Vetoapua globaaliin etiikkaan
Ymmärrystä julisteilla. Reijo E. Heinonen ja Juha Hietanen perehtyvät globaalin etiikan julistenäyttelyyn Hertto-niemenrannan kappelissa.

Ymmärrystä julisteilla. Reijo E. Heinonen ja Juha Hietanen perehtyvät globaalin etiikan julistenäyttelyyn Hertto-niemenrannan kappelissa.

Vetoapua globaaliin etiikkaan

Globaalin etiikan julistuksesta syntynyt näyttely pyrkii levittämään tietoa maailmanuskontoja yhdistävistä eettisistä periaatteista.

Teksti ja kuva Heidi Rautionmaa
Maailman uskontojen parlamentin vuonna 1993 muotoilemasta globaalin etiikan julistuksesta syntynyt julistenäyttely Maailmanuskonnot – maailmanrauha – maailmaneetos on alkanut kiertää Helsingin seurakunnissa.

Suomessa maailmaneetoksen tunnettuutta on lisännnyt yleisen teologian emeritusprofessorin Reijo E. Heinonen.

– Yhä useammat tiedostavat, että elämän oikeudenmukaisuus ja katastrofaalisen itsekkyyden voittaminen edellyttävät uudenlaisen vastuullisuuden syntyä, globaalia etiikkaa, Heinonen sanoo.

– Voimme nyt arabikevään jälkimainingeissa nähdä, miten tärkeää olisi ollut paneutua vuoropuheluun islamilaisen maailman kanssa jo kaksikymmentä vuotta sitten.

Maailman uskontojen parlamentin globaalin etiikan julistus on maailmankuulun katolilaisen teologin Hans Küngin yhdessä kansainvälisen työryhmän kanssa kirjoittama.

– Globaalin etiikan periaatteet voivat palvella testeinä, joiden yksinkertaisessa muotoilussa palataan moraalimme peruskysymyksiin: Mitä olemme lähimmäisellemme ja mitä itse voimme olla vastuunkykyisinä yksilöinä, vastuunkantajina, Heinonen sanoo.

Globaalin etiikan näyttely on parhaillaan esillä Herttoniemen kappelissa.

– Epäluuloisuus vierasta kohtaan perustuu usein tietämätömyyteen. Kun tieto kasvaa, kasvaa myös ymmärrys, sanoo herttoniemeläinen Heidi Aho.

Hän oppi alkajaiksi niin sanotun islamilaisen Kultaisen säännön: ”Kukaan teistä ei ole uskovainen niin kauan kuin hän ei toivo veljelleen sitä, mitä hän toivoo itselleen.”

Herttoniemen seurakunnan monikulttuurisen työn yhdyshenkilö Heli Mattila haastaa jokaisen seurakuntalaisen osallistumaan vuoropuheluun.

– Keskinäiset keskustelut avoimessa, luottamuksellisessa ilmapiirissä murtavat vääriä, usein negatiivisia yleistyksiä, Mattila sanoo.

Julistenäyttely on esillä Herttoniemenrannan kappelissa tilaisuuksien aikana 11.3. saakka. Seurakuntayhtymästä voi lainata laminoidun 12 julisteen näyttelyn myös englanninkielisenä.

Jaa tämä artikkeli: