null Vapauden aate kirittää kirkon miestä

"Tapahtuma on iso mielenosoitus”, toteaa Vallivirta maratonista, jonka järjesti Right to movement -liike. Kuva: Maija Saari

Vapauden aate kirittää kirkon miestä

Espoolaispastori Arto Vallivirta osallistui Palestiinan maratonille, jossa juostiin liikkumisvapauden puolesta.

Espoolaispappi Arto Vallivirta osallistui huhtikuun alussa Palestiinan maratonille. Hän oli puolimaratonilla paristakymmenestä suomalaisjuoksijasta nopein ajalla 1,58.

Kilpailun sadan nopeimman joukkoon hän ei kuitenkaan yltänyt.

”Reitti oli mäkinen. Siinä oli pitkää ja jyrkkääkin nousua.”

Osallistujaennätyksen tehneelle maratonille osallistui 4 371 ihmistä eri puolilta maailmaa. Juoksijoista noin puolet oli palestiinalaisia.

Pastori voitti arvonnan

Leppävaaran seurakunnan pastori Vallivirta voitti helmikuussa Suomen Lähetysseuran arvonnassa matkan Palestiinan maratonille.

Matkan järjestely aiheutti hänelle käytännön toimia töissä ja kotona, mutta palestiinalaisiin juoksutovereihin nähden suomalaismiehen osallistumisesteet olivat kuitenkin pienet.

”Matkalla vahvistui voimakkaasti se, että kyllä me länsimaalaiset olemme etuoikeutettuja. Länsimaalaisen turistin on helppo liikkua missä vain, kun joka paikkaan pääsee. Minulle Israelin rajatarkastuspisteissä puhuttiin kohteliaasti, palestiinalaisia kutsuttiin koiriksi", kuvailee ensimmäistä kertaa Pyhään maahan matkustanut Vallivirta.

Arto Vallivirta oli suomalaisjuoksijoista paras Palestiinan maratonilla. Kuva: Kristian Melander / Suomen Lähetysseura

Juoksu Palestiinan puolesta

Arto Vallivirta juoksi Betlehemissä, jotta palestiinalaisillakin olisi oikeus liikkua vapaasti omassa maassaan.

Palestiinalaisten liikkumavapauden esteet ovat syy, miksi Palestiinan maraton järjestettiin 1. huhtikuuta jo neljättä kertaa Jeesuksen syntymäkaupungissa.

Israelin ja Palestiinan välisessä pitkittyneessä konfliktissa palestiinalaisten ihmisoikeus liikkua eli matkustaa, asua, muuttaa ja työskennellä haluamassaan paikassa ei toteudu.
 

Me länsimaalaiset olemme Palestiinassa etuoikeutettuja."
- Arto Vallivirta
 

Pahimmillaan palestiinalaiset joutuvat jonottamaan tunteja israelilaisten vartioimissa rajatarkastuspisteissä päästäkseen töihin tai sukulaisia tapaamaan.

Arto Vallivirta treenasi pääsiäisen aikaan juoksua Palestiinan maratonille Träskändan puistossa Espoossa. Kuva: Maija Saari

Ainutlaatuinen kisamatka

Kotimaassa Vallivirta juoksee liikkumisen ilosta. Aiemmin Helsinki City Runiin ja Midnight Runiin osallistuneelle Vallivirralle Palestiinan maraton oli ainutlaatuinen juoksureissu.

”Kyllä tämä on ihan erilainen juoksutapahtuma kuin muut. Tapahtuma on iso mielenosoitus”, toteaa Vallivirta maratonista, jonka järjesti Right to movement -liike.

Israelilaisten ja palestiinalaisten välinen poliittinen konflikti konkretisoitui espoolaispapille maratonilla uudella tavalla.

”Juoksureitti kulkee muurin viertä kahden pakolaiskylän ohi. Siinä tulee vahvasti näkyviin tämän päivän todellisuus. Pakolaislapset seisovat tien varressa. Myös muuri näkyy joka puolella. Sitä ei pääse pakoon.”

Pyörätuolit rullasivat radalle

Pakolaisten hädän lisäksi Vallivirralle jäi vahvana maratonilta mieleen näky, jossa liikuntavammaiset lähtivät omaan maratonmatkaansa Jeesuksen syntymäkirkolta.

Tänä vuonna maratonille osallistui ensimmäistä kertaa noin 50 liikunta- ja kehitysvammaista palestiinalaista.

”Se oli vaikuttavaa, kun ihmiset pyörätuolien ja keppien kanssa lähtivät matkaan. Sellaista en ole nähnyt täällä Suomessa missään juoksutapahtumassa”, toteaa Vallivirta.

Vallivirran juoksu palestiinalaisten puolesta ei kuitenkaan päättynyt Betlehemiin: Suomen Lähetysseuran juoksulähettiläänä toimiva pastori aikoo pukea palestiinalaisten liikkumavapauden puolesta viestivän urheilupaidan päälle myös kotimaan juoksutapahtumissa.

Asian puolesta onkin vielä syytä juosta. Ratkaisemattomasta konfliktista kertoo, että viime vuoden maratonin palestiinalainen voittaja Nader Al Masri ja hänen juoksutoverinsa Gazasta eivät päässeet tänä vuonna ollenkaan kisaamaan. Israelin viranomaiset eväsivät heiltä viime hetkellä tarvittavat luvat.

Palestine Marathon 2016

  • Juoksijoita 4 400.
  • Naisia juoksijoista 2 002; 45,5 prosenttia.
  • Miehiä juoksijoista 2 398;  54,5 prosenttia.
  • Täyden maratonin juoksi 298.
  • Puolikkaan maratonin juoksi 299.
  • Suurin osa, eli 3 303, juoksi 10 kilometrin matkan.
  • Maratoniin osallistui 64 kansallisuutta.
  • Maratonia järjesti 450 vapaaehtoista.

Lisää tietoa tapahtuman verkkosivuilla.

Jaa tämä artikkeli: