null Venäläisvanhus sai turvaa kirkolta

Heikossa kunnossa. Vävy Ari Laitanen auttoi Irina Antonovaa istumaan Munkkivuoren kirkon eteisessä. Kuva: Liisa Takala

Heikossa kunnossa. Vävy Ari Laitanen auttoi Irina Antonovaa istumaan Munkkivuoren kirkon eteisessä. Kuva: Liisa Takala

Venäläisvanhus sai turvaa kirkolta

Irina Antonovan käännytys keskeytettiin toistaiseksi. Vanhus sai turvapaikan Munkkivuoren kirkosta.

Venäläinen Irina Antonova, 81, sai symbolisen turvapaikan Munkkivuoren kirkolta keskiviikkona. Antonova on ensimmäinen ulkomaalainen Helsingissä, joka on turvautunut kirkkoon kesken käännytysprosessin.

Antonova on asunut vierailuviisumilla tyttärensä luona Helsingissä vuodesta 2008 lähtien. Hän on anonut oleskelulupaa, mutta sitä ei ole hänelle annettu. Viime syksynä Helsingin hallinto-oikeus antoi käännytyspäätöksen takaisin Venäjälle. Vakavasti sairaalla Antonovalla ei oman kertomuksensa mukaan ole Venäjällä kotia eikä omaisia.

 

Antonovan tapaus on nostanut keskusteluun sairaiden vanhusten käännytykset. Aikuiset lapset vanhempiensa apuna -yhdistys, Alva ry, on aiemmin esittänyt, että kansalaisuuden saaneet saisivat hoitaa iäkkäitä ulkomaalaisia vanhempiaan Suomessa oleskeluluvalla, johon ei sisältyisi sosiaaliturvaa. Vanhempien toimeentulo ja hoitokulut katettaisiin joko perheen omista varoista tai esimerkiksi vakuutuksella.

Asiaa on pohtinut julkisuudessa myös maahanmuuttoviraston tulosalueen johtaja Olli Koskipirtti. Hänen mukaansa ongelmia seuraisi, jos ilman sosiaaliturvaa oleva vanhus sairastuisi ja tarvitsisi vaikkapa kalliin leikkauksen, johon perheellä ei ole varaa.

– Kuinka silloin toimittaisiin, kun ketään ei voi heitteillekään jättää? Koskipirtti pohtii.

Sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälä on tyrmännyt ajatuksen tuoreeltaan. Myöskään kehityslakimies Matti Lukkari Vakuutusyhtiö Pohjolasta ei pidä mahdollisena, että markkinoille tuotaisiin esimerkiksi omaisten kustantama yksityinen hoitovakuutus iäkkäiden vanhusten varalle.

– Tällaisilla ehdoilla ei saada kasaan molemmille osapuolille mielekästä ja hinnaltaan järkevää vakuutuspakettia, Lukkari perustelee.

 

Poliisin oli määrä hakea sairas ja liikuntakyvytön vanhus keskiviikkona ja viedä hänet Viipuriin. Ennen poliisin saapumista varhain aamulla Antonovan tytär ja tämän aviomies veivät Antonovan Munkkivuoren kirkolle. Sieltä hänet vietiin edelleen läheiseen lääkärikeskukseen, minne poliisi tuli perässä. Lääkäri lähetti Antonovan sairaalahoitoon, jolloin poliisi keskeytti käännytystoimet toistaiseksi.

– Jos henkilöllä on käännytyspäätös, poliisin tehtävä on huolehtia sen toimeenpanemisesta, toteaa yksikönpäällikkö Juha Holopainen Helsingin ulkomaalaispoliisista.

Käännytysten toteutuksessa poliisi pyrkii toimimaan käännytettävän henkilön kanssa yhteistyössä. Ensisijainen tavoite on, että henkilö poistuu maasta vapaaehtoisesti ja omalla kustannuksellaan. Jos näin ei tapahdu, poliisi viime kädessä saattaa hänet ja matka maksetaan valtion varoista. Sairas ja apua tarvitseva ihmistä ei jätetä oman onnensa nojaan, vaan hänet luovutetaan lähtömaansa viranomaisten huomaan.

 

Kirkkoon hakeutuminen oli Antonovalle viimeinen oljenkorsi:

– Annoin luvan avata kirkon ovet Irina Antonovalle lähimmäisenrakkauden eleenä, toteaa Munkkivuoren vt. kirkkoherra Jouni Hartikainen.

Hartikainen korostaa, että Munkkivuoren seurakunnalla ei ollut tarkoitus eikä mahdollisuuttakaan majoittaa Antonovaa tai auttaa häntä piileskelemään poliisilta. Elettä ei pidä myöskään tulkita Hartikaisen tai seurakunnan kannanotoksi viranomaisten toimiin tai lainsäädäntöön.

Viime vuosina julkisuuteen on tullut muutamia muitakin tapauksia, joissa kirkko on suonut turvapaikan käännytyspäätöksen saaneille. Egyptiläinen isoäiti Eveline Fadayel sai turvan Vantaankosken seurakunnalta, sudanilainen Anna Lado Kuopiosta ja Iranin kurdi Naze Aghai Turun Mikaelin seurakunnasta. Fadayelin käännytyksen toimeenpano on sittemmin keskeytetty, Lado on saanut muukalaispassin ja Aghai oleskeluluvan.

Salla Korpela
 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.