null Vartin retriitti: Ollaan kärppänä

Kuva: Lotta Numminen

Kuva: Lotta Numminen

Hengellisyys

Vartin retriitti: Ollaan kärppänä

Herätyksen voi tulkita myös oivaltamiseksi ja havahtumiseksi.

Uskonnollista elämänasennetta kuvataan usein heräämiseksi ja valvomiseksi. On kaikenlaisia herätysliikkeitä ja herätyskokouksia. Ja se valvominen tulkitaan, paitsi hereillä olemiseksi, myös jonkinlaiseksi vahtimiseksi.

Eräskin uskonnollinen yhteisö julkaisee sekä Herätkää- että Vartiotorni-nimistä lehteä. Muuan toinen uskonnollinen yhteisö julkaisi aikanaan lehteä nimeltään Herää valvomaan.

Herätyksellä tarkoitetaan usein uskonnollista murroskokemusta, kääntymystä, uskoontuloa. Herätyksen voi tulkita myös oivaltamiseksi ja havahtumiseksi, todellisuuden ja olemassaolon muuttumiseksi sillä tavalla läpikuultavaksi, että elämän mieli ja merkitys alkavat hahmottua kaikenlaisten epäolennaisuuksien läpi.

 

Suomen kielen sanat usko ja uskaltaminen ovat samaa juurta. Usko on luottamista, uskaltamista, olemisen rohkeutta. Valppautta.

 

Silloin valvominenkin alkaa tarkoittaa jotakin muuta kuin vahtimista ja kyttäämistä. Se alkaa merkitä aivan erilaista valppautta. Valppautta havaita elämän mieli ja merkitys ja valmiutta elää sen mukaan, minkä kokee oikeaksi ja todeksi.

Vanhassa uskonnollisessa kielessä sitä sanotaan Kristuksen seuraamiseksi.

Suomen kielen sanat usko ja uskaltaminen ovat samaa juurta. Usko on luottamista, uskaltamista, olemisen rohkeutta. Valppautta.

Kristuksen seuraamisen ei onneksi tarvitse tarkoittaa koko ajan kärppänä olemista. Vanhassa virressä lohdutetaan meitä, jotka emme jaksa olla koko ajan valppaana. "Kun me uuvumme niin, ettei rukouksiin eikä valvomahan ole voimaa, Hän on puolustaja, esirukoilija, eikä heikkoja, huonoja soimaa."

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.