null Varma totuus

Varma totuus

Aina pitää kavahtaa, kun joku on oikein varma omasta totuudestaan. Mustavalkoinen ajattelu yksinkertaistaa asioita, katsoo niitä vain yhdestä näkövinkkelistä eikä ota huomioon elämän ja maailman monimutkaisuutta ja -ulotteisuutta. Se on vaarallista, koska se luo usein perusteettomia uhkakuvia ja ulkoistaa pahuuden tiettyyn asiaan tai ihmisryhmään.

Yhden sortin yksisilmäisyyttä edustavat oikein tiukat uskovaiset. Hyvän huonon esimerkin tästä antavat tänä kesänä jälleen tahot, jotka viime vuonna olivat surullisenkuuluisan ”Älä alistu” -kampanjan takana. Tällä kertaa he antavat rippikoululaisille tarkoittamassaan materiaalissa suorasukaisia, yksinkertaistettuja ja tylyjä vastauksia sellaisiin monimutkaisiin eettisiin kysymyksiin kuten eutanasiaan, aborttiin ja sikiöseulontaan.

Rippikoulu on kyllä hyvä paikka pohtia eettisiä kysymyksiä. Tarjoamalla nuorille tylyjä vastauksia monimutkaisiin kysymyksiin aiheutetaan helposti enemmän hallaa kuin tuotetaan hyvää hedelmää. On syytä kysyä, pitäisikö tarkemmin valvoa, millaista materiaalia rippikouluissa jaetaan. Ehkä myös sitä, millaisessa hengessä toimivat tahot ylimalkaan kelpuutetaan rippikouluja järjestämään.

Toisen esimerkin yksisilmäisyydestä muodostavat oikein tiukat ateistit. On oikeastaan aika kummallinen ajatus, että tällaisella luonnonvalinnassa monien sattuman saattamien mutaatioiden kautta syntyneellä olennolla on sellaiset aistit ja järki, joiden avulla hän pystyy tietämään ja määrittämään koko olevaisuuden.

Pystymme löytämään Higgsin hiukkasen, mutta pystymmekö pääsemään sen sisään näkemään, millaisia pieniä universumeja se ehkä kätkee itseensä. Voimme jotenkin hahmottaa oman universumimme, mutta kykenemmekö menemään sellaisiin äärettömyyksiin, mistä se näyttää ehkä vain Higgsin hiukkaselta. Ja tiedämmekö, minkälaisen mustan aukon kautta meidät kenties jonain päivänä heitetään ihan toiseen rinnakkaiseen todellisuuteen.

Jo Sokrates aikoinaan totesi, että oman tietämättömyytensä tietäminen on viisauden korkein aste. Elämä ja maailma ovat sen verran monivärisiä ja -sävyisiä juttuja, että lopullisten selitysten edessä kaikkien kannattaisi olla nöyriä. Tämä on varma totuus.

Seppo Simola, päätoimittaja

seppo.simola@evl.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.