null Vartin retriitti: Sydämen temppeli

Kuva: Lotta Numminen

Kuva: Lotta Numminen

Vartin retriitti: Sydämen temppeli

Sydämen temppeli on hiljentymisen huone. Myös se tulee tyhjentää kaupustelijoista ennen kuin Herramme voi astua sinne sisälle.

 

Anatomian oppikirjassa sydän kuvataan keuhkojen välisessä välikarsinassa sijaitsevaksi neljään onteloon jakautuvaksi lihasseinäiseksi ontoksi elimeksi, joka pumppaa verta verenkiertojärjestelmään. Vanhassa virressä sydäntä kutsutaan temppeliksi. Kumpikin pitää paikkansa. Vaikka ihmisen elimistö toimii kuin mekaaninen kone pumppuineen ja letkuineen, ihminen on elävä sielu.

Emme pysy hengissä ilman sydäntä eikä Henki pysy meissä ilman sisäistä temppeliä.  Uudessa testamentissa kerrotaan, kuinka Jeesus ajoi kaupustelijat pois Jerusalemin temppelistä. Rukouksen huone ei ollut tarkoitettu kaupankäyntiin.

 

Emme pysy hengissä ilman sydäntä eikä Henki pysy meissä ilman sisäistä temppeliä.

 

Sydämen temppeli on rukouksen ja mietiskelyn huone. Myös se tulee tyhjentää kaupustelijoista ennen kuin meidän Herramme voi astua sinne sisälle.

Mestari Eckhart, keskiajalla elänyt kristitty mystikko, sanoi että mikäli Jeesuksen halutaan kuulla puhuvan sielussa, sielun on oltava tyhjä. Sen on oltava neitseellisen vapaa kaikista Jumalaa koskevista ennakkokäsityksistä ja tottumuksista, sillä ne ovat kuin kaupustelijat Jerusalemin temppelissä. Ne asettavat ehtoja. Ne estävät näkemästä ja kuulemasta Jumalaa kuin ensimmäistä kertaa. Jumalan rakkaus on tuoretta. Jumalan rakkaus on jatkuvaa ensirakkautta.

Jerusalemin temppeliä kohti kävellessään Jeesus katsoi rakasta kaupunkia itku silmässään. "Kunpa sinäkin tänä päivänä ymmärtäisit, missä turvasi on", hän murehti. Siinä lause mietiskeltäväksi minulle tänään, minun sydämeni temppelissä.

Jaa tämä artikkeli: