null Valoristin hohteessa

Erilainen messu. Jättiläisristi loisti tammikuussa Turussa toistamiseen pidetyssä Dancemessussa.

Erilainen messu. Jättiläisristi loisti tammikuussa Turussa toistamiseen pidetyssä Dancemessussa.

Valoristin hohteessa

Valotaiteen sekä trance- ja housemusiikin yhdistävä Dancemessu tulee nyt Helsinkiin.

Teksti Marjo Kytöharju
Kuva Markku Vuotila
Tanssi kirkossa aiheuttaa vielä 2010-luvulla hämmennystä. Tämä kävi ilmi, kun Turussa järjestettiin vuosi sitten ensimmäinen Dance+Pray Dancemessu. Kotimaa24 -uutispalvelu julkaisi uudenlaisesta messusta uutisen otsikolla Ei migreenipotilaille, mikä sai kristilliset piirit kiistelemään netissä aiheesta. Kiivas sananvaihto päätyi iltapäivälehtiin, ja dancemessu oli muuttunut kohumessuksi.

– Se hyvä puoli kohusta oli, että sen avulla messusta sai tietää paljon isompi joukko, toteaa Dancemessun tuottaja Joona Haarala.

Dancemessu sai innoituksensa vuonna 2011 Ruotsissa pidetystä teknomessusta. Kristillisen dancemusiikin ystävät päättivät yhdistää voimansa ja järjestää messun Turun Mikaelinkirkossa. Suuren suosion saanut messu pidettiin tammikuussa Turussa toisen kerran. Ensi viikon torstaina messuun voi osallistua ensimmäisen kerran Helsingissä.

– Mikael Agricolan kirkkoon pystytetään kahdeksan metriä korkea valorakennelma, jollaista ei ole nähty aiemmin Suomessa. Kirkkoon tulee kaksi jättikokoista ristiä, ja upeasta rakennuksesta tehdään värikkäillä valoilla vielä upeampi.

Dancemessu noudattaa normaalin messun kaavaa, mutta siinä on vaikutteita Tuomasmessusta. Joona Haarala on kirjoittanut messun käsikirjoituksen ja pastori Miika Ahola liturgian.

– Vaasassa järjestettiin teknomessu jo vuonna 1993. Se jäi vahvasti mieleen näytelmällisten elementtiensä vuoksi, Haarala kertoo.

Mikael Agricolan kirkossa pidettävän messun alussa kristillistä elektronista musiikkia tuottavan Audilen dj Risto Poukka soittaa tanssittavaa trance- ja housemusiikkia levyiltä. Messun aloittaa ristikulkue, jossa ovat mukana sitä tekemässä olevat työntekijät ja vapaaehtoiset.

– Dancemessussa on tavattu lausua yhdessä voimallisella äänellä uskontunnustus. Synnintunnustuksen aikana puolestaan voidaan kuulla hyvinkin syvällisiä puheenvuoroja, Haarala kuvailee.

Messun yhteisöllisyys näkyy osaltaan neljällä rukousalttarilla. Niissä voi käydä kirjoittamassa rukouksiaan. Muutama luetaan illan aikana. Rukouksia voi jättää myös Twitterin ja Facebookin kautta.

Dancemessun saarnaajana on pastori Johannes Alaranta ja liturgina pastori Kari Kanala . Messun kolehti kerätään Yhteisvastuukeräykselle vanhustyöhön. Ehtoollispisteitä on kirkon kulmissa, ja ehtoollisleipä kastetaan viiniin. Ehtoollisen aikana kuullaan virsiä klassisessa eurodance-muodossa kristillistä dancemusiikkia säveltävän G-Poweredin tahtiin.

Tanssin vuoro on illan päättävässä ylistysosiossa. Toivomuksena kuitenkin on, ettei penkeillä tanssittaisi. Mukana on tanssiryhmä Xaris Finland.

Erikoismessun on tilannut Helsinkiin Kirkkopalvelut, joka järjestää ennen Kuopion toukokuisia Kirkkopäiviä pääkaupungissa Pikkukirkkopäivät ensi viikon torstaina. Dancemessua tarjottiin ensin Kuopioon, mutta siellä seurakuntaneuvosto päätti olla ottamatta messua ohjelmaan.

– Näin messun Turussa ja siitä jäi hyvät fiilikset. On rohkea veto tehdä ennakkoluulojen uhallakin jotain uutta, sanoo Kirkkopalvelujen kehityspäällikkö Jari Kupiainen.

Pikkukirkkopäivien teemana on kirkon tulevaisuus, minkä merkeissä järjestetään tulevaisuusverstas, keskustelu, gospelkonsertti ja päivän päätteeksi dancemessu. Messuun on kutsuttu mukaan erilaisia vaikuttajia ja mediapersoonia

Joona Haaralan mielestä tämäntyyppisessä messussa on erityisen hyvää se, että se on lähtenyt nuorten omasta innostuksesta samalla tavalla kuin Pop- ja Metallimessut. Dancemessua tekemässä on ammattilaisten lisäksi 50 vapaaehtoista nuorta.

Haarala myöntää, että messun toteutus on dancekulttuuriin kuuluvan valotekniikan vuoksi kallista. Valorakennelmaa tulee pystyttämään Mikael Agricolan kirkkoon vuorokauden ajaksi 5–6 miestä. Valosuunnittelusta vastaa elektroniseen musiikkiin erikoistunut Pekka Korpi XYZ Dezigns -yhtiöstä.

– Dancemessun toteuttaminen tulee yli tuplaten kalliimmaksi kuin Metallimessun. Minusta on silti parempi, että tehdään harvoin ja isosti ja tarjotaan nuorille jotain todella laadukasta.

Dance+Pray Dancemessu torstaina 14.3. kello 21 Mikael Agricolan kirkossa, Tehtaankatu 23. Lisätiedot:
www.dancemessu.net, facebook.com/dancemessu, www.kirkkopaivat.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.