Vapaaehtoistyöhön tarttumisesta tehdään entistä helpompaa
Yhdessä. Ossi Serpola, Juhani Alanen, Anssi Serpola, Harri Vihinen ja Niilo Aalto keskustelivat seurakuntien näkövammaisten leirillä Hvittorpin leirikeskuksessa. Kuva: Patrik Lindström

Yhdessä. Ossi Serpola, Juhani Alanen, Anssi Serpola, Harri Vihinen ja Niilo Aalto keskustelivat seurakuntien näkövammaisten leirillä Hvittorpin leirikeskuksessa. Kuva: Patrik Lindström

Vapaaehtoistyöhön tarttumisesta tehdään entistä helpompaa

Espoon seurakuntien vapaaehtoistyöt löytyvät pian helposti yhdeltä verkkosivulta.

Musiikin harrastajia, innokkaita valokuvaajia, yhteisvastuukerääjiä ja tarjoiluavustajia. Leipäjakelua, leirikavereita, kerhonohjaajia ja tukihenkilöitä.

Seurakuntien vapaaehtoistehtävien kirjo Espoossa on laaja, ja tarvetta on monenlaisille ihmisille.

Esimerkiksi riparimummo tai -pappa voi tuoda elämänkokemuksensa ansiosta tärkeitä näkökulmia rippikoululaiselle.

”Nuorin vapaaehtoisemme on puolivuotias lapsi äitinsä kanssa. He käyvät näkövammaisen pariskunnan kanssa kävelyillä”, näkövammaistyön diakonissa Tarja Huttunen kertoo.

Vaikka tarjonta on monipuolista, vapaaehtoistehtävien löytäminen on koettu hankalaksi kirjavien tiedotuskäytäntöjen vuoksi.

Seurakunnat ovat ilmoittaneet tehtävistä vaihtelevasti omissa kanavissaan sekä Espoon Vapaaehtoisverkoston nettipalvelussa, jossa ovat mukana myös kaupunki ja joukko järjestöjä.

Oman tehtävän löytäminen helpottuu

Nyt tilannetta aiotaan selkeyttää, Huttunen lupaa.

Valmisteilla on uusi vapaaehtoistyo.fi -verkkopalvelu, jossa Espoon seurakuntien vapaaehtoistoiminta on selkeästi löydettävissä. Myös Espoon Vapaaehtoisverkoston muu toiminta on siirtymässä samalle alustalle. Seurakuntien sivu saadaan käyttöön joulu-tammikuussa.

Uudella sivulla avoimet vapaaehtoistehtävät löytyvät listasta lyhyen kuvauksen kera. Selaamista helpottavat kategoriat, joita ovat esimerkiksi seniorityö, kansainvälinen toiminta ja kulttuuri.

Vapaaehtoistyo.fi-sivut toteutetaan osana Suurella Sydämellä -hanketta, ja ne ovat käytössä jo noin 50 paikkakunnalla Helsingistä Kolariin. Kyseessä on Kirkkopalvelut ry:n toteuttama palvelu, johon paikkakunnat saavat oman sivunsa.

Joidenkin paikkakuntien sivuilla yksityiset ihmiset voivat pyytää tai tarjota apua suoraan omien tarpeidensa ja kykyjensä mukaan.

”Espoossakin pohditaan näiden palveluiden käyttöönottoa”, Huttunen sanoo.

Pitkäjänteistä ja kertaluonteista tekemistä

Seurakunnissa on satoja vapaaehtoisia, pelkästään tuomiokirkkoseurakunnassa heitä on rekisterissä peräti 1 600. Suurimpia vapaaehtoistyön alueita Espoon seurakunnissa ovat Huttusen mukaan varhaisnuoriso- ja isostoiminta.

 

Halu auttaa turvapaikanhakijoita on houkutellut seurakuntaan uusia vapaaehtoisia."

 

Silti tilaa on aina uusille tulijoille. Lisää vapaaehtoisia kaivataan seurakunnasta riippuen etenkin esimerkiksi Arkiystävä-toimintaan, monikulttuuriseen työhön, katastrofikeräyksiin, messuavustajiksi ja lähetystyön piireihin.

"Esimerkiksi Tapiolan seurakunnan työ Otaniemeen perustetun vastaanottokeskuksen asukkaiden auttamiseksi on houkutellut mukaan uusia vapaaehtoisia", diakonissa Leena Vanne kertoo.

Tiettyihin vapaaehtoistehtäviin sitoudutaan pitkäksi aikaa, jopa vuosiksi. Tällaisia tehtäviä ovat vaikkapa ryhmien vetäminen tai ystävätoiminta.

”Jotkin tehtävistä, kuten kuorolaisuus, vaativat sitoutumista esimerkiksi kerran viikossa”, Leppävaaran seurakunnan vapaaehtoistyön ohjaaja Heli Siltakorpi kertoo.

Toiset tehtävät ovat kertaluonteisia.

”Osa vapaaehtoisista haluaa toimia ihmisten kanssa ja osa vaikkapa järjestellä vaatteita kirpputorilla”, Espoonlahden seurakunnan aikuistyön ja kouluyhteistyön sihteeri Inkeri Oinonen mainitsee.

Vapaaehtoistyö saa olla kivaa

Vapaaehtoistyö antaa paljon myös tekijälleen. Diplomi-insinööri ja työnohjaaja Tiina Harju on ollut mukana muun muassa näkövammaistyössä ja etsivää nuorisotyötä tekevässä Saapas-ryhmässä.

Hän on ammentanut kokemuksista paljon myös ammatillisesti.

”Olen päässyt tutustumaan maailmoihin, joihin minulla ei muuten olisi ollut minkäänlaista kontaktia.”

Harju muistuttaa, että vapaaehtoisuudesta ei saa tulla rasitetta. ”Vapaaehtoistyö saa olla kivaa”, hän sanoo.

Jaa tämä artikkeli: