null Vampyyrit lumosivat pastorin

Vampyyrit lumosivat pastorin

Kulttisarjan tekijät ammentavat myös juutalais-kristillisestä mytologiasta.

Vampyyreita, ihmissusia, eläimiksi muuttuvia muodonmuuttajia, keijuja ja puolijumalia. Parhaillaan kuudetta kauttaan Ylen TV2:lla pyörivä HBO:n True Blood -sarja vilisee yliluonnollisia olentoja.
Sarja on lumonnut myös Tapiolan seurakunnan lähetys- ja verkkotyöstä vastaavan papin Jussi Koiviston, joka tunnustautuu TB-faniksi Provokaatio-blogissaan Espoon seurakuntien sivulla.

Koivisto löytää monta syytä siihen, miksi sarja koukuttaa.
True Blood sisältää yhteiskunnallista pohdintaa, sillä ”kaapista tulleet” vampyyrit toimivat metaforana hyväksyntää etsiville homoseksuaaleille. Teologi kiittää myös tekijöiden perehtymistä erilaisiin mytologioihin.

Esse tavoittaa kesälomaa viettävän vampyyribloggaajan uimarannalta. Taustalta kuuluva lasten hälinä ei häiritse, kun Koivisto kertaa True Bloodin myyttisiä elementtejä.
Toisella tuotantokaudella tutustuttiin äärikristilliseen lahkoon, joka koulutti uskovistaan vampyyreita vastaan taistelevia sissejä.

Koulutusleirillä pohdittiin, kuka oli ensimmäinen vampyyri. Vastaus oli Kain, joka joi Abelin veren. Lutherin raamatuntulkinnasta väitöstutkimuksen tehnyt Koivisto tunnistaa viittauksen Raamatun ulkopuolelle jääneeseen Adamin ja Eevan elämä -kirjaan, joka syntyi ilmeisesti ensimmäisellä vuosisadalla jKr.
Vielä Kainia kiinnostavampi vastaus saadaan viidennellä tuotantokaudella: ensimmäinen vampyyri on joidenkin vampyyrien palvoma puolijumala Lilit.

Lilit vilahtaa Raamatussa vain kerran salamyhkäisenä ”öisenä velhottarena” (Jesaja 34:14). Babylonialainen ja juutalainen mytologia on pitänyt Lilitiä muun muassa Adamin ensimmäisenä vaimona ja poikalapsia uhkaavana demonina.
Koivisto kiittää fantasiasarjaa siitä, että jakolinjat hyvän ja pahan välillä eivät kulje yhteisöjen välillä. Sekä ihmisten että vampyyrien joukossa on hyviä, pahoja ja jotakin siltä väliltä. Tämä vastaa Koiviston mielestä arkitodellisuutta.

Pyyhkeitä pappi antaa siitä, että True Bloodin tarinassa kristillisyys jää marginaaliin taistelussa pahaa vastaan. Sarjan mukaan esimerkiksi keijuissa on enemmän voimaa kuin kirkon sanomassa ja pyhissä toimituksissa.
Oikeassa maailmassa kirkot ovat Jussi Koiviston mukaan edelleenkin eturintamassa taistelemassa köyhyyttä, epäoikeudenmukaisuutta sekä henkistä ja hengellistä pahuutta vastaan.
Sen sijaan pahuutta vastaan taistelevia keijuja Koivisto ei ole kohdannut ”ainakaan viime aikoina”.


Lue Jussi Koiviston vampyyriblogi: espoonseurakunnat.fi > @Kirkko > Blogit

True Blood -sarjan kaikki jaksot ovat saatavilla HBO Nordicilla hbonordic.com

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.