null Vapaa-aikana jääkiekkoilija Ramstedtista kuoriutuu aktiivinen kummisetä

Hyvä elämä

Vapaa-aikana jääkiekkoilija Ramstedtista kuoriutuu aktiivinen kummisetä

HIFK:n keskushyökkääjä Teemu Ramstedt on kolminkertainen kummisetä. Ensimmäisen kummilapsensa hän sai heti konfirmaation jälkeen.

”Olen siitä harvinainen tapaus, että meikäläisestä tuli kummi jo 14-vuotiaana. Konfirmaatio oli kesällä ja kummilapsen ristiäiset syksyllä. Täytin 15 vuotta vasta pari päivää ristiäisten jälkeen”, kertoo 28-vuotias jääkiekkoilija Teemu Ramstedt.

Pyyntö kummiksi ei tullut Ramstedtille aivan puskasta. Kummilapsi oli hänen veljensä tytär. Ramstedt sai hoitaakseen ristiäisissä sylikummin tehtävän.

 

Mielestäni on positiivista, jos pystyn olemaan lähellä kummilapsen vaikeissa hetkissä."

 

Hänen mielestä pyyntö ei tullut yhtään liian aikaisin: "En nähnyt, etten olisi ollut kypsä siihen tehtävään. Vaikka olin 14-vuotias, pystyin hallitsemaan jo oman elämäni."

Urheilun takia oman elämän täytyi olla kunnossa. Ramstedt aloitti jääkiekon pelaamisen jo 6-vuotiaana. Rippivuotenaan hän pelasi Helsingin IFK:n C-junioreissa.

Vastapainoa työuralle

Vuosien varrella kummilapsia on kertynyt vielä kaksi lisää. Nuorin heistä ei ole täyttänyt vielä vuottakaan. Rippivuoden vauvasta on puolestaan kehittynyt 13-vuotias neito.

Ramstedt näkee kummilapsiaan usein. Vanhimman lapsen kanssa Ramstedt on käynyt huvipuistossa, elokuvissa ja vesipuistossa. Nuorempien kanssa on tyydytty toistaiseksi palapelien rakenteluun ja sylissä istuskeluun.

Kummisetä ei kuitenkaan myönnä hemmottelevansa kummilapsiaan: ”Haluan enemmän touhuta lasten kanssa. Itselläni on ammattiurheilijana liikunnallinen elämäntapa. Haluan liikkua aina jollain tasolla.”

 

Mielestäni on positiivista, jos pystyn olemaan lähellä kummilapsen vaikeissa hetkissä."

 

Kummilasten kanssa puuhaaminen tuo vastapainoa myös Ramstedtin uralle.

"Retket kummilasten kanssa ovat kesän kohokohtia. Treenaan kovasti kesällä ja retkillä pääsee hetkeksi irti työasioista. Voi ajatella aivan muita asioita", hän kertoo.

Lapsille kummisedän jääkiekkoammatti ei ole ihmetyksen aihe. Ramstedtin 2-vuotiaan kummipojan isä pelaa Rauman Lukossa ja toinen kummisetä on myös jääkiekkoilija.

Ulkopuolella, mutta lähellä

Kristinuskon mukaan kummin tehtävä on kasvattaa lasta kristillisesti yhdessä vanhempien ja seurakunnan kanssa. Ramstedt ei kuitenkaan koe, että kristillinen kasvatus olisi tätä päivää.

Hänelle tärkeämpää on olla perheen ulkopuolinen ihminen, mutta samalla kummilapselle läheinen ihminen. Se tuo tietyllä tapaa perspektiiviä lapsen elämään.

Hän kokee tärkeäksi myös sen, että kummilapset voivat avautua hänelle. Hän pyrkii olemaan sellainen ihminen, joka on helposti lähestyttävissä.

"Mielestäni on positiivista, jos pystyn olemaan lähellä kummilapsen vaikeissa hetkissä. Niissä tilanteissa kummius etenkin punnitaan", kuvailee Ramstedt.

Ramstedtille evankelis-luterilainen kirkko tarkoittaa rauhoittumisen paikkaa ja uskontoa, johon on kasvanut. Kirkossa pääsee hetkeksi pois arjesta.

Aktiivisempi kummisetä

Teemu Ramstedtin näki lapsena omia kummejaan harvoin. Kummit asuivat ulkomailla Tanskassa ja Ruotsissa. Eniten hän näki kummejaan vasta aikuisena, kun pelasi tukholmalaisessa seurassa puoli kautta.

"Nuorempana näin heitä lähinnä jouluisin, kun he olivat käymässä Suomessa. Silloin aktiviteetit rajoittuvat glögilasien äärellä rupatteluun."

Hänen mukaansa ongelmallista oli, kun välimatka kummeihin oli niin pitkä. Hyvä kummisuhde on säilynyt kuitenkin myös aikuisiällä.

 

Kun oma elämänhallinta on kunnossa, niin silloin voi ottaa vastuuta muistakin."

 

Ramstedt haluaa olla itse omia kummejaan aktiivisempi kummisetä. Ammatti kuitenkin asettaa tavoitteelle hankaluuksia.

"En tiedä yhtään missä päin maailmaa pelaan milloinkin. Varmasti tulee sellaisia hetkiä, kun kummilasten elämässä läsnäolo on käytännön mahdottomuus”, hän kertoo.

Elämänhallinta kunnossa

Ramstedt uskoo, että hänet valittiin lasten kummiksi juuri vastuuntuntoisuuden vuoksi.

"Kun oma elämänhallinta on kunnossa, niin silloin voi ottaa vastuuta muistakin. Voi luottaa, että ei tee mitään hölmöilyjä”, hän kuvailee.

Kummilasten vanhemmat ovat hänelle läheisiä ihmisiä. Veljen lisäksi kummilasten vanhemmista löytyy pelikaveri ja vanha koulutoveri.

Ramstedtilla ei ole itsellä vielä lapsia. Hänen äänestään kuitenkin kuultaa toive, että jonain päivänä hänellä olisi omia pienokaisia.

”Kun joskus valitsen kummia omille lapsilleni, haluan sellaisen ihmisen, jolla on elämä hallinnassa. Silloin on helpompi luottaa siihen ihmiseen.”

Mikä on kummi?

Teemu Ramstedt on yksi noin 150 000 ihmisestä, jotka ottavat kummin pestin vastuulleen Suomessa vuosittain. Suomen evankelis-luterilaisen kirkon mukaan kirkkoon liittyvä tarvitsee kaksi kummia. Liittyjä voi olla periaatteessa minkä ikäinen tahansa.

Kummin täytyy kuulua joko luterilaiseen kirkkoon tai Porvoon yhteisön jäsenkirkkoon. Kummi voi olla myös jonkin muun evankelis-luterilaisen lapsikasteen hyväksyvän kirkon tai uskonnollisen yhdyskunnan jäsen. Hänen täytyy olla kastettu ja konfirmoitu.

Kummilta ei kuitenkaan edellytetä 18 vuoden ikää. Kummiksi pääsee jo heti konfirmaation jälkeen.

Kirkkoon liittyjä tarvitsee kummeja vähintään kaksi kappaletta. Kummien määrä vaihtelee yleensä kahden ja neljän välillä.

Poikkeustapauksessa riittää kuitenkin yksi kummi, jos päteviä henkilöitä ei tahdo muuten löytyä. Yhden kummin tapauksessa päätöksen tekee kirkkoherra.

Lähteet:

Suomen evankelis-luterilainen kirkko: Kuka voi olla kummi? ja Kristitty kummi -esite

Kaipaatko yhteistä tekemistä kummilapsesi kanssa? HIFK, kummius.fi ja Kirkko Helsingissä kutsuvat kummeja ja kummilapsia jääkiekkokatsomoon.

SM-liigan runkosarjan ottelu HIFK-HPK Helsingin Jäähallissa (Nordenskiöldinkatu 11–13) lauantaina 30.1. kello 17. Lippupaketti kummille ja kummilapselle 23 e.

Liput: www.lippupalvelu.fi tai ovelta (jos lippuja riittää) klo 15 alkaen.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Kirkolliskokous päätti: Yksi kummi riittää kastettavalle

Ajankohtaista

Kahden kummin vaatimuksesta on joustettu aiemminkin, jos kirkkoherra on antanut erillisen luvan.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.