null Väriä marraskuuhun

Psykedeeliset paperiveistokset kuuluvat Mexico Cityn syksyyn.

Psykedeeliset paperiveistokset kuuluvat Mexico Cityn syksyyn.

Väriä marraskuuhun

Vaikka länsimaisten tiedotusvälineiden välittämästä kuvasta sellaisen käsityksen saakin, ei Meksiko ole pelkkää huumekauppaa, verenvuodatusta ja vankilatappeluita. Kirkkaita värejä tulvivassa maassa kukoistavat myös luovuus ja elämänilo.

Yksi esimerkki tästä ovat Alebrijet. Ne ovat taiteilijoiden, käsityöläisten, perheiden ja taideopiskelijoiden tekemiä merkillisiä veistoksia. Alebrije tarkoittaa fantasiaa ja sitä teokset ovat. Psykedeelisin värein maalatulla veistoksella voi olla vaikkapa kalan pyrstö, liskon pää ja linnun siivet.

Ensimmäisen Alebrijen veisti paikallinen stadin kundi Pedro Linares 1930-luvulla. Tarinan mukaan kyse oli ankaran kuumeen aiheuttamista harhoista. Toiset ovat sitä mieltä, että Linares kärsi skitsofreniasta. Niin tai näin, mies näki houreissaan siivekkäitä, sarvekkaita, pullottavasilmäisiä, irvisteleviä elukoita ja kuuli kummaa ääntelyä, josta erotti vain alebrije-sanan.

Toivuttuaan Linares alkoi tehdä näkemiään hahmoja pahvista ja paperimassasta, nimesi ne Alebrijeiksi ja myi niitä kaupungin toreilla. Hänen hittituotteiksi nousseita veistoksiaan ovat ostaneet muun muassa rokkibändi Rolling Stonesin jäsenet ja taikuri David Copperfield.

Linares kuoli lähes 20 vuotta sitten, mutta Alebrijet kuuluvat Mexico Cityn syksyyn. Lokakuun lopun katuparaatissa ja -näyttelyssä toinen toistaan hillittömämmät hahmot tuodaan kaiken kansan ihailtaviksi ja ihmeteltäviksi. Marraskuun puolen välin tienoilla paras palkitaan.

Monen metrin korkuiset veistokset eivät mahdu ihan pieneen tilaan, mutta käsityöläiskaupoissa on tarjolla myös olohuoneeseen sopivia malleja.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.