Kuva: Aleksandar Mijatovic
Vartin retriitti: Eräs ihminen
Älä tee toiselle sellaista, mitä itse inhoat.
Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi. Moraali perustuu vastavuoroisuuteen. Sen tajuamiseen, että toinen ihminen on syvimmältään saman tapainen kuin minäkin: hän kaipaa rakkautta, suree menetyksiä ja tavoittelee onnea. Hän pelkää yksin jäämistä ja suuttuu epäoikeudenmukaisuudesta. Häneen sattuu kun häntä lyödään ja ilkeät puheet viiltävät haavoja hänen sieluunsa.
Älä tee toiselle sellaista, mitä itse inhoat. Tätä ohjetta kutsutaan kultaiseksi säännöksi. Se tunnetaan Jeesuksen opetuksista, mutta se tunnettiin myös Jeesusta edeltäneessä juutalaisuudessa ja sitä opetetaan satoja vuosia Jeesuksen jälkeen syntyneessä islamissa. Kultainen sääntö tunnetaan 500 vuotta ennen Jeesusta eläneen Kungfutsen kirjoituksissa, samoin joissakin buddhalaisissa ja hindulaisissa teksteissä.
Näyttää siltä, että lähimmäisen rakastaminen kuuluu ihmiskunnan kollektiiviseen tajuun oikeasta ja väärästä.
Lähimmäistä tulisi rakastaa samalla tavalla kuin itseään: toivoa parasta, varoa loukkaamasta. Etsiä hyvää.
Kuka sitten on minun lähimmäiseni? Kun Jeesukselta kysyttiin, hän vastasi pienellä tarinalla "eräästä miehestä", joka ryöstettiin matkalla Jerusalemista Jerikoon. Mies makasi henkitoreissaan tien poskessa eikä kukaan pysähtynyt häntä auttamaan ennen kuin paikalle osui "muuan samarialainen", joka antoi hänelle ensiavun ja toimitti hoitoon.
Kuka sitten on minun lähimmäiseni? En tiedä tarkasti kuka. "Eräs mies." "Muuan samarialainen". Minun lähimmäiseni on jokainen ihminen, joka tarvitsee minua.
Jaa tämä artikkeli: