null Vartija heitti vastapallon Seurakuntalaisen all male panelille

Vartija heitti vastapallon Seurakuntalaisen all male panelille

Seurakuntalainen.fi julkaisi jutun, jossa teologit pohtivat Heikki Räisäsen vaikutusta. Vartija-lehti huomautti, että jutun kaikki asiantuntijat ovat miehiä.

Verkkomedia Seurakuntalainen.fi julkaisi 5.1. jutun, jossa kuusi suomalaista teologia arvioi edesmenneen eksegetiikan professori Heikki Räisäsen vaikutusta.

Vartija-lehti julkaisi puolestaan 19.1. jutun, jossa huomautetaan, että Seurakuntalaisen muistelijakaarti on all male panel. Jutun kaikki asiantuntijat ovat siis miehiä. All male panel on tutkija Saara Särmän keksimä termi. Särmä perusti viime kesänä blogin, jossa hän alkoi julkaista kuvia paneelikeskusteluista ja muista tapahtumista, joiden kaikki osanottajat ovat miehiä.

Vartijan jutussa pohditaan Seurakuntalaisen syitä kysyä Räisäsen perinnöstä vain miehiltä. Kyse voi Vartijan mukaan olla siitä, ettei naisasiantuntijoita saatu kiinni, tai syvemmästä mielentilasta.

"Kyseessä saattaa olla hyvin syvään iskostunut mentaliteetti, jossa miesten näkemykset – ehkä erityisesti juuri uskonnollisissa ja teologisissa kysymyksissä – arvostetaan automaattisesti korkeammalle kuin naisten, joko tietoisesti tai alitajuisesti", Vartijan jutussa kirjoitetaan.

Seurakuntalaisen päätoimittaja Matti Korhonen totesi Valomerkki.fi:lle, että kyseessä ei ollut tietoinen päätös.

"Nyt vain kävi näin. Mietin juttuun sopivia raamatuntutkijoita ja dogmaatikkoja, jotka edustaisivat erilaisia teologisia painotuksia liberaaleista konservatiiveihin. Ilman muuta mukana olisi voinut olla myös naisteologeja. Suurin osa johtavista raamatuntutkijoista on ollut miehiä, joskin uudemmalla ajalla naisten osuus on kasvanut."

Korhonen toteaa myös, että on hyvä, että Vartija kysyi asiasta myös naistutkijoilta.

"Se täydentää hyvin minun tekemääni juttua."

Seurakuntalaisen jutussa äänessä ovat dosentti Kalervo Salo, teologian tohtori Timo Laato, dosentti Kari Kuula, dosentti Tom Holmén, dosentti Juha Ahvio ja Kirkon koulutuskeskuksen raamattuteologian kouluttaja Mika Aspinen.

Vartijan jutussa puheenvuoron saavat Helsingin piispa Irja Askola, Tiede-lehden entinen päätoimittaja Tuula Koukku, akatemiatutkija Outi Lehtipuu, pappi Aino-Kaarina Mäkisalo, teologian tohtori Nina Nikki, emeritaprofessori Raija Sollamo, tohtorikoulutettava Anna-Liisa Tolonen ja akatemiaprofessori Elina Vuola.

Jaa tämä artikkeli: