null Verkkokalenteri esittelee juhlia

Aihetta juhlaan. Hiljattain avatun Uskontokalenteri-verkkosivuston tarkoituksena on luoda ymmärrystä eri tavoin uskovien välille. Kalenteri on Suomen oloihin rakennettu perustietopaketti yli kuudesta-kymmenestä kristittyjen, muslimien ja juutalaisten juhlasta.

Aihetta juhlaan. Hiljattain avatun Uskontokalenteri-verkkosivuston tarkoituksena on luoda ymmärrystä eri tavoin uskovien välille. Kalenteri on Suomen oloihin rakennettu perustietopaketti yli kuudesta-kymmenestä kristittyjen, muslimien ja juutalaisten juhlasta.

Verkkokalenteri esittelee juhlia

Uskontokalenteri.fi-sivusto koottiin kristittyjen, juutalaisten ja muslimien yhteistyönä.

Teksti Anu Heikkinen
Kuva Hans Eiskonen

Moni tunnistaa helatorstain, jom kippurin ja ramadanin nimeltä, mutta juhlien sisältö saattaa olla vieraampi. Nyt uskontojen juhliin voi perehtyä tarkemmin uskontojen yhteisen verkkokalenterin avulla osoitteessa www.uskontokalenteri.fi .

Kalenterivuoden mukaan rakennettu verkkosivusto esittelee islamin, juutalaisuuden sekä kristinuskon osalta luterilaisen, ortodoksisen ja katolisen perinteen juhlapyhiä ja merkkipäiviä. Uskonnollisten juhlien lisäksi kalenteri sisältää kansalliset juhlapäivät. Pyhäpäivää klikkaamalla avautuu juhlasta kertova tietolaatikko.

Kalenterin on julkaissut yhteiskuntarauhaa sekä uskontojen välistä dialogia ja vuorovaikutusta edistävä USKOT-foorumi ry, jossa on edustajia kaikista kolmesta uskonnosta.

USKOT-foorumin puheenjohtajan Jan Edströmin mukaan eri uskontojen juhlakäytäntöjä on entistä tärkeämpää tuntea nykypäivän Suomessa, sillä uskonnot näkyvät etenkin maahanmuuton seurauksena aiempaa enemmän arkipäivässä ja osana yhteiskunnallista keskustelua.

– Kalenteri on tarkoitettu niin suurelle yleisölle kuin kouluille, sairaaloille, puolustusvoimille ja muille yhteiskunnan toimijoille. Se toimii yleissivistävänä tietolähteenä ja auttaa huomioimaan uskonnolliset juhlapyhät eri tilanteissa, hän sanoo.

Uskonnoista puhuminen jää Jan Edströmin mukaan usein teoreettiseksi. Eri tavalla uskovien juhlista ja muista uskonnollisista tavoista tiedetään käytännön tasolla suhteellisen vähän.

– Uskontojen välinen kohtaaminen ja vuorovaikutus arkipäivässä on ollut Suomessa tähän saakka melko vähäistä, mutta se lisääntyy koko ajan. Toisaalta valtaväestön tietämys omista kristinuskon perinteistään on unohtumaan päin. Kalenteri vastaa molempiin ilmiöihin, Edström sanoo.

Uskontokalenterin tekstit ovat laatineet asianomaiset uskonyhteisöt. Suomen islamilaisen neuvoston puheenjohtaja Anas Hajjar pitää tätä hyvänä ja tärkeänä.

– Monesti esimerkiksi islamia käsittelevät opetusmateriaalit on laatinut joku muu kuin muslimi, hän perustelee.

Hajjarin mukaan tiedon puutetta toisin uskovien juhlapäivistä on havaittavissa puolin ja toisin. Lisätietoa olisi hänen mukaansa tärkeää saada etenkin kouluihin, vaikka islamilaisia juhlia onkin opittu viime vuosina tuntemaan paremmin.

Kolmen uskonnon kalenterihanke on Helsingin juutalaisen koulun rehtorin Daniel Weintraubin mukaan hyvä esimerkki uskontojen pyrkimyksestä etsiä yhteisiä työskentelytapoja.

– Yhteistyö sujui hyvässä hengessä ja toisia kunnioittaen. Kunkin uskonnon edustajat pystyivät tuomaan esille paitsi omaa perinnettään, myös toiveitaan siitä, millaista tietoa kaipasivat toisista uskonnoista, hän kertoo.

Weintraubin mukaan juutalaisia juhlia tunnetaan Suomessa jonkin verran. Juutalaisyhteisön pienuuden vuoksi ongelmia juhlien tuntemattomuudesta ei juuri ole ilmennyt. Myös yhteisön sisällä juhlaperinne on säilynyt vahvana. Tästä huolimatta hän pitää verkkokalenteria merkittävänä myös juutalaisuuden kannalta.

– Meille on tärkeää, että eri tahot voivat tarkistaa, milloin on juutalaisia juhlia ja ottaa ne huomioon suunnittelussaan. Toivon, että sivusto saa käyttäjiä ja että se antaa tarpeellista lisätietoa eri uskonnoista.

USKOT-foorumi on perustettu vuonna 2011 presidentti Tarja Halosen tekemän aloitteen pohjalta. Yhdistyksen viisi perustajajäsenyhteisöä ovat Suomen Juutalaisten seurakuntien keskusneuvosto ry, Suomen evankelis-luterilainen kirkko, Suomen Ekumeeninen Neuvosto ry (SEN), Suomen Islam-seurakunta sekä Suomen islamilainen neuvosto ry (SINE).

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.