null Valomerkki vinkkaa: Grillissä raamatulliset raaka-aineet

Sami Garamin grillissä valmistuu Jesse-burgeri. Kuva: Janne Simojoki

Sami Garamin grillissä valmistuu Jesse-burgeri. Kuva: Janne Simojoki

Hyvä elämä

Valomerkki vinkkaa: Grillissä raamatulliset raaka-aineet

Kokki Sami Garam valmisti Valomerkille grilliherkkuja, joista ensimmäisenä Jesse-burgereita. Grillimenyyhyn haettiin perusteita ja raaka-ainepohjaa Raamatusta.

https://www.youtube.com/watch?v=Kg1pnw19wjs

Kesähelteet ovat antaneet odottaa itseään, mutta kuin tilauksesta ne saatiin kohdilleen, kun Sami Garam asettui kuumana hohkaavan grillin ääreen.

Jesse-burgereitten ostoslistalle valikoitui Raamatun hengessä simppeleitä perusruoka-aineksia: naudanlihaa, kalaa, yrttejä, kasviksia ja oliiviöljyä.
- Raaka-aineen pitää maistua raaka-aineelle. Burgereitakin voi toki tehdä monenmoisia, mutta jos ajattelee raamatullisia ruokia, tuskinpa siellä hirveän monimutkaisia juttuja on.

Nautaeläimen reisipalassa on kaikki kohdallaan

Mooses ja Aaron saivat Vanhassa testamentissa (3.Moos.11) viljalti ruokasäädöksiä noudatettavakseen. Erityisen soveliaaksi lihatuotteeksi Raamattu rankkasi nautaeläimen reisipalan. Tästä syystä myös Jesse-burgereihin käytettiin naudan paistijauhelihaa.

Raamatullista ruokavaliota noudattavalle soveliasta lihaa ovat ne nisäkkäät, joilla on sorkat ja jotka märehtivät – eli nauta ja lammaseläimet. Juutalaisessa ruokakulttuurissa sian ohella esimerkiksi hevonen ja jänis ovat kiellettyjä eli trefa
 

Raamatullista ruokavaliota noudattavalle soveliasta lihaa ovat nauta ja lammaseläimet.

Valomerkin ostoskoriin otettiin Jesse-burgereita varten vähärasvainen eli 17-prosenttinen lihavaihtoehto. Garam muistuttaa, että jauheliha kypsyy nopeasti – noin kymmenessä minuutissa grillin tehokkuudesta riippuen - eikä pihvejä kannata käristää aivan rutikuivaksi, vaan jättää ne mieluummin hieman meheviksi.

Kasvikset Raamatun ihmisten perusruokaa

Vihannesten viljeleminen oli Raamatun ajan ihmisille tavallista ja esimerkiksi hedelmäpuita kasvoi Raamatun maisemissa runsaasti. Sen sijaan Jesse-burgerien lisukkeeseen käytetyt erilaiset sipulit olivat tuohon aikaan ylellisyystuotteita, kuten esimerkiksi seesamin siemenetkin.
 

Raamatun mukaan sekä ihmiset että kaikki eläimet olivat heti luomisen jälkeen kasvisyöjiä. (1.Moos.1:29-30)

Yrtit maustivat jo Vanhan testamentin ihmisten ruokaa, joten oli luontevaa valita Jesse-burgerin soosin elävöittäjäksi timjamia, rosmariinia ja oreganoa.

- Kun yrttejä käytetään, on turha sekoittaa liian monta eri yrttiä. Parempi on pitää makumaailma mahdollisimman simppelinä, Garam sanoo.

Sami Garam pilkkoi myös tomaattia – sen kantapalan - pieneksi pilpuksi ja lisäsi soosin joukkoon.
- Hävikkiä ei pitäisi tulla. Nykyään jengi heittää roskiksiin hullun paljon ruokaa ja se nyt lienee kaikkia, eikä pelkästään Raamatun oppeja vastaan. Sehän on suorastaan pyhäinhäväistys, Garam toteaa.

Maito - kiistanalainen ainesosa

Tuote, jonka sopivuutta juuri tähän yhteyteen piti pohtia, oli smetana, sillä periaatteessa Raamattu kehottaa olemaan sekoittamatta maitoa ja lihaa. (II Moos. 23:19 II Moos.  34:26 V Moos. 14:21).
 

Juutalaisessa ruokakulttuurissa maitoa ja lihaa ei syödä samalla aterialla.

 

Maidon ja lihan erillään pitämisessä piilee kuitenkin syvempi viisaus: mitätöihän maito esimerkiksi raudan vaikutusta.

Raamattu kertoo kuitenkin Aabrahamin tarjonneen taivaan lähettiläille lihaa ja maitoa samalla aterialla (1.Moos.18:1-8). Myös Jesse-burgerin soosiin päätettiin kaikesta huolimatta ottaa mukaan smetana.
- Ruuanlaiton historiassa hapanmaitotuotteet ovat olleet todennäköisesti käytössä pitkään niiden käytännöllisyyden takia eli säilyvyytensä vuoksi, Garam miettii.

Mausteet ja öljy tärkeässä roolissa

Jesse-burgerin pihvien maustamiseen käytettiin pelkkää suolaa. Suolan rooli on tärkeä myös sipulilisukkeessa, sillä kun se puristellaan sipulin sekaan, se imee nestettä ja raakakypsentää sipulin.

Oliiviöljy on suolan ohella sipulilisukkeen taika. Oliiviöljypuu viihtyi vallan mainiosti jo Raamatun maisemissa, Galilen ja Juudan vuorilla.  Puun keski-ikä on 100-200 vuotta, mutta onpa tiedossa yli 1000 vuoden ikäisiä yksilöitäkin.
 

Israelissa öljypuu on nykyisin kansallinen aarre, eikä sitä saa luvatta kaataa.

Moniviljasämpylässä maistuvat vehnä ja siemenet

Viljasta saatiin Raamatun ajan peruselintarvike eli leipä. Merkittävimpiä viljalajeja vehnän ja hirssin ohella oli ohra, jota on viljelty jo kivikaudesta lähtien.

Jesse-burgeriin pyrittiin löytämään moniviljasämpylä, jossa olisi myös jo Raamatun ajalta tuttuja siemeniä – esimerkiksi seesamia.  Lopputulos tyydytti sekä kokkia että maistelijoita.

Valmiit Jesse-burgerit tekivät kauppansa ja ainakin toimittajan suussa ne maistuivat parhaimmilta ikinä! Garam jääkin pohtimaan, löytyykö Jesse-burgeri tulevaisuudessa mahdollisesti vaikkapa Punavuoressa sijaitsevan Café Agricolan listoilta.

Katso valmistusohje täältä:
Sami Garam kehitteli Raamatun ruokaneuvoista Jesse-burgerin

Lähteet:
Raamatullinen ruokavalio
Mitä Nooa söi – Turun seurakuntalehti
Raamatunajan keittokirja
Miten Raamatun ihmiset viljelivät maata – osa SLEY:n luentosarjaa
Seitsemän siunattua kasvia – Riitta Ahvosen blogi
Kosher-ruokaohjeita matkailuyrityksille - Erja Leppiaho


 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.