null Vapun shokkelomestari

Vapun shokkelomestari

Helsingin vappuun on kuulunut jo yli 50 vuotta biologian opiskelijoiden järjestämä luontoaiheinen lastenrieha, Vappushokkelo. Viestikapula kulkee toisen vuoden opiskelijoilta fukseille. Tapahtuma on todella suosittu: viime vuonna uudessa paikassa, Kumpulassa, loistavassa säässä järjestetty tapahtuma keräsi jopa yli
3 000 kävijää.

Riikka Räty on yksi tämä vuoden neljästä ”shokkelomestarista”. Hienon tittelin saa se, joka on valmis kuukausien vapaaehtoistyöhön ja sitoutuu viettämään kirkaspäistä vappua työn merkeissä. Toki vapunvietto alkaa aattoiltana hirven lakituksella Luonnontieteellisen museon pihalla.

– Kuulimme viime vuoden järjestäjiltä, että shokkelorataa rakennettiin yötä myöten ja unet jäivät vähiin, kertoo Räty. Hän opiskelee ensimmäistä vuotta molekyylibiotieteitä eli ”labrabilsaa”.

Ullanlinnanmäelle ei siis shokkelomestareilla eikä muillakaan järjestelijöillä ole asiaa vappuaamuna, sillä Kumpulan kasvitieteellisen puutarhan portit avataan vapunviettäjille kymmeneltä. Vapaaehtoiset pukeutuvat lasten iloksi eläinpukuihin. Rätykin aikoo kaivaa esiin viime keväänä penkkareihin hankkimansa kengurupuvun.

– Kyllähän muuta alaa opiskelevat kaverit ja siskonikin ovat ihmetelleet, että mitä te oikein touhuatte vappuna!

Paljon työtä on tehty kevään mittaan. Ilta jos toinenkin on vierähtänyt esimerkiksi askarrellessa kanaverkosta jättimäisiä sieniä. Vappushokkelon teemana on tänä vuonna sienet.

– Koska tapahtuman tarkoitus on myös antaa kiinnostavaa tietoa luonnosta, sienten on oltava oikean näköisiä, tunnistettavaa lajia, Räty hymyilee.

– Ei se kuitenkaan ole mikään opintopläjäys, vaan tarkoitus on, että lapsilla on hauskaa seikkailuradalla ja siellä on heille monenlaista tekemistä. Sienten lakkien päällä voi esimerkiksi pomppia ja suunnistaa sienirihmaston läpi.

Perinteisesti Vappushokkelossa on aina ollut mukana eläviä eläimiä paijattavana ja katsottavana. Niistä huolehtii erityinen eliövastaava. Viime vuonna mukaan oli saatu sekä isoja että pieniä eläimiä, kynsisammakoista vuohiin ja hevoseen asti.

– Tänä vuonna ainakin hevonen ja papukaijat ovat luvanneet saapua paikalle, ja tiedossa on myös koiratanssia, Räty kertoo.

Buffetti, pallomeri ja mikroskopointipiste ovat shokkelon tuttuja vetonauloja.

Pääsyliput ovat kohtuuhintaisia, 2 ja 4 euroa. Tuotosta osoitetaan 10 prosenttia luonnonsuojeluun. Aiemmin on tuettu esimerkiksi taimenien vaellusjoen kunnostusta ja rakkoleväkartoitusta, tänä vuonna muun muassa sääksien suojelua. Loppusummalla järjestävä seura eli Symbioosi ry rahoittaa omaa toimintaansa. Ainejärjestö tarjoaa esimerkiksi retkiä teatteriin, balettiin ja Heurekaan tuettuun hintaan.

Tapahtuma ei olisi mahdollinen ilman yli 40:ää sponsoria, jotka lahjoittavat muun muassa rakennustarvikkeet.

– Kyllä tämä on työläämpi pesti kuin aluksi luulin, mutta varmaan myös hieno ja hyödyllinen kokemus! Se yhdistää kurssikavereita ja luo ryhmähenkeä, Riikka Räty summaa.

P.S. Asun Kontulassa opiskelijakämpässä. Muutin sinne kotikaupungistani Kuusamosta.

En ole koskaan ennen ollut järjestämässä näin isoa lastentapahtumaa – enkä muutakaan tapahtumaa.

Nautin hyvästä kahvista ja haaveilen uudesta kahvinkeittimestä.

Eira Serkkola
Vappushokkelo
Kumpulan puutarhassa,
Jyrängöntie 2, 1.5. klo 10–17.
www.vappushokkelo.com ja
www.facebook.com/vappushokkelo

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.