Värien lumoissa

Värien lumoissa

”Seepia on tummaakin tummempi ruskea. Siitä huolimatta se ei ole synkkä vaan elävä ja lämmin, niin kuin hyvin paistetun limpun pinta, kupillinen vahvaa kahvia tai kaskaiden sirityksen täyttämä etelän yö, jonka pimeä on paksua, pehmeää kangasta.”

Näin kuvailee mustekalan musteesta saatua ruskeaa kuvittaja ja taidemaalari Riikka Juvonen, joka on kirjoittanut aistivoimaisia, kepeästi polveilevia pienoisesseitä väreistä. Kirjassaan Valon paletti hän esittelee koboltinsinisen näin:

”Koboltti on myrkyllinen, hopeanvaalea alkuaine, jota löytyy erityisesti nikkeli- ja hopeapitoisten vuorien uumenista. Se on saanut nimensä saksankielisestä vuorenpeikkoa tarkoittavasta sanasta kobold. Kun entisaikojen kaivosmiesten lyhtyjen valokeilat osuivat tunnelien seinämissä välkehtivään kobolttihohteeseen, he uskoivat näkevänsä vuorenpeikkojen silmien kiiluvan pimeässä.”

Värit kantavat kulttuurihistoriaa, sillä missä ikinä ihminen on kulkenutkin, hänen jalanjäljistään löytyy värejä. Jo luolamiehet ja -naiset piirsivät seiniin maajauheilla.

Juvonen on lukenut ja matkustanut paljon. Hän tuntee taidehistoriaa ja osaa popularisoida sitä muutaman sivun pituisissa teksteissään. Vähintään yhtä tärkeitä ovat taidemaalarin omat kokemukset ja havainnot.

”Niin hyvää kuin vihreys luonnossa onkin, sen käyttäminen maalauksissa on minulle vaikeaa. En hallitse sitä, vaan se karkaa minulta aina jonnekin tavoittamattomiin, takaisin sinne mistä se on tullutkin, viidakkoon, metsään, niityille.” Mutta oliivinvihreä on Juvoselle rauhallinen sävy, ”vihreiden perheen aikuinen, joka ei tohise paletilla kuten sitä kerkeämmät keväänvihreä ja vermillioninvihreä”.

Paynen harmaasta ei puhuta arkikielessä. Se on akvarellimaalarien suosima keinoväri, joka rekisteröitiin väriksi vuonna 1835; ”helppo ja taipuvainen kuin opetettu koira”.

Aitoa ultramariinin sinistä sen sijaan saadaan Afganistanin vuorten rinteistä. Sieltä louhitaan sinistä puolijalokiveä nimeltä lapislatsuli. ”Ultra mare” tarkoittaa meren takaa.

Eira Serkkola
Riikka Juvonen: Valon paletti. Retkiä värien maailmaan.Kirjapaja 2014.

Jaa tämä artikkeli: