null Vauvan juhlissa

Vauvan juhlissa

Tapakouluttaja Kaarina Suonperän vinkit ristiäisvieraille.

http://www.youtube.com/watch?v=5omzqpPijNY

  • Ristiäiset ovat lapsen ensimmäinen juhla, pukeudu siis tilannetta kunnioittavasti ja siististi.
  • Naisilla sopiva valinta on kaunis leninki, jakkupuku tai housuasu. Lisäksi kannattaa muistaa, että kirkkoon ei mennä paljain olkapäin.
  • Miehille aina sopiva valinta on tumma puku, kesällä käy myös vaaleampi puku tai yhdistelmäasu. Alle valkoinen pitkähihainen kauluspaita ja solmio.
  • Ristiäisiin ja muihin ilon juhliin ei kuulu musta solmio.
  • Jos olet kummi, vältä kirkkaita ja tummia värejä, sillä ne saattavat pelästyttää lapsen. Sylikummin kannattaa välttää myös kirkkaanpunaista kynsilakkaa ja vahvoja hajuvesiä.
  • Älä pukeudu valkoiseen. Se on ristiäisissä varattu lapsen kastemekon väriksi.

Pienen ihmisen isossa juhlassa vieraan ei ole syytä pingottaa. Kastetoimituksen kulku myötäilee päähenkilön tuntemuksia.

– Vanhempien kanssa on sovittu tietty kellonaika, jolloin kaste alkaa, mutta oikeasti kastetoimitus alkaa silloin, kun vauva on tyytyväinen. Jos hänet pitää syöttää kesken kaiken, se tehdään, Korson seurakunnan pappi Sanna Heikurinen toteaa.

Kaste on toinen luterilaisen kirkon sakramenteista eli pyhistä toimituksista. Kasteessa käytetty vesi on aivan tavallista hanavettä. Samalla se on kuitenkin siunauksen konkreettinen merkki.

– Jo aivan varhaiset kristityt kastoivat kokonaisia perheitä. Silloin kasteet toimitettiin virtaavan veden äärellä.

Kastekuhina alkaa usein jo viikkoja ennen h-hetkeä yhdellä tärkeällä kysymyksellä: mikä tulee lapsen nimeksi? Suomessa osa vanhemmista julkistaa lapsensa nimen heti syntymän jälkeen, mutta toiset antavat lähipiirin odottaa kasteeseen asti.

Lapsen nimi kerrotaan tavalla tai toisella toimituksen alkupuolella.

– Kaste ei ole nimenantotilaisuus, mutta nimellä on siinä tärkeä osa. Jumala kutsuu meitä juuri omalla nimellämme, Heikurinen sanoo.

Kaste alkaa ja päättyy virteen tai lauluun. Suosituimmat kastevirret ovat monille tuttuja klassikoita, kuten Ystävä sä lapsien ja Jumalan kämmenellä.

Juhlassa vieraiden olisi hyvä seistä ainakin uskontunnustuksen, kasteen ja sitä seuraavan siunaamisen ajan. Muita tärkeitä hetkiä ovat Raamatun lukeminen ja yhteinen esirukous.

Kummiksi lupautuneita vieraita kaste saattaa jännittää aivan erityisen paljon. Kummien konkreettinen paikka on seistä papin, vauvan ja vanhempien kanssa muiden vieraiden edessä. Kun kastettava lapsi siunataan, kummit laittavat kätensä lapsen päälle.

Perinteisesti yksi kummeista toimii sylikummina eli pitää lasta sylissään kasteen ajan.

– Käytännössä käy usein niin, että lapsi on aluksi kummin sylissä ja siirtyy sitten vanhemman syliin, jossa hän rauhoittuu paremmin. Lapsen kannattelemisessa ei ole oikeaa asentoa. Pääasia on, että hänellä on hyvä olla, Sanna Heikurinen vinkkaa.

Juhlavieraille voi jakaa erilaisia tehtäviä: yksi sytyttää kastekynttilän, toinen kuivaa lapsen pään, kolmas lukee evankeliumin. Joskus esimerkiksi isovanhemmat ja kummit osallistuvat yhteisen rukouksen lukemiseen.

– Kanttori ei yleensä ole kasteessa läsnä, joten on ihanaa, jos joku vieraista voi säestää laulua, Sanna Heikurinen sanoo.

Mutta mistä kasteessa on kysymys? Heikurinen tiivistää sen näin:

– Kasteessa meistä tulee seurakunnan jäseniä. Saamme uskon ja armon lahjan, joka antaa turvaa ja rohkeutta kaikissa elämän vaiheissa. Nykyisin vaaditaan tehokkuutta ja suorittamista, mutta siihen voi aina luottaa, että kaste kantaa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.