null Vanhojenpäivä käy kukkarolle

Puheenvuorot

Vanhojenpäivä käy kukkarolle

Lukion traditiot vaikuttavat tuhansien perheiden arkeen vanhojenpäivän muodossa. Olarin koulun ja lukion juhlia katselen sekä johtokunnan puheenjohtajana että kahden lukiolaisen äitinä.

Toimin lukiorehtorina 1990-luvun lopulla, jolloin vanhojenpäivän muutos tapahtui. Tytöt alkoivat pukeutua juhlapukuihin ja pojat pukuihin, jopa frakkeihin. Aikaisemmin oli tapana pukeutua aidosti vanhoihin vaatteisiin.

Päivän valmistelussa on havaittavissa kilpavarustelua: pukujen hankinta jo kesällä yleistyy, ja kampaamo- ja meikkausaikoja varataan hyvissä ajoin syksyllä. Jos pukua ei osta itselleen, se on vuokrattava nopeasti, sillä muuten valinnan mahdollisuudet jäävät todella vähiin. Hintojen nousu näkyy meidän vanhempien rahapusseissa.

Vanhojenpäivän juhlinta on monessa lukiossa siirtynyt kahdelle päivälle. Torstai-iltana me vanhemmat saamme nähdä nuoremme tanssimassa ja saamme ainakin yhden tanssin heidän kanssaan. Perjantaina on sitten koulun vuoro, mikä tarkoittaa Olarin koulussa ja lukiossa sitä, että myös peruskoulun yläkoululaiset saavat ihailla pukuloistoa sekä ihmetellä tansseja. Perjantai-iltana nuoret menevät syömään pääkaupunkiseudun ravintoloihin ja mahdollisille yhteisille jatkoille.

Jokainen meistä vanhemmista haluaa nähdä oman nuorensa perinteen jatkajana. Mutta juhlan kokonaiskustannukset saattavat nousta jopa 2 000 euroon. Pääkaupunkiseutu loistaa kustannusten kärjessä.

Raija Meriläinen

opetusneuvos, kirkkovaltuutettu ja YKN:n jäsen

Olarin koulun ja lukion puheenjohtaja

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.