Vapaa-ajattelijat rikkoivat tekijänoikeutta
Kuvakaappaus. Eroakirkosta.fi-sivun maksetussa Facebook-mainoksessa käytetään luvatta valokuvaaja Hannu Keräsen ottamaa kuvaa. Kuvakaappauksen on tehnyt Juha Ryhänen.

Kuvakaappaus. Eroakirkosta.fi-sivun maksetussa Facebook-mainoksessa käytetään luvatta valokuvaaja Hannu Keräsen ottamaa kuvaa. Kuvakaappauksen on tehnyt Juha Ryhänen.

Vapaa-ajattelijat rikkoivat tekijänoikeutta

Tampereen vapaa-ajattelijoiden eroakirkosta.fi-sivusto on Facebook-mainonnassaan käyttänyt valokuvia, joihin palvelun ylläpitäjällä ei ole tekijänoikeuksia.

Teksti Juhani Huttunen
Lokakuun aikana eroakirkosta.fi-sivun Facebook-mainoksista ainakin kolmessa on käytetty kuvia tavalla, joka rikkoo tekijänoikeutta vastaan.

Mainoksissa on teksti: ”Espoolainen. Eroa kirkosta nyt heti, niin et joudu maksamaan vuonna 2015 kirkollisveroa.”

Yhden mainoksen kuva on Espoon Tapiolan kirkosta. Kahden muun mainoksen kuvat ovat otetut Kuopion hiippakunnan piispan Jari Jolkkosen piispanvihkimyksestä toukokuulta 2012.

Kuvista toisessa vihkimykseen osallistuvat piispat siunaavat Jolkkosta laittamalla kätensä tämän päälle. Toisessa kuvassa vihkimykseen osallistuneet kaikki 16 pohjoista piispaa ovat potretissa Kuopion tuomiokirkon edustalla. Kuvien ottajat ovat Kuopion hiippakunnan hiippakuntasihteeri Juha Antikainen ja Sonkajärven seurakunnan nuorisotyönohjaaja ja mediakouluttaja Hannu Keränen.

– Tämä on epäasiallinen tapa käyttää kuvaa, kun tiedetään kuvaajan nimikin. Teen tätä myös sivutoimisesti ammatikseni. Vapaa-ajattelijoiden kuvankäyttö on tekijänoikeuden vastainen. Tosi ikävä kokemus, Keränen toteaa.

Eroakirkosta-palvelun tiedottaja, Vapaa-ajattelijoiden liiton puheenjohtaja Petri Karisma kiistää, että kyseessä olisi suunniteltu kampanjointi.

– Emme ole edes keskustelleet minkäänlaisesta mainonnasta keskuudessamme, eikä meillä ole ollut markkinointia lähiaikoina. En ole itse kuullut mitään tällaisesta, enkä ole edes nähnyt näitä mainoksia. Omille sivuillemme ei ole tekijänoikeudenvastaisesti ladattu kuvia, Karisma sanoo.

Hänen mukaansa Facebookissa kuka tahansa voi periaatteessa mainostaa nettisivuja. Karisma arvelee, että mainosten takana on espoolainen aktivisti, joka on itsenäisesti mainostanut eroakirkosta.fi-sivua.

– Selvitämme kyllä asian. Tämä on surullista, mutta olen törmännyt tällaiseen aiemminkin. Tämä autohommakin on vähän tyylikkyyden rajoissa, Karisma sanoo.

Hän viittaa pääkaupunkiseudulla liikkuvaan siniseen kirkonvastaisilla mainoksilla koristeltuun henkilöautoon, jonka mainos lupaa, että kirkosta eronnut ”saa jopa 2% enemmän palkkaa”, vaikka kirkollisveroprosentti esimerkiksi Helsingissä on vain 1.

Jaa tämä artikkeli: