null Vanhemmat kännissä

Vanhemmat kännissä

Lapsen turvaksi ei riitä yksi selvänä pysyttelevä juoppokuski.

Muutaman kymmenen vuoden aikana miesten alkoholinkulutus on kaksinkertaistunut ja naisten kuusinkertaistunut. Sataprosenttiseksi alkoholiksi muutettuna alkoholia käytetään yli kymmenen litraa vuodessa jokaista suomalaista kohti.

Terveydenhoidon ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Marja Holmilan mukaan tilastoja voi lukea näinkin: jokainen aikuinen tuntee tai tietää ympäriltään useita ihmisiä, jotka ovat joutuneet kärsimään omasta tai toisten alkoholismista.

— Sitä, kuinka moni lapsi kokee alkoholiongelmia perheessään, ei voi tarkalleen tietää. Perheet ja lasten kokemukset ovat niin erilaisia. Päihdeperheet eivät ole yhtenäinen ryhmä.

Jonkinlaisia ääripäitä ovat perheet, joissa vanhemmilla on selkeä riippuvuus, ja ne, joissa alkoholinkäyttö ilmenee lähinnä liiallisena juhlimisena.

— Liiallisesti juhlivien vanhempien perheissä asiat voivat olla ulkoisesti hyvin. On rahaa, koti kunnossa ja vanhemmat tulevat toimeen keskenään. Silti päihteidenkäyttötilanteet voivat olla ongelmallisia lapselle.

Juhlat menivät pieleen

Lapset oppivat elämisen malleja ihmisiltä, joiden kanssa ja keskellä he elävät. He oppivat väistämättä myös sen, millainen aine alkoholi on ja miten siihen suhtaudutaan.

— Jo ihan pikkulapsi oppii, miten vanhemmat suhtautuvat humalaan, mitä tunteita ja arvostuksia siihen liitetään. Vanhemmilla on suuri rooli siinä, millaiseksi nuorten juomakulttuuri kehittyy. Opettavat puheet eivät tehoa, jos vanhemmat itse toimivat toisin.

Tutkimusten mukaan yhdeksän kymmenestä suomalaisesta on sitä mieltä, ettei lasten seurassa ole sopivaa humaltua. Silti alkoholinkäyttötilanteissa on tavallista, että ainakin joku humaltuu, vaikka läsnä on lapsi.

Lisäksi humalajuominen liittyy usein perheen yhteisiin tilanteisiin — vapun, juhannuksen, joulun, uudenvuoden ja pääsiäisen viettoon. Perheenjäsenillä voi noihin tapahtumiin liittyä hyvin erilaisia odotuksia. Humalan tuoma käänne tuottaa pettymyksen.

— Minkä takia tavallisessa perheessä pitää yhtäkkiä juoda humalaan asti? Miksi on ok, että pienikokoinen nainen juo lyhyessä ajassa neljä annosta alkoholia ja tulee siis väistämättä humalaan? Tuollaisissa tilanteissa lapsen käsitys siitä, mikä on normaalia alkoholinkäyttöä, hämärtyy.

Humalainen aikuinen pelottaa

Aikuiset voivat ajatella, että juhlimistilanne on lapsille turvallinen, jos yksi aikuinen on ikään kuin juoppokuski, joka pysyy selvänä ja huolehtii lapsista. Se ei ole kuitenkaan välttämättä lapsen kokemus asiasta.

— Lapsi voi kokea, että humaltuessaan vanhemmat muuttuvat kummallisiksi ja pelottaviksi. Kokemus korostuu, kun ristiriitoja ruvetaan hoitamaan kännipäissään ja kun tulee paljon huutoa. Humalassa asiat tuppaavat selviämään huonosti. Tilanne voi käydä entistä pelottavammaksi, jos siihen liittyy väkivaltaa.

— Myös lapsen aikakäsitys on toinen kuin aikuisen. Pienelle lapselle tuollainen tilanne ei ole lyhyt, nopeasti ohi menevä vaihe.

Toistuva pelkäämiskokemus ei ole hyväksi lapselle.

— Kodin pitäisi olla lapselle turvallinen paikka, mutta päihdeperheessä lapsen laiminlyömisen ja tapaturmien riski kasvaa.

Jos perheessä on vielä köyhyyttä, työelämän vaikeuksia ja mielenterveyden ongelmia, voi tilanne muotoutua lapsen kannalta toivottamaksi.

— Lasten perustarpeet voivat jäädä huonolle hoidolle. Pienemmät lapset kärsivät. Isommat alkavat ehkä kantaa aikuisen vastuuta, huolehtia perheen asioista ja jääkaapin sisällöstä.

Mistä lapsi saa apua?

Toisella kymmenellä olevat lapset osaavat Marja Holmilan mukaan usein puhua järkevästi päihdeperheensä tilanteesta. Se, että he eivät välttämättä hae apua, on kiinni monesta asiasta.

— Lapsella voi olla aikaisempia kokemuksia siitä, että kun hän on tuonut asiaa esiin, hänen viestiään ei ole ymmärretty.

— Lapsella voi olla myös muita syitä olla puhumatta. Asia hävettää. Perheen asioista ei saa puhua kodin ulkopuolella. Lapsi pelkää, että kaikki alkavat halveksia häntä ja perhettä ja vain levittävät asiaa eteenpäin.

Kuntapalvelut on myös järjestetty niin, että ne ovat huonosti lasten ja vanhusten tavoitettavissa. Monia asioita pääsee hoitamaan lähinnä netin kautta.

— Missä on lasten luukku hoitaa asioita? Jos lapsella on ongelma, kuinka hän löytää luukulle? Kouluympäristö, jossa lapset muutenkin ovat, voisi olla oikea paikka tarjota lapsille palveluita monenlaisissa asioissa. Koulukuraattoreita tarvittaisiin lisää.

Mainonta lisää alkoholin kulutusta

Alkoholitutkijoiden mielestä yhteiskunta on tehnyt vääriä alkoholipoliittisia päätöksiä poistaessaan alkoholin mainoskiellon ja pienentäessään alkoholiveroa. Molemmat ratkaisut ovat lisänneet alkoholin kulutusta.

— Yhteiskunnalla ja vallitsevalla kulttuurilla on jotain tekemistä sen kanssa, että 16-vuotiaille tytöille tyrkytetään alkoholia joka paikassa. Toisille runsas alkoholin käyttö on väliaikainen nuoruuden vaihe, mutta toisille se jää päälle.

— Kuinka joku alkoholiin kiinni jäänyt nuori nainen, joka 20-vuotaana kuulee olevansa raskaana, voisi lopettaa juomisen heti samana päivänä? Kuka tässä on oikein uhri? Syntyvän lapsen lisäksi varmasti myös hänen äitinsä.

Marja Holmilan mukaan asenteet alkoholinkäyttöä kohtaan ovat viime aikoina muuttuneet aikaisempaa kriittisemmiksi.

— Yhtäkkiä joskus viisi vuotta sitten toimittajat alkoivat kysyä ja kuulla myös meidän tutkijoiden kriittisempiä kannanottoja ja lausuntoja asiasta. Ilmeisesti yksilön vapauksien korostamisen pahin huuma oli lyönyt yli. Tätä nykyä olisi yleisen asenneilmapiirin mukaista kieltää alkoholijuomien mainostaminen.

— Miksi meidän pitäisi antaa kansainvälisen alkoholibisneksen kerätä voittoja lisäämällä suomalaisten pahoinvointia?

Enemmän päihteettömiä tapaamisia

Myös se, mitä vanhemmat ajattelevat nuorten alkoholin käytöstä ja miten he itse toimivat, on muutoksessa. Myllypurossa ja Tikkurilassa tutkittiin 1990-luvun puolivälissä vanhempien suhtautumista alkoholin ostamiseen alaikäisille.

Silloin lähes puolet vanhemmista oli sitä mieltä, että on ihan hyväksyttävää, että vanhempi ostaa lapselleen alkoholia tämän omiin juhliin. Liki joka kolmas vanhempi oli myös käytännössä tehnyt sitä.

— Nykyään on tavallisempaa, että niin vanhemmat kuin asiantuntijatkin pitävät kiinni siitä, että on laitonta ostaa alkoholia alaikäiselle.

Marja Holmilan mielestä ihmiset voisivat tavata toisiaan entistä enemmän myös ilman alkoholia. Silloin voitaisiin viettää aikaa turvallisin mielin lasten kanssa ja perheittäin.

 

  • Toivoa on -päihdeseminaari ti 6.11. klo 13–20 Laurea-ammattikorkeakoulun auditoriossa Tikkurilassa, Ratatie 22. Marja Holmilan luento lapsista päihdeperheissä klo 14. Vapaa pääsy.
  • Lasinen lapsuus — Sirpaleinen mieli -vertaistukiryhmä vanhempiensa päihdeongelmista kärsineille nuorille aikuisille alkaa marraskuussa. Lisätietoja laura.barck@mtkl.fi.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.