null Värin ja viivan taituri

Tove Janssonin omakuva vuodelta 1941.

Tove Janssonin omakuva vuodelta 1941.

Värin ja viivan taituri

Tove Jansson -juhlanäyttely 7.9. asti Ateneumissa.


Tove Janssonin (1914–2001) tuotantoa esittelevä näyttely on hengästyttävän runsas. Jansson oli monilahjakkuus: taidemaalari, sarjakuvapiirtäjä, lavastaja, poliittisten pilapiirrosten tekijä ja kirjailija.

Näyttelystä löytää muumikuvia ja kolmiulotteisia muumimaailmoja, joihin pienimmät näyttelyvieraat taatusti ihastuvat. Erityisen kiinnostavia ovat maalaukset: muotokuvat, omakuvat, maisemat ja meren aallot.

Museoista ja yksityiskokoelmista metsästetyissä tauluissa on upeita värejä ja vahvoja siveltimenvetoja – aivan toinen ote kuin ohuella tussilla piirretyissä muumikuvissa, joista pienimmät ovat parisenttisiä. Suurennuslasi ei olisi niitä katsoessa pahitteeksi.

Aikaa saa kulumaan, jos tutkii Janssonin muun muassa aikakauslehti Garmiin tekemiä pilapiirroksia. Sodanvastainen taiteilija oli terävä ja rohkea kuvatessaan kotirintaman kärsimyksiä ja esittäessään kritiikkinsä Stalinia ja Hitleriä kohtaan.

Näyttelystä saa enemmän irti, jos lukee sen kuraattorin Tuula Karjalaisen kirjan Tove Jansson. Tee työtä ja rakasta. Kirja osoittaa hienosti, miten Tove Janssonin työ ja elämä kietoutuivat yhteen. Muumitkaan eivät ole niin kaukana tosielämästä kuin luulisi.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.