Vanhusten laitoshoitoa halutaan keventää
Kotona asuu yli 86 prosenttia 75 vuotta täyttäneistä helsinkiläisistä. Kaupungin tavoite on 90 prosenttia.
Pro Kuntapalvelut -verkoston torstaina järjestämässä Asukkaiden budjettiriihessä Kinaporin palvelukeskuksessa kannettiin huolta siitä, että vanhainkotipaikkoja muutetaan palveluasumispaikoiksi.
– Sairaalan pitkäaikaisosasto ja vanhainkoti ovat koteja, joissa hintaan kuuluu kaikki, alusti verkoston puheenjohtaja, dosentti Juha Nurmela. Sen sijaan palvelukoti muistuttaa hänen mukaansa hotellia. Siellä maksetaan vuokra ja ostetaan peruspalvelupaketti, ja sen jälkeen jokainen erillinen palvelu maksaa.
Sairaalapastori Merja Hållfast valotti pitkäaikaissairaalan arkea Myllypuron sairaalan näkökulmasta. Hän työskentelee myös Herttoniemen akuuttisairaalassa.
– Muutos on kiihtynyt sairaaloissa viime vuosina jatkuvasti. Koko ajan on käynnissä erilaisia projekteja, ja niihin menevä aika on pois potilailta.
– Radikaalein muutos olisi puhaltaa peli poikki ja keskittyä hoitamiseen!
Vanhukset tulevat pitkäaikaissairaalaan kotoa, vanhainkodista tai palvelukodista, kun siellä ei pärjätä enää. Usein taustalla on kaatuminen, muistisairaus tai yleiskunnon lasku.
– He ovat monisairaita, eikä heidän sairautensa parane. Silti vanhustenhoidon tavoitteena on yleisesti yhä kevyempään hoitoon siirtyminen, sanoi Hållfast.
Pidempään kotona
Sosiaaliviraston vanhuspalvelujohtaja Arja Peiponen selosti kaupungin linjaa. Uudistusten lähtökohtana on ajatus, että ympärivuorokautisessa hoidossa on liikaa helsinkiläisiä.
– Laitoshoitoon on tultu täällä liian aikaisin. Muut kaupungit pärjäävät vähemmällä laitoshoidolla.
Kaupungin laitoshoito
- vanhainkotipaikkoja 2 385 (Kontula, Kustaankartano, Riistavuori ja Roihuvuori sekä yli 1 000 ostopaikkaa)
- palvelukotipaikkoja 2 091 (omia palvelutaloja 13, ostopaikkoja 770)
- pitkäaikaissairaaloissa hoidetaan 1 050
Jotta mahdollisimman moni vanha ihminen voisi asua omassa kodissaan, on kehitetty uusia ennalta ehkäiseviä palveluita. Esimerkiksi jokaiselle 75-vuotiaalle tarjotaan mahdollisuutta ennalta ehkäisevään kotikäyntiin. Silloin sosiaalityöntekijä käy katsomassa, tarvitsisiko henkilö esimerkiksi apuvälineitä kotiinsa, terveystarkastuksen tai neuvontaa. Viime vuonna mahdollisuutta käytti noin tuhat helsinkiläistä.
Myös omaishoidon toimintakeskuksia on perustettu. Ne tukevat omaishoitajia hoitotyössä ja tarjoavat hoidettaville lyhytaikaista päivähoitoa.
Uusinta uutta on tuuraajapalvelu. Omaishoitaja voi saada tuuraajan kotiin muutamaksi tunniksi, jotta pääsee asioille. Lisäksi kotona asuville muistisairaille ja muillekin tarvitseville järjestetään päivätoimintaa.
– Kuitenkin yli puolet 75 täyttäneistä helsinkiläisistä asuu yksin, eikä heillä ole omaisia, jotka voisivat ryhtyä omaishoitajiksi tarpeen tullen, Peiponen muistutti.
Eira Serkkola
Jaa tämä artikkeli: