Vapaaehtoinen tuo ostokset kotiin
Seikkailija. Tytti Kokkolan mielestä ruokakassien vieminen asiakkaan kotiovelle on mielekäs tehtävä.

Seikkailija. Tytti Kokkolan mielestä ruokakassien vieminen asiakkaan kotiovelle on mielekäs tehtävä.

Vapaaehtoinen tuo ostokset kotiin

Kauppakassi suoraan kotiovelle. Työmatkalaisen auto kätevästi parkkiin. Espoon keskuksessa kokeillaan uutta palvelua.

Opiskelija Tytti Kokkola on hetki sitten vienyt kaksi isoa ruokakassillista iäkkäälle naiselle Suvelaan. Kokkola ei omista autoa eikä muutakaan kulkupeliä, vaan kuljettaa lähetykset bussilla.
”Menen minne tahansa, tykkään seikkailla”, hän sanoo.
Kokkola on mukana syksyn ajan jatkuneessa palvelukokeilussa. Entressen kauppakeskuksesta voi tilata kauppakassillisen haluamiaan tuotteita minne tahansa Espooseen, Kirkkonummelle tai Kauniaisiin. Kokeilu kestää ainakin jouluun, mahdollisesti helmikuun loppuun saakka.

Kokeilu liittyy Aalto-yliopiston, Laurea-ammattikorkeakoulun ja Omnian ammattiopiston yhteiseen Inno-Espoo-hankkeeseen. Tavoitteena on kehittää uudenlaisia palveluja, jotka työllistävät nuoria ja auttavat kotona asuvia senioreita.
InnoOmnian kehittämispäällikkö Jouko Kivimetsä vakuuttaa, että ruokakassipalvelu on tarkoitettu kenelle tahansa, joka kokee sen tarpeelliseksi: kiireiselle työssäkäyvälle lapsiperheelle, liukastuessaan jalkansa loukanneelle, senioreille – myös niille, jotka eivät käytä internetiä.

Tilauksen voi hoitaa puhelimitse tai viedä vaikka ostoslistan lapulla kauppakeskuksen palvelupisteeseen. Tavarat toimitetaan laskulla, joten maksuakaan ei tarvitse hoitaa netissä.
”Monet vanhat ihmiset ovat täysin syrjäytyneet monista palveluista, jotka viedään yhä useammin nettiin. Kaikilla ei ole tietokonetta eikä nettiyhteyttä”, Kivimetsä sanoo.
InnoOmnialla on kauppakeskus Entressessä omat OppiPopappi-tilat. Kauppakassapalvelun päivystyksestä vastaa kokeilun ajan kaksi PiggyBaggy -nimisen IT-yrityksen palkkaamaa nuorta. He keräävät myös kauppakasseja ja toimivat työmatkalaisten pysäköintiapuna.
Tavarat toimittaa asiakkaalle vapaaehtoinen, esimerkiksi kotimatkansa varrelle. Vaivan palkaksi saa viiden euron palkkion. Vapaaehtoiseksi voi ilmoittautua nettipalvelussa. Kuljetusväline on oltava omasta takaa, mutta omaa autoa ei tarvita. Bussi, juna tai polkupyörä kelpaa.

Päivittäistavaroita myyvän S-marketin lisäksi kauppakassikokeiluun osallistuu viisi Entressen erikoisliikettä. Niiden kuitit kootaan asiakkaalle yhdeksi laskuksi.
Autoparkki toimii yksinkertaisesti: palvelupisteen työntekijä ajaa junaan kiirehtivän työmatkalaisen auton raiteen vierestä kauppakeskuksen autohalliin. Töistä palatessaan auton omistaja voi hakea avaimet samalla kauppakassin kanssa. Normaalisti halli ei ole avoinna aamuisin, eikä yli kolmen tunnin pysäköintiä sallita.
Palveluille etsitään parhaillaan sopivaa hintatasoa.
”Tilaaja saa lisää aikaa elämään. Kuudella eurolla saa sekä kassin kokoamisen että autoparkin. Kassin kuljetus kotiin tilauksen kokoamisineen maksaa seitsemän euroa”, Kivimetsä kertoo.

Kauppakassin kuljettajiksi on lähtenyt kaiken ikäisiä vapaaehtoisia. Sen sijaan tilaajat eivät alussa löytäneet palvelua. Moni kyseli arastellen, kenelle se on tarkoitettu.
”Se on tarkoitettu kenelle tahansa, vaikka työpaikan kahvitunnille, jonne halutaan kahvileipäkuljetus.”
Tytti Kokkolan seuraava kauppakassikuljetus on luvassa huomenna.
 

Jaa tämä artikkeli: