null Vartin retriitti: Salli itsellesi vapaus

Kevyt kosketus. Vapaudu tarttumaan elämässä siihen. mikä tekee sinulle ja lähimmäisillesi hyvää.

Kevyt kosketus. Vapaudu tarttumaan elämässä siihen. mikä tekee sinulle ja lähimmäisillesi hyvää.

Vartin retriitti: Salli itsellesi vapaus

Vapaus on yksi elämän suurimmista lahjoista. Onko minusta sen tien kulkijaksi? Vapaus riittämättömyydestä. Miten usein olen vetäytynyt, koska en muka osaa tai uskalla. Epäonnistuminen paljastaisi riittämättömyyteni. On turvallista tyytyä siihen, mikä on.
Vapauteen Kristus meidät vapautti. Peilaan kuitenkin itseäni liikaa toisiin ihan omaa epävarmuuttani.
Silti Jumala sanoo: Minä tunnen sinut. Sinä olet minun rakas ihmiseni.

Vapaus olemiseen. Kun katselen itseäni yhdessä Jumalan kanssa, vapaus minussa vahvistuu. Hän tuntee minut paremmin kuin itse tunnen itseni ja hyväksyy yhteyteensä
Olen ihminen siinä kuin muutkin. Minulla on tarinani, joka sietää tulla kuulluksi. Voin pelotta ja paheksumatta tutkia, miten minusta tuli minä. On hyvä, että Jumala muistuttaa: Sinun ei tarvitse ansaita olemisen oikeutta.

Vapaus irtonaisuuteen. Minulla on vain yksi elämä. Saan täyttää sen asioilla, jotka tekevät minulle hyvää, kunhan en loukkaa toisten yhtäläistä oikeutta.
Minulla on oikeus jättää kaikki, mikä ahdistaa ja vie hapen keuhkoista. Joskus se tarkoittaa hyvästejä, ei-sanaa, sen pelon kohtaamista, että kieltäytymällä voin jäädä tuntemattoman eteen. Jumala hymyilee vapauden janoisille: Älkää pelätkö, sillä pelko vie vapauden edellytykset.

Vapaus yhteyteen. Jumalan ihminen on vapaa liittymään muihin. Koska hän on saanut paljon, hän suo saman muillekin. Hän kunnioittaa sydämensä halua vapauteen eikä tahdo takertua mihinkään.
Hän ei pelkää eri suuntiin vieviä teitä, erimielisyyttä eikä uusia ihmisiä. Vapaa ihminen tunnustaa toistenkin vapauden ja haluaa puolustaa sitä. Yhteyttä etsiville Jumala sanoo: Enkö minä antanut teille maailman, että tekisitte siitä vapauden, yhteyden ja oikeudenmukaisuuden valtakunnan?

Vapaus hyvyyteen. Jos pelkään pahinta, olen helposti epäluuloinen ja uhri. Jos tunnistan toisen ihmisen Jumalan kuvaksi, voin nähdä hänessä ainakin häivähdyksen hyvää.
Maailma synkkine varjoineen on Jumalan maailma. Se on meille annettu, että toisimme sinne toivoa, hyvyyttä ja oikeudenmukaisuutta.
Kaikkia tehtävää arkailevia Jumala vahvistaa: Minä teen koko ajan uutta. Ettekä sitä huomaa?

Vapaus kasvuun. Vapaus tuo muutoksia. Uusi tieto ja ymmärrys saa ihmiset etsimään uusia teitä parempaan maailmaan.
Minunkaan ei siis tarvitse takertua totuuksiin, jotka ehkä kerran olivat parhaita, mitä tunsin. Aika saattaa ajaa niidenkin ohi. Hyvä Jumala tuntee ihmissydänten ikävän ja rohkaisee kasvuun. Hänen henkensä kosketus on avara ja kevyt: Ei ole mitään pelättävää.

Jaa tämä artikkeli: