null Värikkäitä laukkuja Nicaraguasta

Anna Kantola (vas.) ja Leea Kukkonen ovat saaneet Nicaraguasta jälleen paketin. Kuva: Jani Laukkanen

Anna Kantola (vas.) ja Leea Kukkonen ovat saaneet Nicaraguasta jälleen paketin. Kuva: Jani Laukkanen

Värikkäitä laukkuja Nicaraguasta

Helsinkiläisnaiset tasoittavat hyvinvointikuilua työllistämällä nicaragualaisia naisia laukkujen valmistuksella.

Ystävykset Anna Kantola ja Leea Kukkonen lähtivät marraskuussa 2007 kahden kuukauden matkalle Nicaraguaan. Maa on Latinalaisen Amerikan toiseksi köyhin, ja naiset näkivät siellä paljon kurjissa oloissa eläviä ihmisiä. Kaksikko alkoi miettiä tosissaan, miten se voisi auttaa erityisesti Nicaraguan heikossa asemassa olevia naisia.

– Saimme tietää suomalaisen Kaija Tiittasen perustamasta Pronat-hankkeesta, joka järjestää vähävaraisille naisille muun muassa atk- ja ompelukursseja. Suomeen palattuamme tapasimme Tiittasen, ja hän ehdotti, että teettäisimme naisilla laukkuja yhteistyössä Pronatin kanssa, Kantola valottaa alkuvaiheita.

Pronat on yksityishenkilöiden ja Suomen Managuan suurlähetystön rahoittama koulutettujen nicaragualaisnaisten johtama hanke. Se toimii yhteistyössä suomalaisen NuevoMundo-yhdistyksen ja nicaragualaisten kansalaisjärjestöjen kanssa.

Kauppa on käynyt

Kaija Tiittanen vei Pronatin toiminta-alueelle Granadaan kasan kankaiden jämäpaloja, joista naiset ompelivat laukkuja omien ideoidensa ja suomalaisen suunnittelijan tekemien mallien pohjalta. Anna Kantola ja Leea Kukkonen valitsivat laukuista ne mallit, joita he halusivat kehittää eteenpäin.

Laukkumallit kapsäkissään Kukkonen matkusti viime vuoden huhtikuussa kolmeksi viikoksi Granadaan. Hän opasti naisia työssä ja toi takaisin tullessaan ison määrän laukkuja. Niitä myytiin hyväntekeväisyysperiaatteella tuttavapiirissä sekä Maailma kylässä -tapahtumassa.

Koska laukut menivät mukavasti kaupaksi, niitä tilattiin Granadasta lisää sähköpostilla.
– Odotimme jännityksellä, miten käy, ja paketti saapui puolentoista kuukauden kuluttua. Sen jälkeen olemme tilanneet laukkuja postitse kaksi kertaa. Toin niitä myös mukanani vietettyäni maassa kaksi kuukautta viime vuoden lopulla, Kukkonen kertoo.

Viimeisin laukkupaketti on tullut haastattelupäivänä. Sen sisältö on iloisen kirjava, laukkuja on väreiltään moneen makuun. Hauska yksityiskohta on, että jokaisessa kappaleessa lukee sen värkänneen ompelijan nimi.

Lisäapua kaivataan

Leea Kukkonen ja Anna Kantola ovat hiljattain perustaneet hanketta varten oman toiminimen La Gringa, koska he pyrkivät viemään toiminnan vielä pidemmälle.

– Haluamme osoittaa, että myymme naisten valmistamaa hienoa tuotetta oikeasti, ei pelkästään hyväntekeväisyytenä paremman omantunnon vuoksi. Tämän vuoksi meidän pitäisi saada tiimiin joku tekstiilialan ammattilainen, joka voisi ohjata työtä paikan päällä, Kantola sanoo.

Granadassa laukkuja ompelee vaihtelevasti 6–8 naista, ja työ on heille tällä hetkellä sivuansiota. Kantola ja Kukkonen ostavat laukut Pronat-projektilta, joka maksaa naisille palkan. Moni heistä tekee myös muuta ompelutyötä projektin merkeissä.

– Tämä on ollut vielä melko pienimuotoista, mutta jos homma alkaa vetää, saavat naiset parempaa tienestiä. Sitä paitsi he voivat jo nyt itsekin myydä valmistamiaan laukkuja, Kantola selittää.

Ystävykset pitävät tärkeänä, että nicaragualaiset saavat tällä tavalla tasavertaisen mahdollisuuden vaikkapa omaan yrittämistoimintaan. Se on syrjityille ja köyhille naisille suuri askel.

– Kokemus kaupankäynnistä voi avata naisille aivan uuden maailman. Pyrimme tukemaan ja kehittämään heidän osaamistaan kaikin tavoin.

Uskoa muutokseen

Anna Kantola ja Leea Kukkonen ovat tyytyväisiä, että rohkenivat ryhtyä laukkuhankkeeseen. Vuoden aikana on tapahtunut paljon myönteistä.
– Uskon muutokseen, ja tällaisella konkreettisella jutulla voi yrittää tasoittaa omalta osaltaan hyvinvoinnin kuilua, Kantola sanoo.

Kolme kertaa lyhyen ajan sisällä Nicaraguassa käynyt Kukkonen puolestaan kehuu nicaragualaisia lämpimiksi ihmisiksi, joiden kanssa on mukava tehdä töitä.
– Olen saanut samalla nähdä kahden eri kulttuurin eroja ja yhtäläisyyksiä, joten tässä on oppinut myös sillä tavalla uutta.

Helsingissä laukkuja voi ostaa Kiasman myymälästä. Naisilla on suunnitteilla myydä niitä tulevaisuudessa myös netissä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.