Vartiokylään valitaan uusi kirkkoherra
Onko Vartiokylän uusi kirkkoherra kirkonrakentaja, viisiottelija, heprean taitaja vai rauhanturvaaja?
Vartiokylän seurakunnan kirkkoherran paikkaa tavoittelee neljä ehdokasta. Sunnuntaina ratkeaa, kuka heistä miellyttää seurakuntalaisia eniten. Kirkko & kaupunkikysyi ehdokkailta kolme kysymystä.
1. Miksi sinä olisit hyvä Vartiokylän kirkkoherra?
2. Kirkkoa arvostellaan siitä, että se toimii pienen, uskonnollisesti aktiivisen piirin ehdoilla. Miten seurakunta voi palvella kaikkia jäseniään?
3. Mitä muuttaisit kirkossa, jos saisit päiväksi kirkolliskokouksen päätäntävallan?
Jarno Raninen, 1. vaalisija
53-vuotias Malmin seurakunnan kappalainen on työskennellyt pappina paitsi kotimaassa myös ulkosuomalaistyössä Ruotsissa ja Tanskassa sekä Merimieskirkon laivapappina. Ranisen aikaisempien vuosien intohimo lentopallo on vaihtunut viime vuosina sulkapalloon.
1. Olen ollut pappina 28 vuotta ja esimiestehtävissä viimeiset kymmenen vuotta. Nykyisessä virassani olen ollut käynnistämässä Viikin alueen toimintaa ja kirkon rakennustyötä. Vuosien aikana karttunut kokemus antaa uskon siihen, että olisin valmis suurempaankin vastuuseen. Olen työskennellyt reilut kymmenen vuotta Vartiokylän naapurissa. Kaupungin itäosa ja sen elämänmuoto ovat siis tulleet tutuiksi. Ihmisenä ja esimiehenä olen johdonmukainen ja kuuntelen mielelläni tarkkaan. Innostun helposti, lähden rohkeasti mukaan ja tulen toimeen erilaisten ihmisten kanssa.
2. Me suomalaiset olemme ehkä vähän arkoja uskomme kanssa, mutta silti uskoa on mielestäni yllättävän paljon. Pientäkään tavallisen ihmisen uskoa ei pidä vähätellä, vaan seurakunnan tehtävänä on rohkaista ja vahvistaa sitä niissä tilanteissa, joissa yhteys kirkkoon syntyy helpoimmin, esimerkiksi kastejuhlassa, häissä tai hautajaisissa.
3. Kirkossa tehdään tasokasta työtä. Näkisin mielelläni laadukkaan mediakampanjan, jossa kerrotaan, mitä oikeasti teemme ja miten työmme tuottaa paljon iloa.
Jukka Pakarinen, 2. vaalisija
46-vuotias Kannelmäen seurakunnan kappalainen on työskennellyt aiemmin muun muassa Veikon Kone Oy:n varatoimitusjohtajana sekä lähetystyössä Taiwanilla. Pakarinen on Suomen Nykyaikaisen 5-ottelun liiton puheenjohtaja. Hän oli aikoinaan Suomen nuorin priimusmaisteri uinnissa.1. Olen syntyperäinen itähelsinkiläinen. Olen syntynyt Puotilassa, asunut Vartiokylässä ja Itäkeskuksessa ja käynyt kouluni Puotinharjussa. Vartiokylän alue on kotiseutuni. Minulla on esimieskokemusta seurakunnasta, järjestöistä ja liike-elämästä. Varatoimitusjohtajana vastasin talous- ja henkilöstöhallinnasta lähes kymmenen vuoden ajan. Olen ollut eri järjestöjen hallitusten jäsenenä ja puheenjohtajana. Tällä hetkellä työskentelen lähiesimiehenä.
2. Seurakunnan on toimittava siellä, missä ihmiset ovat. Emme voi linnoittautua pelkästään kirkon seinien sisäpuolelle. Itäkeskuksen kauppakeskus tarjoaa Vartiokylän seurakunnalle erinomaisen mahdollisuuden näkyä ihmisten arjessa. Ihmisiä kohdattaessa henkilökohtaisuus ja vuorovaikutus ovat tärkeitä, ettei seurakunta jäisi etäiseksi. Seurakuntalaisten huomioimisen pitäisi näkyä myös tapahtumien järjestämisessä. Kun tehdään jotain, siitä tulee näkyä, että asiaan on panostettu.
3. Keventäisin kirkon hallintoa huomattavasti. Sen seurauksena myös päätöksenteko nopeutuisi. Kirkko ja paikallisseurakunnat pystyisivät paremmin vastaamaan tämän ajan haasteisiin.
Jouni Turtiainen, 3. vaalisija
51-vuotias Lauritsalan seurakunnan kirkkoherra on työskennellyt aiemmin pappina muun muassa Helsingissä ja Vantaalla sekä kirkollisissa järjestöissä ja ollut lähetystyössä Israelissa. Turtiainen puhuu sujuvaa hepreaa ja on kiinnostunut juutalaisesta kulttuurista.
1. Olen ollut pappina 26 vuotta, mistä kuusi vuotta johtotehtävissä ja 22 vuotta pääkaupunkiseudulla. Kirkkoherrana olen toiminut monikulttuurisessa ympäristössä Lappeenrannan seudulla. Pyrin olemaan oikeudenmukainen ja kuunteleva esimies. Seurakunnan johtajana olen innostava ja dynaaminen.
2. Hoitamalla hyvin kirkon perustehtävää: julistamalla evankeliumia ihmiselämän käännekohdissa ja palvelemalla kaikkia ikäryhmiä. Kirkosta vieraantuneille paikallisseurakunnan kynnystä on madallettava monipuolisella jumalanpalvelustarjonnalla, elämänmakuisella toiminnalla ja menemällä rohkeasti sinne, missä ihmiset jo muutenkin ovat. Samalla aktiiviseurakuntalaiset ovat voimavara seurakunnalle. Työntekijöiden tulee rohkaista ja tukea heidän hengellistä kutsumustaan.
3. Päätäntävalta edellyttää aina vastuuntuntoa. Kysymys tarkoittaa siis samalla sitä, mitä muuttaisin, jos joutuisin kantamaan kaiken vastuun koko kirkosta yhden päivän aikana. Uskon, että joutuisin muuttamaan eniten itseäni: rukouselämääni ja suhtautumistani lähimmäisiin paljon enemmän Kristuksen mielen mukaiseksi.
Timo Ryhänen, ylimääräinen ehdokas
47-vuotias Vartiokylän seurakunnan kappalainen on seurakuntatyön lisäksi työskennellyt sotilaspappina rauhanturvaoperaatioissa Libanonissa ja Bosniassa sekä ollut Suomen Akatemian tutkijana. Ryhänen on väitellyt teologian tohtoriksi suomalaisten rauhanturvaajien spiritualiteetista.
1. Oman papin voi arvioida 17 vuoden palveluksen pohjalta perusteellisemmin kuin yhden saarnan, laulunäytteen tai fiiliksen perusteella. Uskoisin tuntevani toiveita siitä, millaiseksi ja miten Vartiokylän seurakuntaa halutaan kehittää. Toimintani on koettu ihmisläheiseksi, ja tällaista lähestymistapaa aion vahvistaa edelleen. Myöskään monipuolisesta johtamiskoulutuksesta, monikulttuurisuuden tuntemuksesta, kielitaidosta, sielunhoitokoulutuksesta tai tutkimustoiminnasta ei liene haittaa.
2. Seurakuntalaiset huomioidaan elinkaaren merkittävissä vaiheissa. Vartiokylässä yhteistyötä kehitetään Itäkeskuksen kauppakeskuksen, kaupungin, alueen järjestöjen ja yhdistysten kanssa. Haluan, että seurakuntamme luo turvallisen paikan uskoa ja epäillä, kysellä ja löytää, hiljentyä ja elää rikkaasta kristillisestä perinteestä. Haluan, että seurakunnassa saa keskustella ilman oikeassa olemisen pakkoa.
3. Kiitos tarjouksesta, houkuttelevaa, mutta tarjoan mieluummin seurakuntalaisilleni johtamistapaa, jossa heidän äänensä kuullaan.
Vaalipäivä on 5.4.
Tuomiokapituli on arvioinut Vartiokylän seurakunnan kirkkoherranvaalin ehdokkaiden pätevyyden ja nimennyt heidät sen mukaan vaalisijoille.
Ennakkoäänestys järjestetään 30.3.–3.4. kello 9–18 Vartiokylän seurakunnan kirkkoherranvirastossa, Turunlinnantie 3.
Varsinainen vaali järjestetään palmusunnuntaina 5.4. Matteuksenkirkossa, Turunlinnantie 3. Äänestysaikaa on kello 10 alkavan messun jälkeen kello 20:een saakka.
Vaalin tulos julkistetaan sunnuntaina aikaisintaan kello 21. Kirkko & kaupunki kertoo tuloksen verkossa maanantaina 6.4. osoitteessa www.kirkkojakaupunki .fi.
Äänioikeutettuja ovat kaikki, jotka ovat täyttäneet 18 vuotta viimeistään 5.4. ja jotka ovat olleet Vartiokylän seurakunnan jäseniä 25.1.2009.
Ehdokkaiden kotisivuihin voi tutustua osoitteissa www.kolumbus.fi/jarno.raninen, http://jukkapakarinen.fi, www.jouniturtiainen.fi ja www.timoryhanenkirkkoherraksi.com.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Yksitoista pyrkii Kauniaisten kirkkoherraksi
AjankohtaistaReilun 4 300 jäsenen Kauniaisten suomalainen seurakunta saa uuden kirkkoherran. Paikkaa haki 8 miestä ja 3 naista.