Vartin retriitti: Älä viivy
Kasvua. Avaa mieleni muutokselle. Kuva: Katri Saarela/Instagram: Kutriart

Kasvua. Avaa mieleni muutokselle. Kuva: Katri Saarela/Instagram: Kutriart

Vartin retriitti: Älä viivy

”Herra, olet luvannut tulla pian. Älä viivyttele, älä anna meidän väsyä odotuksessamme ja vajota toivottomuuteen.”

Ensi sunnuntaina kirkoissa ollaan realistisia: kun toive viipyy pitkään, tahtovat voimat lopahtaa. Pettymyksen jälkeen pitäisi silti koota itsensä, muistaa, mihin on uskonut ja pyrkinyt sekä yrittää uudelleen.

Kun kristityt sanovat odottavansa Jumalan valtakuntaa, he odottavat suuria. Uutta maata ja taivasta sekä sellaista yhteyttä Jumalan ja ihmisten välillä, joka on kuin kotiin tulisi. He odottavat rauhaa, oikeudenmukaisuutta, ihmisten keskinäistä yhteyttä sekä koko luomakunnan ykseyttä.

Jumalan valtakunta on teidän keskellänne, sanotaan sunnuntain evankeliumissa. Pitää siis katsoa tarkkaan ympärilleen. Jumalan valtakunta on sisäisesti teissä, sanotaan Raamatussa toisaalla. Pitää siis katsoa tarkkaan itseensä.

Veljeni Kristus, sinä lupasit palata pian, sillä valtakuntasi tulo oli lähellä.

Minä odotan yhä yhdessä muiden kanssa. Älä ihmettele, jos otteeni välillä herpaantuu. Ei ole aina helppo erottaa, mikä muutos on sinun työtäsi, mikä taas omia sotkujamme.

Odotus ei kuitenkaan riitä. Auta meitä etsimään yhdessä tietä, jolla vapaus ja oikeudenmukaisuus lisääntyvät ja ihmisen tilaa avarretaan.

Avaa minunkin mieleni muutokselle ja kasvulle. Rohkaise näkemään sinun valtakuntasi esteet itsessäni. Auta jättämään taakseni se, minkä aika on jo ohi.

Jään nyt tähän eteesi. Hengitän ulos levottomuuteni. Hengitän sisään uutta toivoa.

2. adventtisunnuntai

Kuninkaasi tulee kunniassa
Väri: violetti tai sininen
Valo: kaksi kynttilää
Teksti: Ps. 80: 15–20, Jes. 44: 6–8, Jaak. 5: 7–11, Luuk. 17: 20–24

Jaa tämä artikkeli: