null Verkossa läpi paastonajan

Rukouksen apuväline. Verkkoryhmä kokoontuu siellä missä sinäkin olet ja siihen aikaan kun haluat. Kuva: Hans Eiskonen

Rukouksen apuväline. Verkkoryhmä kokoontuu siellä missä sinäkin olet ja siihen aikaan kun haluat. Kuva: Hans Eiskonen

Verkossa läpi paastonajan

Uusi verkkoryhmä ohjaa yhteiseen mietiskelyyn ja hiljentymiseen.

Hiljentyminen arjessa -ryhmä on tarjonnut kuluneena paastonaikana ensimmäistä kertaa mahdollisuuden harjoitella yhteistä hiljentymistä ja mietiskelyä verkossa.

Ignatiaanisesta mietiskelyperinteestä ammentava, paaston aikaa varten jäsennelty neljän viikon mittainen kokonaisuus perustuu päivittäisiin hengellisiin harjoituksiin. 

– Tavoitteena on tukea osanottajien rukouselämää ja matkantekoa paaston ajan läpi, kertoo ryhmän ohjaaja, kouluttaja Marjaana Kanerva Koulutuskeskus Agricolasta.

Hiljentyminen arjessa -työskentelyssä ohjaaja alustaa kullekin viikolle paaston aikaan sopivan teeman ja antaa virikkeen päivittäiseen mietiskelyyn. Osanottajat voivat halutessaan jakaa kokemuksiaan päivän mietiskelyaiheista. Kommenteista muodostuu koko ryhmän yhteinen matkapäiväkirja paaston ajalta. 

 

Internetissä on jo ennestään runsaasti sivustoja, joilta voi etsiä itselleen hengellistä lukemista tai virikkeitä rukoukseen ja mietiskelyyn.

– Hiljentyminen arjessa -verkkoryhmä on tuonut näiden rinnalle kaivattua täydennystä. Tässä ryhmässä ihminen ei ole yksin virtuaaliavaruudessa, vaan osa kasvoilla ja nimillä tunnettua matkakumppaneiden joukkoa. Ryhmässä on mahdollisuus kohdata toisia kristittyjä ja saada kirkolle kasvot, Marjaana Kanerva kertoo.

Suljetussa ja määräaikaisessa ryhmässä ajatusten vaihto on syvällisempää kuin kaikille avoimilla keskustelupalstoilla.

– Silloin, kun lähteenä ovat kirkolle yhteisen perinteen mukaiset hengellisen elämän virikkeet, erilaiset ihmiset voivat liittyä siihen ilman oppikiistoja, Kanerva lisää.

Kaisu Ojala on yksi verkkoryhmän osallistujista. Kestilän vankilassa ohjaajana työskentelevä Ojala on saanut kurssilta ideoita työhönsä.

– Paaston ajan ja hiljentymisen teemat ovat tärkeitä vankilassa. Kaipaan uusia ideoita raamattupiirin vetämiseen. 

Vankilatyössä ei puhuta yksityisasioista. Ojalasta on tuntunut tärkeältä se, että ryhmässä on voinut jakaa omia kokemuksiaan.

Kirkkopalvelut on ylläpitänyt Hiljentyminen arjessa -ryhmätoimintaa vuodesta 1998. Uusia ryhmiä perustetaan tarpeen mukaan. Toiveissa on kokeilla verkkoryhmätoimintaa seuraavan kerran adventtiaikaan.

 

Mihin kaikkeen verkko venyy? Voisiko vaikkapa hiljaisuuden retriitti toteutua kokonaan nettiversiona?

– Kyllä, sitä pitää ehdottomasti kokeilla, vastaa Hiljaisuuden ystävien toiminnanjohtaja Sirkka-Liisa Raunio

– Osallistujat voisivat sitoutua viikonlopun mittaiseen keskustelemattomuuteen ja hiljaisuuteen. Sovittuina hetkinä kokoonnuttaisiin nettiin rukoushetkiin, virikepuheisiin ja meditaatioihin. Tarvittaessa ohjaajat olisivat käytettävissä verkkokeskusteluihin.

Verkkoretriitti kuulostaa jo melkein toteuttamista vaille valmiille ajatukselle. Mitä siitä jää puuttumaan tavalliseen retriittiin verrattuna?

– Verkkoversiossa ei pääse kokemaan läsnäolon ja lähellä olon tuntua, myöntää Raunio.

– Mutta on runsaasti ihmisiä, jotka haluaisivat osallistua retriittiin, mutta eivät pysty lähtemään, syystä tai toisesta. Verkkoretriitti palvelisi heitä erinomaisesti.

Pauliina Koponen


Verkkoaineistoja hiljentymiseen:

uskotoivorakkaus.fi

www.evl.fi/kappeli

www.mobiilikirkko.fi

www.fleim.fi/hartaus

lastenkirkko.fi

jiipeenetti.fi/luojan-lahella

www.sacredspace.ie

Lisätietoja Hiljentyminen arjessa -ryhmästä: www.kkagricola.fi/raataloity-koulutus/arjen-kristillisyys.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.