Vapaa tahto
Jukka Heikkinen on sitä mieltä (Kirkko ja kaupunki 9.6.), että ihmisellä ei ole vapaata tahtoa. Hänen mukaansa kristinuskolle on ollut vaikeata luopua ihmisen vapaan tahdon käsitteestä.
Kyllä uskon asioissakin on käytettävä järkeä, kun pohditaan perustavaa laatua olevia kysymyksiä. Jos maailmassa vallitseva järjestelmä perustuisi siihen, että ihmisellä ei olisi omaa tahtoa, tarkoittaisi se, että suututtuani ja sen vuoksi iskettyäni kuoliaaksi jonkin kanssaihmiseni, tämä teko oli Korkeimman määräämä, ei oma päätökseni. Vastuu ei olisikaan minun. Mitä varten minä olisin tekemisissäni vain jonkinlainen robotti, joka toteuttaa Luojani tahtoa, olivat ne mitä tahansa, täysin hölmöjäkin? Kaikkien seitsemän miljardin maapallon asukkaan teot olisivat etukäteen määrätyt.
Ihmisellä on aivot, joita hän tarvitsee sekä jokapäiväisen elämisensä ohjaamiseen että myös toimintakeinojensa kehittämiseen ja suunnitteluun. Ihmisen tahto toimii sekä hyvässä että valitettavasti myös pahassa.
Ihmiskunta on saanut valtavasti hyvää aikaan vuosisatojen myötä. Kaikki lukemattomat elämää helpottavat teknologian saavutukset ovat ihmisaivojen avulla nähneet päivän valon, ja työtä on pitänyt otsa hiessä tehdä. Yleensä siihen on kuulunut vakaan tahdon mukanaolo. Pakkotyötä on paljonkin esiintynyt, mutta se on ollut ihmisoikeuksia väheksyneiden tahojen määräämää.
Ihmisen halu ei aina viittaa hyvään tahtoon. Tämän päivän terrorismiin ei todellakaan sovi Eino Leinon käyttämä lausahdus "ei paha ole kenkään ihminen." Mutta voihan tämän lauseen vastakohtaa lieventää väittämällä, että terroristien motiivit ovatkin väärinkäsitys ja vääristynyt ymmärrys. Mutta kovin turmiollisia ne ovat.
Harry Blässar
Jaa tämä artikkeli: