Valomerkki vinkkaa: Grillissä Pietarin fisu
Kokki Sami Garamin grillissä valmistui Valomerkille Pietarin fisua. Herkkuun haettiin perusteita ja raaka-ainepohjaa Raamatusta.
https://www.youtube.com/watch?v=tQs1J8UY8JUHelteisellä tasanteella, auringon alla hohkaa grilli ja kokkina häärii Sami Garam. Esillä on lajitelma ruoka-aineita, joita jo Raamatun aikana olisi voitu käyttää aterian valmistukseen.
Keskustelu kääntyy – kesää kun eletään ja lämmintä vihdoin riittää – kokkailunkin kannalta tärkeään käsien ja keittiövälineiden puhtauteen. Myös Raamattu antaa ruoka-aineiden käsittelystä hyvinkin tarkkoja neuvoja. Voi siis syystä todeta, että juutalaiset ovat noudattaneet parasta mahdollista elintarvikehygieniaa jo aikojen alusta.
"Nykypäivän hygienia on ehkä vähän eri asia kuin Raamatun aikana. Pitäisi muistaa kohtuus kaikessa. Nykyään mennään tarkkuudessa jopa vähän yli niin, että luonnollinen vastustuskyky jää saamatta. Näkisin, että mieluummin vaikkapa annettaisiin lasten syödä hiekkalaatikolla hiekkaa – ehkä olisi vähemmän allergioita tulevaisuudessa", Garam pohtii.
Mutta pitääkö Pietarin fisun mirhamiin eli valkoviinisoosiin tulevat yrtit pestä?
"Yrttejä ei kannata huuhdella, mutta toki multa pitää saada pois. Kovempivartiset, kuten rosmariini kestävät pesemistä, mutta muista saattaa tulla mössöä", Garam toteaa.
PIETARIN FISU kolmelle
3 ahvenfilettä
1 bataatti
tuoreita kesäsipuleita
oliiviöljyä
tuoretta meiramia, oreganoa, timjamia, rosmariinia, korianteria
valkoviiniä
Ahvenfile:
- Ripottele ahvenfileille suolaa. Pirskottele fileiden päälle oliiviöljyä.
- Paista vain toiselta puolelta. Jos fileessä on nahka, aseta se grilliä vasten.
- Kala on kypsää, kun se tuntuu sormea vasten tiiviiltä ja kiinteältä ja lämpö tulee fileen läpi.
- Irrota kala varovasti lastalla, ettei se hajoa parilalle.
- Nauti välittömästi.
Paistetut bataatit ja sipulit:
- Leikkaa bataatista noin sentin paksuisia siivuja. Ripottele viipaleiden kummallekin puolelle suolaa ja oliiviöljyä. Halkaise sipulit.
- Kypsennä grillissä yhtäaikaa bataatit ja sipulit molemmin puolin, kunnes bataatti tuntuu hieman pehmenneeltä.
Mirhami eli valkoviinisoosi:
- Aseta kattila grilliin. Anna lämmetä hetki.
- Kaada kattilaan noin kaksi desiä valkoviiniä. Alkoholi haihtuu viinistä sen kiehahtaessa.
- Pilkkoa sipuli ja yrtit. Lisää kattilaan loraus oliiviöljyä sekä yrtit ja ripaus suolaa. Kiehauta muutama minuutti.
Raamatulliset grillausvinkit osa 1: Jesse-burgerit
Katso myös Valomerkin smoothie-ohjeet
Lähteet:
Mitä Nooa söi – Turun seurakuntalehti:
Miten Raamatun ihmiset viljelivät maata – osa SLEY:n luentosarjaa
Seitsemän siunattua kasvia – Riitta Ahvosen blogi
Kosher-ruokaohjeista matkailuyrityksille - Erja Leppiaho
Jaa tämä artikkeli: