null Vantaan seurakuntien diakonialla oli yli 60000 asiakaskontaktia

Diakonissa Sanna Tuusa seuraa, kuinka vapaaehtoistyöntekijä Erja Rautiainen jakaa ruokaa Tikkurilan seurakunnan ”kirkon ruokailussa”.

Diakonissa Sanna Tuusa seuraa, kuinka vapaaehtoistyöntekijä Erja Rautiainen jakaa ruokaa Tikkurilan seurakunnan ”kirkon ruokailussa”.

Vantaan seurakuntien diakonialla oli yli 60000 asiakaskontaktia

Vantaan seurakuntien diakoniatyöllä oli viime vuonna yli 60 000 asiakaskontaktia. Niistä kahdenkeskisiä asiakastapaamisia oli 9249. Asiakastapaamisissa kohdattiin yli 4000 eri ihmistä.

– Osalle asiakkaista riittää yksi tapaaminen, mutta monen tilanne on niin vaikea tai hätä pitkittynyt, että tapaamisia on monta, kertoo Tikkurilan seurakunnan diakonia- ja kriisityön koordinoiva esimies Anita Salonen.

Diakoniatyön ruokailuihin osallistui 8798, kahvilatoimintaan 22681, ryhmätoimintaan 2077, leireille ja retkille 1808 ja muihin tilaisuuksiin 11870 henkeä. Aiemmin seurakunnat ovat kirjanneet vuosikertomukseensa vain asiakastapaamiset, jolloin kuva diakoniatyön koko laajuudesta on ollut vajaa. Uuteen, yhteisen kirkkoneuvoston 25.3. käsittelemään vuosikertomukseen on diakoniatyöntekijöiden aloitteesta koottu aiempaa enemmän tietoa.

– Halusimme koota työtämme oikeasti kuvaavat luvut, joista näkyy muutos: seurakuntien diakoniatyö on aiempaa monimuotoisempaa. Tämän lisäksi kohtaamme runsaasti ihmisiä kaduilla ja erilaisissa tapahtumissa. Ne voivat olla hyvinkin merkittäviä tapaamisia, mutta niitä ei tilastoida, Salonen selvittää.

Tukena iso joukko vapaaehtoisia

Vantaan seurakunnissa on 35 diakoniatyöntekijää. Heidän rinnallaan on iso joukko vapaaehtoisia, viime vuonna 943. Vapaaehtoisia tarvitaan monenlaisissa tehtävissä, kuten kahvilatoiminnassa, ruokailuissa ja lähimmäispalvelutyössä. Heidän kontaktimääriään ei ole laskettu edellä mainittuihin lukuihin.

– Vapaaehtoiset toimivat tavallisen ihmisen taidoilla ja vastuulla käydessään esimerkiksi ihmisten kotona. He eivät korvaa diakonian ammattilaisten työtä, vaan täydentävät sitä. Vapaaehtoistoiminnan organisointi on myös kasvava osa diakoniatyöntekijöiden tehtäväkenttää, Anita Salonen sanoo.

Viime vuonna asiakastapaamisissa nousivat eniten esille talouteen, sairauksiin ja ihmissuhteisiin liittyvät asiat, työelämä ja työttömyys.

Diakoniatyössä pääasia on henkinen tuki. Aineellinen apu on pienimuotoista, mutta elämän kriisitilanteessa usein tärkeää. Vuonna 2014 Vantaan seurakunnat antoivat diakonia-avustuksia yli 163 500 euroa. Lisäksi jaettiin 431 ruokakassia. Päälle tulevat vielä elintarvikemenot kirkkojen avoimista ruokailuista.

– Esimerkiksi meillä Tikkurilassa käy joka viikko 60–100 henkeä kirkon ruokailussa. Ruoan lisäksi on tärkeää toisten ihmisten tapaaminen. Tässä toiminnassa on työntekijöiden lisäksi mukana noin 15 vapaaehtoista, jotka valmistavat ja tarjoilevat ruoan, kertoo Tikkurilan seurakunnan nuorisotilassa tiistaisin pidettävästä ruokailusta vastaava diakoniatyöntekijä Sanna Tuusa.

Teksti: Pauli Juusela

Kuva: Antero Harju

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.