Vauvantossuilla voi vaikuttaa
Kasvot. Marjut Mularin mielestä kirkko on vapaaehtoistensa näköinen.

Kasvot. Marjut Mularin mielestä kirkko on vapaaehtoistensa näköinen.

Vauvantossuilla voi vaikuttaa

Vapaaehtoistyötä tehdään Lauttasaaren kirkossa joka päivä, kertoo seurakunnan vapaaehtoistyön koordinaattori ja nuorten aikuisten pappi Marjut Mulari. Hän arvioi, että vuosittain Lauttasaaren seurakunnassa työskentelee parisataa vapaaehtoista.

– Vapaaehtoiset pyörittävät tätä kirkkoa.

Mularin mielestä vapaaehtoistyö on paras keino vaikuttaa kirkkoon ruohonjuuritasolla.

– Jokainen vapaaehtoinen edustaa omilla kasvoillaan kirkkoa.

Lauttasaaressa kirkko näyttäytyy saaren asukkaille muun muassa kirkon tiloissa toimivan ruokapiirin ja kirkon takapihan kaupunkiviljelmien kautta. Ne molemmat toimivat lähes kokonaan vapaaehtoisvoimin.

Seurakunnan jäseniksi kastettavat lapset saavat lahjaksi töppöset, joita ovat neuloneet vapaaehtoiset. Osin vapaaehtoisten pyörittämä Kirkkokahvila tarjoilee lounasta viitenä päivänä viikossa. Lähimmäispalvelun tuo yhteen avuntarvitsijat ja vapaaehtoiset auttajat.

– Lähimmäispalvelu välittää ihmisiä ihmisille. Sen kautta voi saada ja tarjota vaikkapa kävelyseuraa tai apua pieniin askareisiin, Mulari kertoo.

Sunnuntain messussa vapaaehtoiset laulavat kuorossa, jakavat ehtoollista, vastaanottavat kirkkokansaa ja kantavat kolehtia.

Uusia vapaaehtoisia kaivataan jatkuvasti jo olemassa olevaan toimintaan, mutta myös uusille toimintamuodoille on tilaa.

Marjut Mulari kertoo, että yhä useammin seurakuntalaiset ehdottavat itse uusia vapaaehtoistyön muotoja. Esimerkiksi kirkon takapihalla toista kesää kasvavat kaupunkiviljelmät syntyivät seurakuntalaisten omasta aloitteesta.

– Seurakunnan rooli on olla mahdollistajana, Mulari sanoo.

– Jos jotakin ideaa ei voida toteuttaa sellaisenaan, voidaan miettiä yhdessä, minkälaisilla spekseillä sen voisi toteuttaa. Kaikissa ideoissa on yleensä siemen, josta voi syntyä jotain hyvää.

Mulari toivoo kirkon vapaaehtoistyöhön lisää spontaaniutta kuten pop up -tempauksia.

– Moni nuori ei tiedä, mitä tekee vuoden päästä tai missä asuu. On luontevaa, ettei silloin halua sitoutua johonkin tehtävään pitkiksi ajoiksi. Silloin voi olla helpompi tulla mukaan toteuttamaan jotakin yksittäistä tapahtumaa.

www.kirkkojakampus.fi

Jaa tämä artikkeli: