaa.
Eero Huovinen, Helsingin piispa. Verkottumisen mestari Huovinen edustaa monelle kirkon ääntä. Huovinen on vahva taustavaikuttaja monissa kirkon henkilövalinnoissa ja ekumeenisissa ynnä muissa linjauksissa. Piispakunnan vahva mies.
Jari Jolkkonen, piispainkokouksen sihteeri. Teologin tohtori Jolkkonen tuntee vallankäyttäjät ja on valmisteltavista asioista hyvin perille. Hän osaa pitää suunsa kiinni ja tulee toimeen ihmisten kanssa. Jolkkosessa nähdään piispa-ainesta.
Risto Junttila, kansliapäällikkö. Junttila on tuonut kirkkohallitukseen Pohjois-Suomen näkökulmaa. Hänellä on loistavat verkostot ja ilmiömäinen muisti. Junttila jää eläkkeelle ensi keväänä.
Helli Karvinen, seurakuntaneuvos, Mikkelin tuomiokapitulin maallikkojäsen. Karvinen on pitkän linjan luottamusnainen, jonka tahdon mukaan asioilla on taipumusta mennä. Karvinen jäähdyttelee nyt tuomiokapitulissa.
Markku Koskinen, Helsingin seurakuntayhtymän kiinteistöjohtaja. Koskinen esikuntineen suunnittelee ja esittelee luottamushenkilöille rakennushankkeita, joissa miljoona on pieni raha. Hän ei ole kätkenyt aarretta maahan vaan sijoittanut viisaasti kiinteistöbisnekseen.
Antti Lemmetyinen, Helsingin diakonissalaitoksen säätiön johtaja. Lemmetyinen johtaa voimavaroiltaan, arvoiltaan ja osaamiseltaan vahvaa organisaatiota: säätiö omistaa muun muassa lääkäriasemaketju Diacorin. Lemmetyinen on yli 20 vuotta keskeisesti kehittänyt suomalaista diakoniaa.
Ouri Mattila, Mikkelin hiippakuntadekaani. Mattilan kädenjälki näkyy miltei kaikissa 1990-luvulta alkaen tehdyissä koulutusratkaisuissa ja -rakenteissa, varsinkin mitä papistoon tulee.
Leena Rantanen, kirkkoneuvos. Rantanen on maan johtavia naispäättäjiä. Juristin ja ekonomin koulutuksella hän on hoitanut kirkon sijoituksia hyvin ja ollut käynnistämässä muun muassa kirkon eettistä sijoittamista. Kirkon ”rahaministeri”.
Kaisa Rauma, vs. Turun arkkihiippakunnan hiippakuntasihteeri. Diakoniatyöntekijöiden liiton arvostelukykyinen puheenjohtaja, jolla on hyvät kotimaiset verkostot ja ekumeenisia yhteyksiä. Diakoniaviran ja diakonian keskeisiä kehittäjiä.
Timo Sahi, eläkkeellä oleva puolustusvoimien ylilääkäri. Sahi on kirkon vaikutusvaltaisin maallikko. Hyvälle hallintomiehelle on keskittynyt kosolti valtaa kirkolliskokouksen, hiippakunnan ja Helsingin seurakuntayhtymän luottamuselinten johdossa. Aloittanut vanhoilla päivillään lintubongauksen.
Pertti Simola, lääninrovasti, Malmin seurakunnan kirkkoherra. Suuren seurakunnan johtaja vaikuttaa puheenjohtajana Helsingin seurakuntayhtymän yhteisessä kirkkoneuvostossa ja kirkolliskokouksen talousvaliokunnassa. Simola on myös kirkolliskokouksessa vahva mielipidevaikuttaja. Kirkkohallituksen seuraava kansliapäällikkö, jos itse sitä haluaa.
Riitta-Sisko Tarkka, Helsingin seurakuntayhtymän hallintojohtaja. Tarkka toimii todennäköisesti seuraavan nelivuotiskauden myös yhtymän johtajana. Tarkka on asioihin paneutuva ja yhteistyökykyinen johtaja.
Jaa tämä artikkeli: