Lahjaksi saatua. Kansanedustaja Anna Kontulan mielestä omaisuus syntyy harvoin pelkästään omilla ansioilla. Yksityisomistus on oikeastaan laina, joka tekee omistajasta velallisen.
Vasemmiston Raamattu
Kallion kirkossa pidetään talouspoliittinen raamattupiiri.
Teksti Anu Heikkinen
Kuva Sirpa Päivinen
Raha, valta ja rakkaus ovat teemoja, joista puhutaan Kallion kirkossa ensi keskiviikkona pidettävässä kapitalismikriittisessä raamattuillassa. Illan otsikkona on Jumalan valtakunta. Nyt!
Talouspolitiikkaa ovat Raamatun tekstien pohjalta ruotimassa Vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontula , vasemmistolainen talousbloggari Antti Ronkainen ja pastori Kai Sadinmaa . Illassa esiintyy laulaja ja lauluntekijä Joose Keskitalo .
– Olemme Antin ja Kain kanssa käsitelleet teksteissämme uskontoa, taloutta ja kapitalismin kritiikkiä, mutta lähestyneet niitä aika eri kulmista. Tuntui kiinnostavalta kokeilla raamattuiltaa tästä aihepiiristä, Kontula kertoo.
Tilaisuuden on tarkoitus toimia pilottina myöhemmin muualla järjestettäville keskusteluilloille.
– Toivon, että saamme aikaan avointa ja rehellistä keskustelua, jonka päätteeksi osallistujat voivat lähteä kotiin uusia näkökulmia mukanaan.
Yhteisen pohdinnan pohjaksi jokainen keskustelija lukee lempiraamatunkohtansa. Kontula on valinnut Jeesuksen sanat Matteuksen evankeliumin 10. luvun jakeessa 8: ”Lahjaksi olette saaneet, lahjaksi antakaa.”
– Mielestäni kehotus pätee paitsi hengelliseen, myös maalliseen omaisuuteen. Ihmistä ei ole asetettu maan päälle kaiken valtiaaksi, vaan tilanhoitajaksi, jonka tehtävänä on vaalia ja kasvattaa.
Illan otsikkoon nostettu Jumalan valtakunta on kiistelty käsite. Onko se tuonpuoleinen tila, vai voiko se olla läsnä tässä maailmassa, ihmisten välisissä suhteissa ja yhteiskunnassa?
– Jumalan valtakunta tulee näkyviin ihmisten tekojen ja valintojen seurauksena silloin, kun he toimivat sen arvojen ja periaatteiden mukaisesti. Siten se voi olla läsnä myös vaikkapa talouspolitiikassa.
Kontulan mielestä Jumalan valtakunta ei ole tila, jossa joko ollaan tai ei olla.
– Kristillisestä näkökulmasta maalliseen elämään liittyvät oleellisesti eksyminen ja erehtyminen, harhailu ja löytäminen. Jos kaikki menisi täysin putkeen, jotain keskeistä elämästä katoaisi.
Jumalan valtakunnan toteuttamisen talouspolitiikassa tekee Kontulan mukaan pulmalliseksi se, että samaa Raamattua lukevat sekä oikeistolaiset että vasemmistolaiset. Molemmat painottavat hyvin eri asioita.
Aiemmin muun muassa prostituutiosta ja siirtotyöläisten asemasta kirjoittanut Kontula viimeistelee kirjaa oikeiston ja vasemmiston erosta. Hän käsittelee kirjassa myös kristillistä tematiikkaa poliittisen aatehistorian taustalla.
– Kärjistetysti voidaan sanoa, että oikeisto painottaa oikeudenmukaisuutta ja vasemmisto armoa. Maallisessa päätöksenteossa tämä näkyy esimerkiksi siinä, tuleeko sosiaaliturvan olla ensisijaisesti vastikkeellista vai vastikkeetonta.
Kontulan mielestä armo menee aina oikeudenmukaisuuden ohi, ei vain hengellisellä alueella vaan myös yhteiskunnassa. Hän on puhunut voimakkaasti muun muassa perustulon puolesta.
– Uskon lujasti siihen, että yhteiskunnassa ihmiset eivät toimi kepeillä. Kun ihminen saa enemmän kuin on ansainnut, hän alkaa jakaa myös ympäristöönsä enemmän kuin se on ehkä ansainnut.
Antti Ronkainen valitsi kapitalismikriittiseen raamattupiiriin kohdan Vanhasta testamentista:
”Pyhittäkää viideskymmenes vuosi ja julistakaa maanne kaikille asukkaille yleinen omistusoikeuksien palautus. Se vuosi on riemuvuosi. Silloin jokainen maansa menettänyt saa sen jälleen haltuunsa ja jokainen orjaksi myyty saa palata sukunsa luo.”
(3. Moos. 25: 10)
– Velka keksittiin vajaat 3 000 vuotta ennen Kristusta. Riemuvuoden eli jubileen vaatimus velkojen nollaamisesta, työstä vapautumisesta ja tonttimaiden omistuksesta on ajankohtaisimpia ja radikaaleimpia vaatimuksia, mitä Raamatusta löytyy, sanoo Ronkainen.
Kai Sadinmaa haluaa keskustella Jeesuksen ensimmäisestä saarnasta:
”Aika on täyttynyt, Jumalan valtakunta on tullut lähelle. Kääntykää ja uskokaa hyvä sanoma!” (Mark. 1: 15)
– Jumalan valtakunta oli keskeinen käsite Jeesuksen missiossa. Se oli hyvin poliittinen valtakunta, oikeudenmukaisuuden ja armon valtakunta. Jeesus oli kiinnostunut hyvin materiaalisista asioista, että ihmisellä on leipää, vaatteet ja katto pään päällä ja yhteys toisiin ihmisiin.
Jumalan valtakunta. Nyt! Kapitalismikriittinen raamattuilta rahasta, vallasta ja rakkaudesta keskiviikkona 25.9. kello 18 Kallion kirkossa, Itäinen Papinkatu 2.
Jaa tämä artikkeli: