Valtapaikat jaossa
Kirkolliskokousvaalissa painavat poliittiset, kirkkopoliittiset ja alueelliset painotukset. Helsingin hiippakunnan vaalikuvio on keskeneräinen.
Vajaan neljän kuukauden kuluttua evankelisluterilaiselle kirkolle on valittu uusi kirkolliskokous. Kokoonpano vaihtuu aina neljän vuoden välein. Vaalikamppailu ei ole näkynyt julkisuudessa, vaikka ehdokaslistat tulee jättää vajaan kahden kuukauden kuluttua eli 15.12. Vaalipäivä on 13.2.2012.
Kirkolliskokoukseen valitaan hiippakunnittain pappis- ja maallikkoedustajia. Helsingin hiippakunnasta valitaan 8 maallikkoedustajaa ja 4 pappisedustajaa.
Kirkolliskokousvaali on välillinen. Äänioikeuttaan pääsevät käyttämään seurakuntien luottamushenkilöt sekä papisto. Helsingin hiippakunnan alueella on yhteensä noin 1300 äänioikeutettua, joista maallikoita on noin 675 ja pappeja 630.
Kirkko ja kaupunki kysyi kirkolliskokousedustajilta jatkoaikeita. Nykyisistä pappisedustajista aikovat asettua ehdolle vantaalainen raamattuteologian kouluttaja Mika Aspinen ja Malmin kirkkoherra Pertti Simola. Korson eläkkeellä oleva kirkkoherra Kari-Pekka Kinnunen ja Hakunilan nykyinen kirkkoherra Hans Tuominen astuvat sivuun.
Maallikkoedustajista kotitalousopettaja Liisa Pitkänen Porvoosta ei enää asetu ehdolle. Hänet valittiin neljä vuotta sitten kirkolliskokoukseen Elävä kirkko, avoin ja sitoutunut -listalta. Samalta listalta valittu lääkäri Pekka Reinikainen ei vastannut lehden kyselyyn lainkaan.
– Ehdokasprofiiliamme edellisissä vaaleissa kuvaa muotoilu ”perinteiset kristilliset arvot klassisen kristinuskon linjalla”, kertoo Heikki Pynnönen, joka oli listan asiamies neljä vuotta sitten. Hänen mukaansa listaa luonnehtii parhaiten se, että sen päämäärät ovat olleet vastakkaiset Tulkaa kaikki -liikkeen tavoitteille.
Tulkaa kaikki -listan maallikkoedustajista helsinkiläinen kansalaistoiminnan johtaja Henrietta Grönlund asettuu edelleen ehdolle. Vantaalainen seurakuntaneuvos Matti Sollamo puolestaan jättää paikkansa.
– Teen tilaa nuoremmille. Toivon, että seuraavaan kirkolliskokoukseen valittaisiin entistä enemmän naisia ja nuoria.
Tulkaa kaikki -liikkeen vaaliohjelma on tekeillä. Liikkeen tavoitteita ovat muun muassa kirkollisen keskustelun ja päätöksenteon avoimuus sekä aineellisen hyvän jakaminen omassa maassa ja maailman köyhien kanssa. Liike pyrkii vaikuttamaan myös siihen, että kirkosta tulisi oikeudenmukaisuuden yhteisö. Naispuolisten pappien syrjiminen on lopetettava ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat on toivotettava tervetulleiksi seurakuntien jäseniksi ja työntekijöiksi.
Elävä kirkko kaupungissa -listalta tuli neljä vuotta sitten valituksi kolme maallikkoedustajaa.
Heistä oikeustieteen lisensiaatti Lauri Kopponen Helsingistä asettuu ehdolle uudelleen. Hän luonnehtii valitsijayhdistystä uudistusmyönteiseksi ja kansankirkolliseksi.
– Joukkomme tahtoo toimia sillanrakentajana kirkon kärjistyneessä keskusteluilmapiirissä.
Samalta listalta valittu hallintopäällikkö Sami Ojala tahtoo niin ikään jatkaa kirkolliskokouksessa. Helsinkiläinen lääkintäkenraalimajuri Timo Sahi ei vielä ole ratkaissut, asettuuko ehdolle vai ei.
Sosialidemokraattinen kirkkoväki -listalta tuli viime vaaleissa valituksi vantaalainen insinööri Aulis Mölsä, joka ei vielä osaa kertoa jatkoaikeistaan.
SDP:n seurakuntafoorumin puheenjohtaja Tarja Kantola kertoo, että Helsingin hiippakunnan demarilistaa kootaan parhaillaan ja tekeillä on ohjelmapaperi.
– Valtakunnallinen seurakuntafoorumimme on keskustellut vaalien teemoista ja pyrimme nostamaan esille kirkon hallintoon liittyviä kysymyksiä. Kirkon vaaleissa jäsenemme voivat myös asettua ehdokkaiksi yleisille seurakuntalistoille tai Tulkaa kaikki -liikkeen listoille.
Mikä on kirkolliskokous?
– Kirkolliskokous on kirkon ylin päättävä elin, kirkon ”eduskunta.”
– Se kokoontuu Turussa kahdesti vuodessa.
– Vaalit pidetään 13.2.2012. Kirkolliskokoukseen valitaan 64 maallikkoedustajaa ja 32 pappisedustajaa.
– Ehdokkaaksi voi asettua hiippakuntaan kuuluva pappi, ja maallikkovaaliin täysi-ikäinen seurakunnan jäsen.
Lisätietoja: sakasti.evl.fi/kirkolliskokousvaalit
Helsingin hiippakunnan kirkolliskokousedustajat 2008–2012:
Helsinki:
Henrietta Grönlund
kansalaistoiminnan johtaja
Asettuu ehdolle.
Lauri Kopponen
oikeustieteen lisensiaatti
Asettuu ehdolle.
Sami Ojala
hallintopäällikkö
Asettuu ehdolle.
Pekka Reinikainen
lääkäri
Ei vastannut kyselyyn.
Timo Sahi
lääkintäkenraalimajuri
Harkitsee ehdokkuutta.
Pertti Simola
kirkkoherra
Asettuu ehdolle.
Vantaa:
Mika Aspinen
raamattuteologian kouluttaja
Asettuu ehdolle.
Kari-Pekka Kinnunen
kirkkoherra (eläk).
Ei asetu ehdolle.
Aulis Mölsä
insinööri
Harkitsee ehdokkuutta.
Matti Sollamo
seurakuntaneuvos
Ei asetu ehdolle.
Hans Tuominen
kirkkoherra
Ei asetu ehdolle.
Porvoo:
Liisa Pitkänen
kotitalousopettaja
Ei asetu ehdolle.
Kommentti
Kirkolliskokousvaalien suurin ongelma on aikapula. Vaaliaikataulu on kireä. Ehdokaslistat tulee jättää 15.12., ja virallisesti hyväksyttyjä niistä tulee kuukautta myöhemmin. Vaalipäivä on 13.2. Mitä tästä seuraa? Se, että vaalityöhön jää aikaa vajaat neljä viikkoa.
Aikataulun tiukkuudesta juontuu kirkolliskokousvaalien toinen ja vielä suurempi ongelma: äänestäjä ei pysty kunnolla vertailemaan ehdokkaita ja heidän tavoitteitaan. Vaalilistojen nimet ovat hämäriä ja vaalitavoitteet saattavat jäädä joiltain valitsijayhdistyksiltä kokonaan kirjaamatta tai julkistamatta. Silti vaalikoneita ei ole mielekästä rakentaa muutaman vaaliviikon ajaksi. Kunnon vaalitaistoa ei ole kirkolliskokouspaikoista julkisuudessa nähty.
Kirkolliskokousvaalia on moitittu aikansa eläneeksi myös siksi, että vaali on välillinen, ei suora kansanvaali. Mikäli kirkon ylintä valtaa käyttävä kirkolliskokous ei muutosta aja, ei muutosta tähän epäkohtaan tule. Mutta ajakoon viisas kirkolliskokousedustaja sentään vaaliaikatauluun muutosta ja sen myötä mahdollisuutta reilun ja avoimen vaalikulttuurin syntymiseen.
Ulla Lötjönen
12 edustajaa. Vihreällä värillä merkitty Helsingin hiippakunta ulottuu pääkaupunkiseudulta Itä-Uudellemaalle. Violetilla merkitty alue kuuluu ruotsinkieliseen Porvoon hiippakuntaan. Helsingin hiippakunnan alueelta valitaan kirkolliskokoukseen 8 maallikko- ja 4 pappisjäsentä. Piirros: Tiina Vesterinen
Jaa tämä artikkeli: