Verkossa ollaan IRL
Nettislangissa on käytössä lyhenne IRL, joka tulee englannin kielen sanoista In real life. Lyhenteellä viitataan elämään verkkotodellisuuden ulkopuolella, sananmukaisesti todelliseen elämään.
Kirkko on viime vuosien aikana kouluttanut reilusti toista tuhatta työntekijäänsä verkossa tehtävään työhön. Moni on ensin vastannut, että haluaa mieluummin toimia todellisessa elämässä kuin sähköisessä maailmassa. Kasvokkain tapahtuvalle kohtaamiselle on annettu suurempi arvo.
Verkkotodellisuus eroaa toki niin sanotusta todellisesta elämästä. Digitaalisesti ei voi syödä tai tulkita sanatonta ruumiin kieltä. Halaaminen täytyy tehdä sanallisesti ja hymystä pitää kertoa.
Verkossa voi myös esittää jotakin muuta, kuin mitä todellisuudessa on. Facebook-päivityksensä voi suunnitella – tarkoituksella tai tiedostamattaan – juuri sellaiseksi, mikä omaan ihanneminäkuvaan sopii.
Verkossa sosiaaliset pidäkkeet ovat pienemmät kuin kasvokkain. Keskustelupalstoja seuratessa tuntuu välillä, että maasta on hävinnyt kaikki järki. Käyttäytyminen kertoo ehkä juuri siitä, että uutta ympäristöä ei vielä ymmärretä ”ihan oikeaksi”. Vai onko verkkokeskustelujen arki sittenkin todellinen kuva meistä?
Verkkoympäristön hyvät puolet peittoavat puutteet. Sähköisesti voi olla yhteydessä moniin ihmisiin, joita ei välimatkan tai muiden syiden vuoksi muuten ehtisi tavata.
Monille sosiaalisesta mediasta on tullut luonteva elämän jakamisen ja kommunikaation muoto. Verkko myös yhdistää samoin tavoin ajattelevia tai samassa elämäntilanteessa olevia. Netin myötä maailmamme on pienempi, hyvässä ja pahassa.
Miksi seurakunnat toimivat verkossa?
Kirkko ei tee työtä itseään varten. Seurakuntien verkkotyön peruslähtökohta on se, että armon ja rakkauden sanomaa välitetään ja eletään todeksi siellä, missä ihmiset ovat. Ja nykyään he ovat yhä useammin juuri verkossa.
Myös kirkon työntekijöistä usealla alun vastahakoisuus on vaihtunut innostukseksi. Erityisesti sosiaalinen media on noussut seurakuntien työn välineeksi ja ympäristöksi. On ymmärretty, että myös verkossa eletään todellista elämää.
Viime sunnuntaina Espoon seurakuntien verkkosivuston yhteyteen avattiin uusi osio, @kirkko.
Tässäkin kirkossa voi hiljentyä ja tavata toisia ihmisiä. Blogeissa on elämänmakua ja musiikkimeditaation, @hetken, voi viettää juuri silloin kun se itselle sopii. Uusi osio on myös portti seurakuntien ja koko kirkon sosiaalisen median palveluihin.
Verkossa eletään todellista elämää. Siellä voi aistia Pyhän, siellä voi kohdata toisen ihmisen.
Urpu Sarlin
päätoimittaja
urpu.sarlin@evl.fi
Jaa tämä artikkeli: